Emekliler beş adım yüzünden bağımsızlığını kaybediyor

Mezopotamya

New member
Çıkışa sadece beş adım. Lieselotte ve Joachim Falt için bunlar büyük bir engel. Yürüteçleriyle önünde çaresizce duruyorlar. Dışarıdan yardım almadan evden çıkamazlar. Omurilik ve kalp ameliyatı geçirdikten sonra bir yıldan fazla bir süredir Friedrichshain’deki üç odalı dairelerinde mahsur kaldılar. Sağlık sigortanız merdiven asansörü kurulumu için size 4000 Euro’yu onaylamış olmasına rağmen, mülk yönetimi kurulumu onaylamadı. Ama onun da alternatif bir çözümü yok.

Lieselotte Falt, “Sadece bloğun etrafında dolaşmak veya alışverişe gitmek istiyoruz” diyor. 30 yıldır kocası Joachim ile Strausberger Platz yakınlarındaki Platte’nin altıncı katında yaşıyor. Yetişkin oğlu üçüncü katta yaşıyor. Doğuştan görme ve zihinsel engellidir. Onun yüzünden Falts, çocuklarına büyük şehirde daha iyi destek ve eğitim sağlamak için ilk olarak Lusatia’dan Berlin’e taşındı.

Şimdi ebeveynlerin kendilerinin yardıma ihtiyacı var. 84 yaşındaki Lieselotte, bir yıl önce omurgasından ameliyat oldu ve 84 yaşındaki kocası Joachim gibi o zamandan beri bir yürüteç bağımlısı. Kendisi kalp ameliyatı geçirdi, kalp krizinden sonra birkaç baypas geçirdi, şeker hastası ve son zamanlarda yürüteçiyle koridorda beş basamaktan düştüğü için omzu da kırıldı. Her ikisi de 2. seviye bakıma sahiptir.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

65 yıldır evli

“Artık evden tek başıma çıkmaya cesaret edemiyorum ve tek başıma fizyoterapiye bile gidemiyorum” diyor. Şu anda haftada üç kez bir ambulans tarafından alınıyor ve bu onu tekrar daha hareketli olabilmesi için bir gündüz kliniğine götürüyor. “Artık başkalarına bağımlıyız ve bu iyi bir duygu değil” diyor. Bağımsızlığını kaybetmek onun için çok acı verici. Bir arkadaşı haftada bir onun için alışveriş yapıyor.

Doğu Almanya döneminde, Joachim Falt, Alexanderplatz’daki Zentrum Warenhaus’un müdürüydü ve orada 30 yıl çalıştı. Buraya kadar gelebilmek için bir yetişkin olarak işletme eğitimi aldı. 65 yılı aşkın süredir evli olduğu karısı Lieselotte hemşire olarak çalıştı. “Hayatımız boyunca çok çalıştık ve asla başkalarına bağımlı olmadık” vurguluyor.

Çift, şimdiden birçok yere yazarak yardım istedi.Benjamin Pritzkuleit

Yaşlılıkta büyük ölçüde kendi kendine yeten yaşamak için, Bocalayanlar sızlanmak yerine çözümler aradılar. Onun fikri, sağlık sigortası şirketine, beş basamak üzerinde hareket edebilen ve katlanabilir bir koltuğa sahip sözde bir platform asansörü kurmanın maliyetini onaylamaktı.

Bu fikir işe yaradı: sağlık sigortası asansör için 4.000 Euro’yu onayladı, ancak çift olası ek masrafları kendileri karşılamak istedi. Ancak kurulum, onlara izin vermeyen mülk yönetimi nedeniyle başarısız oluyor. “Birkaç kez destek istedik. Ama reddedildik ve sorunumuzla baş başa bırakıldık. Bu bizi rahatsız ediyor,” diyor Joachim Falt.

Belediye konut şirketi WBM’deki Berliner Zeitung’un talebi üzerine, sözcü Karen Jeratsch iptali şu şekilde gerekçelendirdi: “Yapısal ve güvenlik gereklilikleri nedeniyle, kapsamlı bir incelemeden sonra Falt ailesini bu alana kurulumun uygun olmadığını bildirmek zorunda kaldığımız için üzgünüz. olası.” Alan, aynı zamanda bir kaçış yolu görevi de gören bir ev çıkışıdır. Mevcut güvenlik düzenlemelerine göre, acil bir durumda sorunsuz tahliyeyi sağlamak için kapılar dışarıya doğru açılabilir olmalıdır. Asansörün sol tarafa monte edilmesi, mesafe kısıtlamaları nedeniyle artık bu gereksinimi karşılamayacaktır. Öte yandan, sağ tarafa yapılan bir kurulum, diğer sakinlerin günlük olarak kullandığı yokuşun işlevini bozacaktır. Bu artık mümkün değil.

“Özel sosyal sorumluluk”

“En büyük önceliğimiz tüm sakinlerin emniyeti ve güvenliğidir. Bu nedenle, tüm kiracıların refahını sağlamak için geçerli kural ve düzenlemelere uymak önemlidir.” sözcü

Ne yazık ki Berlin eyaletine ait konut derneği, alternatif bir çözüm olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı. Web sitesinde şirket, diğer şeylerin yanı sıra “sosyal eylemi” bir öncelik haline getirdi.

Berlin Kiracılar Derneği, belediye konut şirketlerinde özel bir sosyal sorumluluk görüyor: Berlin Kiracılar Derneği Genel Müdürü Sebastian Bartels, “Devlete ait konut şirketlerinin insanlara konut sağlamak için özel bir kamu yetkisi var” diye açıklıyor. Bu sorumluluk, devlet sahiplerinin, uygun modernizasyonları onaylayarak veya kendileri gerçekleştirerek, engelli kiracıların yasal ihtilaflar olmaksızın konutta yaşamaya devam etmelerine izin vermesi anlamına gelir.

Falte'ler yalnızca koridorda hareket edebilir ve asansörü tamamen aşağı indirebilir.

Falt’lar yalnızca koridorda hareket edebilir ve asansörü tamamen aşağı indirebilir. Benjamin Pritzkuleit

Buna göre kiracılar, ev sahibine, kiralanan mülkün engelli kişiler tarafından kullanımına hizmet eden yapısal değişiklikler yapmalarına izin verme hakkına bile sahiptir. Bu, yalnızca kişinin kendi dairesindeki önlemleri değil, aynı zamanda evin giriş alanları, özellikle koridorlar ve merdiven boşlukları gibi ortak alanları da içeriyordu. Ev sahibi bu nedenle bir merdiven asansörü kurmak zorunda kalabilir.

“WBM’nin bu yasal Haberin Detaylarıa karşı başvuruyu neden reddettiğini anlayamıyoruz; daha pahalı dönüştürme alternatiflerinin veya istisnaların hepsinin kontrol edilmemiş olması mümkündür” diye devam ediyor Bartels. Yapı müfettişi muhtemelen buna dahil olmalıdır.

İzole bir vaka değil

Yaşlı kiracıların sayısı artmaya devam ettikçe konu giderek daha alakalı hale geliyor. Bu nedenle, devlete ait konut şirketleri, yangın korumasını sürdürürken bu tür rampaların ve asansörlerin ortak alanlara nasıl kurulabileceği konusunda mimarlar ve yapı yetkilileri ile koordinasyon yapmalı ve ortak kriterler geliştirmelidir. Gerekirse yapı yönetmeliği bu noktada daha esnek hale getirilmelidir. Kiracı derneği yöneticisi Bartels, “Kiracılara sadece pes etmemelerini ve tavsiye almalarını tavsiye edebiliriz” dedi.

Falts, Friedrichshain-Kreuzberg’deki bakım merkezinden şimdiden destek aldı. Konut derneği WBM’nin bir çalışanı, Berliner Zeitung’a sunulan 13 Şubat 2023 tarihli bir mektupta, çiftin artık tek başlarına alışverişe çıkamayacakları, doktor ziyaretleri ve tıbbi tedaviler ve sosyal faaliyetlere katılımlarının stresli durumunu anlattı. hayat zorlaştırılıyor, hatta zorlaştırılması mümkün değil. Bakım üssünün bir çalışanı, Berlin’deki emekli çiftin endişelerinin ne yazık ki münferit bir vaka olmadığını vurguluyor: “Yılın başında Friedrichshain-Kreuzberg’deki engelliler memuru ve engelliler devlet memuru ile temasa geçtik. benzer sorunlar hakkında Ne yazık ki herhangi bir başarı elde edemedim” diye açıklıyor.

Falts, orada yaşamayı gerçekten sevmelerine rağmen, çaresizlikten Berlin’deki bakımevlerine yer için başvurdu. Emekli, artık retlerle dolu olan iki klasörü gösterir. “Telefonda bana en az üç yıl veya daha fazla beklemem gerektiği söylendi” diyor. Bir anne olarak onu çok endişelendiren bir sorun daha var: “Engelli oğlumuz tek başına yaşayamıyor ve taşınacak olursak onu da yanımıza almak zorunda kalıyoruz. Onu geride bırakmayacağız.”

Falters pes etmek istemiyor. Yardım umdukları için Berliner Zeitung’a döndüler: “Birlikte birkaç yıl daha tasasız yaşamayı ve taşınmaya da istekli olmayı o kadar çok diliyoruz ki,” diyor Joachim Falt.

Berliner Zeitung, Senato Sosyal İşler Departmanına çifte yardım edip edemeyeceklerini sordu: Sözcü Silke Adamczyk, “Senatör bireysel vakalar hakkında yorum yapmıyor”, ancak gerekirse bu tür vakalar için yardım teklifleri hakkında bilgi vereceğine söz verdi.

Ancak şimdi Lieselotte ve Joachim Falte için bir umut ışığı var: Friedrichshain-Kreuzberg’deki sosyal belediye meclis üyesi Oliver Nöll (solda), basın soruşturmasından sonra yardım sözü verdi ve şunları vurguladı: “Yaşlı çifti destekleyeceğim ve WBM ile konuşacağım. ” Belki kader alır, yine de iyi koşular.