Hayır, JFK bir Berlinli değildi – yeni gelenlerin asla anlamadığı birkaç gerçek

Mezopotamya

New member
Ev
Berlin
Hayır, JFK bir Berlinli değildi – yeni gelenlerin asla anlamadığı birkaç gerçek

Berlin’den en çok yeni gelenlerin şikayet etmesi çok yorucu: fazla kirli, fazla düşmanca, fazla kalabalık. İzin veriliyor mu?

Klişeler, klişeler, klişeler: Berlin hakkında konuşurken çoğu yeni gelenin aklına başka bir şey gelmez. Bu, aşırı kullanılmış Berlin Ayısı kadar sinir bozucu. Hafta sonu Uroš Pajović/Berliner Zeitung. Resimler: imago

Rosenthaler Platz, Maça Ası, Cuma akşamı. Karşımdaki adam bana en büyük sırrını söyleyecekmiş gibi masanın üzerine eğiliyor. “Orada çok havalı bir köşe keşfettim,” diye fısıldıyor, “Mauerpark gerçekten çok güzel, özellikle pazar günleri!” Gözlerimi devirmekten kendimi alıkoymakta zorlanıyorum. Sıradaki ne? Müze Adası’nın “kesinlikle güzel” olduğunu ve gerçekten Berghain’i duydum mu? Yeni taşınmış bir kişinin tüm “içeriden ipuçları”, anlıyorsunuz.

Ben Berlinliyim. Bundan tam 60 yıl önce John F. Kennedy’nin Schöneberg Belediye Binası’nda söylediği bu cümle oldukça sakallı olsa da tekrar söylemeliyim. Kendimi bir Berlin gazisi olarak tanımlayacak kadar ileri gitmezdim.

Ama aynı zamanda Doğu Berlinli 18 yaşında bir öğrenci ve amatör bir futbolcuyum. Muhtemelen Berlin hakkında benden çok daha fazla şey bilen birçok yeni gelen vardır. Gerçek Berlin gazileri, büyükbabam Jochen ve Christa’dır. Kollwitzstrasse ve Sredzkistrasse’nin köşesindeki güzel eski binanın en üst katı, Doğu zamanında onlara aitti.

1989’daki dönüm noktası: herkes kutlamadı

Sonra dönüm noktası geldi ama onlar için bir şekilde farklıydı. Herkes kutlamadı. Büyükannem ve büyükbabam, mümkün olduğunca doğuya, Doğu Berlin hinterlandına geri taşındı. Oraya gittiğimizde hep bunu söylüyoruz. Bazıları “parlak kırmızı siyasi inanç” hakkında bir şeyler söyledi. Ayrıca birçok yeni gelenden kaçmaya gittiler. Aslında, yeni eklenen Doğu Berlin konut piyasasını satın almakla meşgul olan Wessileri kastediyorlardı. Şimdi, Doğu zamanlarında pek çok insanın hayalini kurduğu prefabrik rüyayı yaşıyorlar: Marzahn-Hellersdorf’ta. Çöp oluğu, akan ılık su, her şey orada.

Son zamanlarda S-Bahn ringi içindeyken günlük yaşamlarında da sorun yaşıyorlar. Büyükanne Christa geçen gün beni aradı ve siparişine yardım etmemi istedi. Prenzlauer Berg’de Büyükbaba Jochen ile oturduğu kafedeki garson kız sadece İngilizce biliyordu.

Doğu ve Batı hakkındaki bu konuşma genç Berlinliler arasında da var. Berlinli olmayanlarla benim yaşımdaki Berlinliler arasında ayrım yapmak için bir test, kendilerini Ossi mi yoksa Wessi olarak mı tanımladıkları sorusudur. Benim neslimin Doğu Almanya veya Doğu ve Batı Almanya ile hiçbir ilgisi olmasa da, Berlinliler arasında hala çok mevcut. Ben bir Ossi’yim, Moabit’ten kız arkadaşım açıkça bir Wessi ve Miami’den arkadaşım bir Amerikalı.

Geçenlerde Neukölln’deki Bechereck’te arkadaşlarla oturuyordum. Tartıştık. Tema: Berlin burnu. Ama biz, gruptaki Berlinliler, sadece fikirlerimizi dikkate almak istedik. “Ah, sakin ol, zaten buraya taşındın” dedik. Bizim için genellikle böyle olur: Berlinliler yeni gelenlere karşı. Elbette Berlin’de doğmamış insanlar da şehrin bir parçası olabilir, yolunu bilir ve Berlin konularında söz sahibi olabilir. Ama yine de gerçek gravürler değiller.

Berlinli değildi ve elbette bunu kastetmiyordu: John F. Kennedy, Schöneberg'in belediye binası önünde yaptığı ünlü konuşmasında.

Berlinli değildi ve elbette bunu kastetmiyordu: John F. Kennedy, Schöneberg’in belediye binası önünde yaptığı ünlü konuşmasında.epd

Amerikan Başkanı John F. Kennedy, 26 Haziran 1963’te Schöneberg Belediye Binası’nın balkonunda durduğunda, önünde yaklaşık 400.000 Batı Berlinli toplandı. Komünistlerin kaybedeceği böyle zamanlarda dayanışmanın önemine dair coşkulu bir konuşma yaptı ve en sonunda şu sözleri söyleyebilmekten gurur duyduğunu söyledi: “Ben bir Berlinliyim.”

Elbette JFK, yeni gelenler kadar küçük Berlinlilerdi. Çoğunlukla Brookliner’dı, yazım hatası yok, Brookline, Massachusetts’te küçük bir kasaba. Pek çok yeni Berlinli gibi, JFK da küçük bir kasabalıydı. Kendilerine neden Berlinli dediklerini de anlamıyorum. Biraz yerel gurura ne dersiniz?

Şikayet listesi

Ama asıl hassas olduğum nokta, yeni gelenlerin Berlin konusunda üzüldüğü zamanlar. Konular genellikle benzer: insanlar ne kadar düşmanca, her şey ne kadar kirli veya Berlin burnu ne kadar anlaşılmaz. Naiflik ve kibir, bir kişide bir araya geldiklerinde özellikle dayanılmazdır. Berliner Schnauze’ye gelince, büyükannem şöyle dedi: “Bu saçmalık! Bunun hiçbir fikri olmadığını söyleyen.”

Berlinlilerin gerçekten düşmanca olduğunu düşünen biri gerçekten bakmıyor veya dinlemiyor. Tabii meyhanede veya pastanede kimse sıcak bir gülümsemeyle karşılanmıyor. Yine de yaşlılar metroda yer bulamayınca Berlinliler ayağa kalkıyor; Berlinliler, bir anne bebek arabasını merdivenlerden yukarı çıkarmakta zorlandığında yardım eder. Yüzeysel ifadeleri ve incelikleri tercih ediyorsanız, Bavyera’ya taşınmalısınız!

Düsseldorf’tan kuzenlerim iki ay önce ziyaret etti. Turist olarak şehirdeydiler ama yine de yeni gelenleri sevilmeyen şeyler söylediler: Kulturbrauerei’de arkadaşlarımla bilardo oynarken “Berlinliler gibi bir şeyler söyle” dediler. Biz eğitimli köpekler değiliz.

Sabah bir sonraki yanlış anlaşılma: İngiliz servisi olan kaliteli fırın “Zeit für Brot” yerine doğudaki daha küçük bir kulübeye götürdük. Kuzenlerim çörek sipariş ettiğinde, tezgahın arkasındaki bayan onu kısaca düzeltti, “Ah, Schrippen’i istiyorsun.” Kuzenim başını salladı ve topuz kelimesini hecelemeye başladı. Fırıncı çantayı tezgahın üzerine çarptı.

Uzlaşma girişimi

Yine de, yeni gelenler olmasaydı Berlin benim şehrim olmazdı, özellikle de şu anda yüzde 54 ile çoğunluğu oluşturdukları için. Ve turistler bile bazen günlük hayatımı zenginleştiriyor: Checkpoint Charlie’deki kafası karışmış turistler olmasaydı orası daha da ıssız olurdu. Ve Mall of Berlin ve TV kulesindeki restoran gibi yerler uzun zaman önce iflas etmiş olurdu. Çünkü: Ne ben ne de arkadaşlarım buralara hiç girmedik. Muhtemelen orada durup Berlin’ime, karıncalar gibi insanlara, Tempelhofer Feld’e, Prenzlauer Berg’e bakardım – bunların hepsini görür ve bilinçsizce her zaman televizyon kulesini arardım.

Mia Conrads, Berliner Zeitung’da stajyerdir. 2004 yılında Berlin’de doğdu ve gazetecilik ve siyaset bilimi okuyor.