“Engelli bir kişi her işi yapabilir”

Mezopotamya

New member
Berlin-Mitte’deki Kleisthaus, şair Heinrich von Kleist’in burada bir dairesi olduğu için böyle adlandırılmıştır. İntiharından yaklaşık yüz yıl sonra, şu anda Federal Hükümetin Engelliler Komiseri’nin resmi koltuğu olan bu bina 1913’te inşa edildi. Jürgen Dusel sizi ofisine davet ediyor. Berlin’deki Özel Olimpiyatlar (17-25 Haziran), günlük yaşamdaki engeller, iş dünyasındaki inatçı önyargılar ve öğrenme güçlüğü çeken insanların neler başarabilecekleri hakkında. Düsel’in masasının arkasında akşamları Hamburg TV kulesinin büyük bir fotoğrafı asılı ve üzerinde ışık projeksiyonu var: “Demokrasi dahil edilmeli.”

Sayın Dusel, Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları ne hakkında?

Her şeyden önce, 1972 Münih Olimpiyatlarından bu yana Almanya’daki en büyük çoklu spor etkinliği. 180’den fazla ülkeden 7000’den fazla sporcu bekliyoruz. Ayrıca eğitmenler, süpervizörler vb. Bu etkinliğin gerçek bir hayranıyım ve bunu sadece bu sefer Berlin’de gerçekleştiği için söylemiyorum.

Yerine?

Dört yıl önce Abu Dabi’deki Dünya Oyunlarındaydım. Sporcularla birlikte stadyuma girmeme izin verildi. Harika bir fon, tüyleriniz diken diken oldu ve umarım Berlin’de de aynısı olur. Her şeyden önce oyunların sürdürülebilir olması benim için önemli.

Ne demek istiyorsun?

Oyunlardan sonra öğrenme güçlüğü çeken insanların daha görünür hale gelmelerini ve hayatın her alanına katılımlarının artmasını diliyorum.

Bir spor etkinliği aracılığıyla mı?

Organizatörler, Berlin’deki müsabakaları yaklaşık 300.000 seyircinin takip etmesini bekliyor. Ayrıca Federal Cumhuriyet’in medya tarihinde ilk kez kamu, özel ve ödemeli TV ittifakı var. Yayıncılar, Dünya Oyunları hakkında kapsamlı bir şekilde haber yapmayı kabul ettiler. Böylece milyonlarca insan maçları prime time’da izleme teklifini alacak. Daha geniş bir halk, öğrenme güçlüğü çeken insanların neler başarabileceğini görecek.

Markus Wächter/Berliner Zeitung

Kişiye

Jurgen Düsel, 58, Würzburg’dan geliyor. Avukat, Mayıs 2018’den beri Federal Hükümetin Engellilerden sorumlu Komiseridir. Daha önce, aynı sıfatla Brandenburg eyaletinden sorumluydu. Dusel doğuştan görme engellidir. O evli ve iki çocuğu var.

Bir sporcu olarak mı?

Dünya Oyunlarının özelliği, sporcuların büyük bir empati ve karşılıklı anlayışla yarışmalara katılmalarıdır. Ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar ama ne pahasına olursa olsun kazanmak istemiyorlar. Toplum olarak onlardan çok şey öğrenebiliriz. Mesaj şu: Çeşitliliğe izin verirsek hepimiz faydalanırız. Bu nedenle, görev süremin sloganı şudur: Demokrasi dahil edilmeye ihtiyaç duyar.

Dahil etme tam olarak ne anlama geliyor?

Almanya’da 13,5 milyon kişi engelli yaşıyor, bu nedenle yaklaşık her altı kişiden biri bu durumdan etkileniyor. Bununla birlikte, bunlardan sadece yüzde üçü bir bozuklukla doğmuştur. Benim gibi. Geri kalanını hastalık, kaza, sebep ne olursa olsun elde ederler. Ama içermenin ne olduğunu sokakta sorun. Bahse girerim çoğu insan “Ah, evet, kapsayıcı öğrenme bu” der.

Vogue Germany, Özel Olimpiyat sporcularını canlandırıyor

Vogue Germany, Özel Olimpiyat sporcularını canlandırıyor
  • hisseler
Ancak okullarda kaynaştırma önemlidir, değil mi?

Çok önemli. A-level’lerimi benimle yapan ve daha sonra insan kaynakları sorumluluğunu üstlenen insanlar, iyi futbol oynayamayan birini tanıyorlar. Ama liseden mezun olmuş, hukuk okumuş ve iki devlet sınavına girmiş birini tanıyorlar. Bu eski sınıf arkadaşları da engelli insanları işe alıyor. Kaynaştırma bir eğitim sorunudur ama aynı zamanda bir çalışma sorunudur. İnsanların nerede ve ne çalışmak istedikleri konusunda bir tercih hakkı var mı?

Engelli insanlar: Çok azının sosyal yardıma ihtiyacı var

Sende var mı?

Almanya’da yaklaşık 1,3 milyon ağır engelli insan sosyal güvenlik primlerine tabi bir işte çalışmaktadır. Bu iyi, ama daha iyi olabilir. Çünkü yaklaşık 270.000 kişi WfbM’de (Engelliler için atölye çalışmaları, not d. editör) dolu. Ve bir rakam daha: 13.5 milyon engelliden sadece 800.000 ila 900.000’i sosyal yardım alıyor, bu da yüzde 90’dan fazlası için durumun böyle olmadığı anlamına geliyor. Almanya’da engelli bir kişinin dolduramayacağı tek bir iş olmadığına kesinlikle inanıyorum.

Bazı işverenlerin utangaçlığı nereden geliyor?

Üç önyargı var. Birincisi: Böyle birini işe alırsam ondan asla kurtulamam. Bu saçmalık. İkincisi, engelli insanlar daha sık hasta oluyor. Bu doğru değil. Üçüncüsü: Bu insan grubu o kadar verimli değil. Dünya Oyunlarında bu önyargıyı çürüten katılımcılar göreceksiniz.

Ne kadar çok karşılaşma, o kadar az önyargı?

Daha fazla karşılaşma yaratmamız gerekiyor. Özel Olimpiyatlar buna katkıda bulunuyor. Sporcularla, özellikle de uluslararası değişim için çalışmayı dört gözle bekliyorum. Berlin’de, ama aynı zamanda ülkenin diğer birçok yerinde de önceden.

Başka neresi?

Dünya Oyunlarından önce Ev Sahibi Şehir programı var. 200’den fazla şehir sporculara ev sahipliği yapıyor. Bu birbirimiz hakkında daha fazla şey öğrenmek için bir şans.

Birleşik badminton çiftleri:

Birleşik badminton iki katına çıkar: “Tanıştığınızda kaygı azalır”
  • hisseler
Ve sporda ve işte performans hakkında konuşmak için?

Öğrenme güçlüğü olan kişilerin durumu hayatın birçok alanını etkiler. Eğitim elbette hayat boyu öğrenme, çalışma ama şiddet gibi bir konu bile. Engelli kadınların, özellikle sağır kadınların, cinselleştirilmiş şiddet mağduru olma olasılığı, engelli olmayan kadınlara göre üç kat daha fazladır. Sağlık bir diğer önemli konu. Bu nedenle Dünya Oyunlarının Sağlıklı Sporcular adlı bir programı vardır.

Bu program nedir?

Gönüllü doktorlar ve psikologlar sporcuları muayene ediyor, sözde taramalar yapılıyor. Kendilerini oraya sunacak olan bazı kişilerin durumunun felaket olması muhtemeldir: yüksek tansiyon, diyabet veya şüpheli diş durumu, bazen yanlış gözlükler veya çok küçük ayakkabılar.

Nasıl olabilir?

Sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşıyoruz. Almanya’daki tıbbi muayenehanelerin sadece yaklaşık yüzde 20’si engelsizdir. Tedavi ortamı söz konusu olduğunda, neredeyse tek haneli jinekolojik uygulama sayısı tekerlekli sandalyedeki kadınlara yöneliktir. Bir kimse yardıma muhtaç olarak hastaneye gelirse, o da bu yardımı almalı ve bedelini ödetmelidir. Ya da birileri farklı bir yaşam planı olduğu için korunaklı bir atölyede çalışmak istemiyorsa ona bir alternatif sunmalısınız. İnsanlar garanti altına alınmış haklarını yaşayabilmelidir. Sağlık sistemine erişim, çalışma, barınma, spor yapma hakkı. Dediğim gibi, bir ülke ancak toplumunun çeşitliliğini bir değer olarak gördüğünde demokratiktir.

Engelli insanlar: Bir daire aramak bir dram oluyor

Engelli insanlar: Bir daire aramak bir dram oluyor
  • hisseler
Özel Olimpiyatlar bu mesajı nasıl iletecek?

Öncelikle oyunları birlikte kutlayarak. SOWG’nin Dünya Oyunları Komitesi’ndeyim (Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları, not d. editör). Komite, Dünya Oyunlarına eşlik eder ve Özel Olimpiyatlar Almanya tarafından organize edilir. Oyunların kalıcı etkisi hepimizin çıkarınadır. Bunu yapmak için karşılaşma yerleri yaratmamız gerekiyor. Erişilebilirlik burada önemli bir rol oynar.

ne şekilde?

Şimdi bir tekerlekli sandalyeye bağımlı olduğunuzu hayal edin. Hala dairene geliyor musun? Doktorunuza, dişçiye mi? Arkadaşlara, sinemaya, tiyatroya, en sevdiğiniz pub’a mı?

Neredeyse tüm sorulara hayır cevabını verirdim.

Bu sana ne yapar? Bu, her gün böyle hisseden insanlara ne yapar? Örneğin, kim kendine uygun bir daire bulamaz ve bu nedenle bir evde yaşamak zorunda kalır? Hiç kimse kaderin darbeleri olmadan, hastalıksız, kazasız bir hayat kurmadı. Dolayısıyla refah devleti bir denge oluşturmalıdır. Sonunda bundan o da yararlanıyor: Erişilebilirlik ülkeyi daha modern hale getiriyor.

Erişilebilirlik: “Özel sektörde Almanya gerçekten kötü”

Hepsi için?

Temizlemek. Örneğin, bir makamla iletişim kurduğunuzda, genellikle bir kararı anlamak için hukuk okumak zorunda olduğunuz hissine kapılırsınız. Resmi Almanca sadece kolay dile güvenen insanları rahatsız etmez. Artık kamu sektöründe erişilebilirlik için çok şey yaptık. Özel alanda ise mesela alışveriş yaparken çok kötüyüz. Hizmet ve ürün sağlayıcılarını erişilebilir olmaya mecbur tutmalıyız.

Sporda durum nasıl?

Ne yazık ki, öğrenme güçlüğü çeken insanlar çok az spor yapıyor. Bu sadece spor tesislerine engelsiz erişimle ilgili değil, aynı zamanda yerel uzmanlık ve kulüplerdeki karşılama kültürüyle de ilgili. Umarım Dünya Oyunları bunu değiştirmeye yardımcı olur.

Zihinsel engelliler yerine hep öğrenme güçlüğü olan insanlar diyorsunuz. Neden?

Yasada ve ayrıca UN-BRK’nın Almanca çevirisinde (Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi, Not d. editör) “Zihinsel engelliler/engelliler” yazıyor. Bu insan grubunun kendini temsil eden organizasyonu Human First eV, uzun süredir bu terim yerine “öğrenme güçlüğü çeken insanlar” teriminin kullanılmasını istiyor.

Zihinsel engelli – engeller oluşturan bir terim

İnsan grubu nasıl tanımlanmalı?

Berlin’deki Dünya Oyunlarının bu yılında, Şubat ayında tam olarak bu soruyu ele alan bir uzmanlık etkinliği düzenledim. Hukuk, tıp, dil, sosyal bilimler uzmanlığımız, bakanlıklardan sorumlularımız ama her şeyden önce kendi adımıza uzmanlarımız vardı. Aşağılayıcı olarak algılandığı ve engeller yarattığı için “zihinsel engelli” teriminin artık güncel olmadığı sonucuna vardık. Hâlâ sürecin ortasındayız ama eminim: İnsanlar bana böyle çağrılmak istemediklerini söylerlerse, bunu ayrımcı olarak görürlerse, o zaman ciddiye alırım.

Birbirimizi daha çok dinlemeli, daha çok konuşmalı mıyız?

Açıkçası evet! Size harika bir projeden bahsedeceğim: Kiel Üniversitesi’nde daha önce atölyelerde istihdam edilen insanlar eğitim uzmanı olarak çalışıyor. Bir üniversitede geleceğin öğretmenlerine engelli insanların durumu hakkında ders veriyorsunuz. Demek istediğim tam olarak bu: Demokrasinin kapsayıcılığa ihtiyacı var.