Emma Ihr Berlin-Friedrichsfelde sosyalist mezarlığında

Mezopotamya

New member
Mezar taşıma ne yazılmalı? Bu soru bana ilginç gelmiyor. Ama şimdi bir mezar taşının üzerindeki yazı beni meraklandırdı. Güneşli bir kasım gününde Friedrichsfelde Sosyalist Mezarlığı’nda ziyaret ettiğim Emma Ihr’e (1857–1911) ait. Mezar taşında şöyle yazıyor: “Başkaları için çalışmak onun hayatının en verimli kaynağıydı!” Bu söz bugün sosyal medyada trend olur mu?

Gisela Notz, Emma’yı dikkatime çekti. Tarihçi, 23 yıldır her yıl “Trailblazers” takvimini (AG Spak-Bücher, Neu-Ulm) yayınlıyor. Beni projeyle tanıştırıyor: “Takvimde kadınlar toplanmış, hepsi uluslararası proleter/sosyalist/anarşistlerden, yakın zamanda özetleyeceğim: özgürleştirici kadın hareketi.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Birçok kadın politikacı haksız yere unutuluyor

Tanıştığımızda Gisela Notz bana uzun süredir başta politikacılar olmak üzere “sol tarih”teki kadınlar hakkında bilgi topladığını söyledi. “Birçoğu terzi veya hizmetçilikten, ‘küçüklerin’ ve ‘kaçırılanların’ çıkarlarını gerçekten temsil ettikleri en yüksek siyasi rütbelere ulaşmıştı. Bu kadınları ‘ortaya çıkarmak’ ve daha geniş kitlelere duyurmak istiyordum. Birçoğu haksız yere unutuldu.”

Şapkacı olarak çalışan ve kadın şapkaları yapan Emma gibi. Gisela Notz, birçok kadını yoksulluğa sürükleyen sömürüye, tacize ve sefil çalışma koşullarına karşı verdiği siyasi mücadele ruhundan etkileniyor. “Sadece kadın ve erkekler için değil, tüm insanlar için eşit haklar talep etti.” Emma’nın biyografisini inceliyorum ve satır satır mezar kitabesinin ne kadar iyi uyduğunu daha iyi görüyorum.

Başarısızlık muhtemelen Emma’yı teşvik etti. Kadınların siyasete katılımının yasaklandığı 19. yüzyılın 80’li yıllarında, kurdukları işçi dernekleri de birçok kez yasaklandı. Ancak mahkeme işlemleri ve para cezaları Emma’nın önemli hedeflerine ulaşmasını engellemedi. Sonuçta, o zamanlar da bugün hâlâ yaptığımız gibi! – Kadınlar aynı iş için erkeklerden daha az ücret alıyor.

Aynı zamanda kendi yoldaşlarına karşı da direndi. Clara Zetkin’le birlikte, 1889’da Paris’teki İkinci Sosyalist Enternasyonal Kongresi’nde kadın istihdamına karşı önergenin kabul edilmesini engelledi.

Bir şapkacının kendinden emin, kararlı görünüşü: Emma Ihr (SPD, 1857–1911)ReklamlarD/FES76/FOT

Emma Ihr o zamanlar bugün hala önemli olan çok şey başardı. Ancak Almanya’da kadınlara oy hakkı tanındığını görecek kadar yaşamadı. 1919’da Alman Ulusal Meclisi seçimiyle artık sıra gelmişti.