Erdoğan ‘Gitsinler’ demişti: Almanya kapılarını açtı

Muhabir

New member
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’ya giden tabipler için “Varsın, giderlerse gitsinler” derken, Almanya Türkiye’den gelecek hekim, mühendis, öğretmen ve akademisyenlere kapıları açtı. Bunlar, Almanya’da 6 aylık “stajyer ya da asistan” üzere çalıştıktan daha sonra tam takım işe alınacak.

Türkiye’den geçen yıl 1600’den çok tıp tabibi Almanya’ya iş için gelirken, bunu eğitimli öteki meslek gruplarındakiler takip etti. Tabiplerin yanı sıra mühendisler, akademisyenler, öğretmenler ve biroldukca alanda yüzlerce kişi, Almanya’da iş bulup “Mavi Kart” ya da çeşitli hallerde Almanya’ya gelmeye başladı.

Hekimler, kendi muayenehanelerini açtı ve biroldukça alanda uzman olanların bu muayenehaneleri de dolmaya başladı.

ALMANYA, KAİDELERİ YUMUŞATIYOR

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hekimlerin Almanya’yı tercih etmesine “Varsın, gidiyorsa gitsinler” derken, Almanya geçen yılın sonundan itibaren, yurtharicinden gelecek “doktor, mühendis, avukat, gazeteci, öğretmen, sıhhat dalı çalışanları, akademisyenler” için kanunları yumuşatmaya başladı.

En son, en varlıklı eyaletlerden Hessen’de 9 Şubat günü alınan kararla “yabancı ülkelerden gelen eğitimli çalışanın çalışabilmesi için diploma denkliklerinin kolaylaştırılması” gündeme geldi.

İKİNCİ EĞİTİM KURALI KALKTI

Hessen Eyalet Parlamentosu’nda oluşan Eğitim Kurulu’nda bu tarafta yeni yönetmelikler ele alındı ve Türkiye’den gelen hekim, öğretmen, akademisyenler için “Almanya’da bir daha yahut uzun periyodik destekleyici eğitim” görmeleri koşulu kaldırıldı.

Buna bakılırsa, Türkiye’den gelen beyaz yakalılar, bir süre stajyer olarak nazaranv yapacak, maaş alacak ve bu eğitimden sayılacak. Örneğin, gelen bir Türk hekim bir süre “asistan doktor” olarak çalışacak. Öğretmen, bir süre “stajyer” öğretmen olarak misyon yapacak. Ortalama 6 ayın sonunda, tam takıma hak kazanılacak.

MAKUL DÜZEYDE ALMANCA

Bu müddette Almanca bilgisinin geliştirilmesine de ihtimam gösterilecek. Hessen Eyaleti’nin gibisi uygulamalarını öbür eyaletler de hayata geçiriyor.

Türkiye, eğitimli vatandaşlarını elinde tutamazken, Almanya bu yasal değişikliklerle, eğitimli eleman açığını dolduruyor.

Almanya’nın çeşitli alanlarda, 1.5 milyon emekçi açığı bulunuyor. Bunların başında da, hekimler, bilgisayar uzmanları, öğretmen, akademisyen yahut çeşitli mesleklerde uzmanlar yer alıyor.

İŞ VİZESİ ALMAK İÇİN GEREKENLER

Bu alanlarda eğitimi ve diploması olanların, B2 düzeyinde Almanca bilgisinin olması halinde, Almanya’daki bir iş arzına yanıt vermesi mümkün.

Yani bir Alman patronun iş mutabakatı ve daveti ile gelip bu ülkede çalışmak, uzmanlaşmış bireyler için artık epeyce daha kolay. Patronun davetinin yanı sıra, ikamet edilecek bir mesken ya da daire, Almanya’dan toplumsal yardım alınmayacağına ait bir garanti de gerekiyor.

Sonlu müddetli çalışma müsaadesi, yani mavi kartla gelenler, ailesini de getirebiliyor.