Hayalim sigara içen bir sürücüden intikam almak

Mezopotamya

New member
Sigara içtiğim zamanlar onlarca yıl önceydi. Sınıf arkadaşlarımla sigara içme kulübüne başladığımda sekiz ya da dokuz yaşlarındaydım. Anne babamızdan sigara çaldık ve sonra gizlice içtik. Sadece sigara içtik ve ciğerlerimize sigara içmedik.

Ama bir keresinde bir anne bizi yakaladı, bizi amatör sigara içicileri olarak gördü ve okulda azarladı. Daha sonra sınıf öğretmenimiz ders sırasında kimin sigara içtiğini sordu ve herkesin tahtaya gitmesini istedi. Tebeşirleri teker teker aldılar. Sonunda tahtada on isim vardı. Ve hepimiz anne ve babamıza imzalatmak zorunda olduğumuz ödev defterlerimize “Sigara içiyorum” cümlesini kırmızı kalemle yazmak zorunda kaldık.

Çok liberal ebeveynlerim vardı. O akşam elime geçmesi gereken masal kitabı şimdilik dolapta kaldı. Ancak sigara içen birçok arkadaşımın evde aldığı ders gerçekleşmedi. Babam ödev defterindeki yazıyı gördü, imzaladı ve şu soruyu ekledi: Başka ne var? Dergi bugün hâlâ bendedir.

Bu cümleyi yazmak zorunda kaldığımdan beri sigara içmiyorum. Ayrıca halka açık yollarda sigara içen ve dumanını burnuma üfleyen insanların da hayranı değilim. Barlarda sigara tabu olduğundan yaşam kalitem önemli ölçüde arttı. Sigara içmeyen eşim de bu konuda çok daha hoşgörülü.

Kamuda sigara içilmesine izin veriliyor ve öyle de kalmalı çünkü insanların nikotin isteklerini bir yerlerde tatmin edebilmeleri gerekiyor. Ancak Berlin'de her köşede kül tablalı çöp kutuları olmasına rağmen neden bu kadar çok sigara içen kişinin izmaritlerini dikkatsizce çöpe attığını sık sık kendime soruyorum. Berlin'in kaldırımlarında pek hoş görünmüyor.

Bu bir şey. Geçenlerde atılan tek bir izmaritin 40 ila 60 litre yer altı suyunu kirlettiğini ve çocukların oyun alanlarında sıklıkla buldukları izmaritleri yutmaları nedeniyle başkentin zehir kontrol merkezine her yıl yaklaşık 1000 çağrı geldiğini okudum.

Cezanın 55 avrodan 250 avroya çıkarılması gerekiyor

Çok az kişi, dikkatsizce izmarit atmanın idari bir suç olduğunun ve başkentte 55 avro para cezasıyla cezalandırılabileceğinin farkında. Hatta siyah-kırmızılı koalisyon bu miktarı artırmayı bile planlıyor. Yere bırakılan bir sigara, bir kişinin asayiş ofisi çalışanı tarafından yakalanması durumunda yakında 250 avroya mal olacak.

Ancak bunlar Berlin'de nadirdir ve şehirde dolaştıklarında amaç park cezası suçlularını bulmaktır. Her halükarda, kolluk kuvvetlerinin sigara içen bir kişiyle, bırakın onu yargılamayı, kötü davranışı hakkında konuştuğunu hiç görmedim. İlçeler boş kasalarını doldurmak için bunu ne kadar iyi kullanabilirler.

Beni yanlış anlamayın, sigara içenlerin çoğu dumanlarının kalıntılarını doğaya atmaz. Ama arabamı her gün kullanıyorum. Haftada birkaç kez önümdeki sürücünün camı indirdiğini ve kıçını dışarı fırlattığını görüyorum. Daha sonra aracı aldığımda muhtemelen küllük için yeterli olmadığını düşündüm.

Ve ne zaman duracağımı, yoldaki kütüğü kaldıracağımı, önümdeki kişiye dostça davranacağımı ve bir şey kaybettiklerini işaret ederek hala için için yanan izmaritimi tekrar arabaya atacağımı hayal ettiğimde. Ama muhtemelen benden bunun bedelini ödemem istenecektir; mülke verilen zararın bedeli.