Erdoğan, davet etmişti: İsrail basınından çarpıcı tez

Muhabir

New member
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un şubat ayında Türkiye’ye geleceğini söylemiş oldu. Fakat Herzog çabucak hemen bu davete resmi bir karşılık vermedi. Kelam konusu davete ait belirsizlik devam ederken, İsrail medyası kapsamlı bir tahlil hazırladı.

İsrail merkezli Haaretz’ten Yossi Verter’e konuşan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, “Ben Cumhurbaşkanımızın, Erdoğan ile görüşebilmelerinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Ancak Türkiye’nin yaklaşımı ile ilgili telaşlarım var. Ben, Orta Doğu’da istikrar ve İran’a odaklanmak için bütün kartların açık olmasını tercih ederim” dedi.

“DİNAMİKLERİ ÇOK DÜZGÜN BİLİYORUZ”

Bennett, “Türkiye hakkında hiç bir illüzyon görmüyorum. Gazze’deki kriz anında olanları gördüm. Dinamikleri epeyce güzel biliyoruz” dedi.

İsrailli Cumhurbaşkanı Isaac Herzog

Erdoğan’ın son devirde İsrail’e yönelik kimi ataklarının iki ülke içindeki alakayı uygunlaştırmak için gerçekleştirdiğini belirtilen tahlilde bir yetkilinin şu sözlerine yer verildi:

“Erdoğan, terörle çabada ve Hamas’ın hareketlerini engellemede olumlu işaretler veriyor. Bu değerli zira iki ülke içindeki bağlantıların bir üst düzeye geçmesinin önündeki en değerli sebeplerden biri de bir terör örgütüne mesken sahipliği yapmak.”

Erdoğan’ın hedefinin ciddiyetinin anlaşılması için bir turnusol testi olduğunu söyleyen İsrailli bir yetkili, “Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki bir görüşme orantılı bir görüşme. Bir alet olarak kullanılabilir. Cumhurbaşkanı, sembolik bir figür, siyasi bir figür değil ve her durumda Herzog Türklerle kendi görüşmesini gerçekleştirecek. Bu kanaldan irtibatı kurabilir ve yavaş süratte ilerleyen gelişmelere bakabilirler” diye konuştu.

“BÜYÜKELÇİLER ATANABİLİR”

Gazeteye konuşan bir başka yetkili ise, “Biroldukça sembolik şey olabilir. Örneğin büyükelçiler atanabilir ya da ekonomik muahede yapılabilir. Ama Türkiye’den net bir şey gelmeden harekete geçmeyeceğiz” tabirlerini kullandı.

YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS’A SIRT ÇEVRİLMEYECEK

İsrailli yetkililer ayrıyeten, Ankara ile Tel-Aviv içindeki bağlantıların güzelleştirilmesi sırasında İsrail’in müttefikleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de sırt çevirmeyeceği belirterek, “İki ülke de bağların yumuşamasına karşı bir itiraz göstermedi. İsrail, iki ülkeyle güvenlik iş birliğinin devam edeceğini açıkça söylemiş oldu ve bu ülkelerin Erdoğan ile kendilerinin diyalog geliştirebileceğini aktardı” dedi.