Dünya basını ‘büyükelçi’ krizini nasıl gördü? ‘Erdoğan geri adım attı’ yorumu

Muhabir

New member
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iş insanı Osman Kavala‘nın devam eden tutukluluğu ile ilgili ortak açıklama yapan 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi tarafındaki davetinin akabinde başlayan son yılların en büyük diplomatik krizinde tansiyon düşüyor.

Son olarak, ABD ve öbür birtakım ülkelerin Ankara Büyükelçilikleri, diplomatların, bulundukları ülkelerin kanun ve nizamına uymalarını önbakılırsan ‘Diplomatik Bağlar Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. unsuruna riayet edildiğini deklare etti.

Bakanlar Konseyi toplantısında, Erdoğan tarafınca kelamı edilen ‘istenmeyen kişi’ ilanının gelip gelmeyeceği beklenirken bu tarafta bir gelişme yaşanmadı. Kelam konusu gelişmeler ise dış basında büyük yankı uyandırdı.

THE GUARDIAN: ‘KAVGA KIZIŞIYOR ÜZERE GÖRÜNSE DE…’

İngiliz The Guardian gazetesi haberinde, “Türkiye, büyükelçileri hudut dışı etme tehdidinden geri adım attı” başlığını kullandı.

Haberde, “Büyükelçilerin kitlesel olarak hudut dışı edilmesi, NATO müttefikleri içindeki ilgilerde eşi gibisi görülmemiş bir gelişme olurdu. Erdoğan, yaklaşık 20 yıllık iktidarında Türkiye ile Batı içindeki en büyük diplomatik çatlağı açmakla tehdit etti” yorumuna yer verildi.

The Guardian, “Kavga kızışıyor üzere görünse de olay Ankara’nın Batılı ortaklarında için ekşi bir tat bıraktı. Türk başkanın, Biden ve Avrupa devletleriyle yakınlaşmayı amaçlayan son ataklarını bilakis çevirdi” tabirlerini kullandı.

Haberde, “Son 12 ayda bedelinin dörtte birini kaybeden Türk Lirası, haberin akabinde tarihi taban düzeyi olan 9.85’ten 9.607’ye dolara geriledi” tabirlerine yer verildi.

NYT: FIRTINADAN KURTARDI

New York Times gazetesi ise gelişmelere geniş yer verdi. Haberde, “Türk Cumhurbaşkanı 10 Batılı diplomatı hudut dışı etmekten vazgeçti” başlığı kullanıldı.

Tahlilde, “Sınır dışı etme tehdidi önemli ekonomik meselelere sebep olabilecek ve NATO içerisinde dağılmaya sebep olabilecekti. Erdoğan, 10 büyükelçiyi hudut dışı etme sonucundan geri adım attı. Analist ve diplomatlara bakılırsa, Türkiye’ye ekonomik felaket getirecek ve NATO ittifakına ziyan verecek diplomatik fırtınadan kurtuldu. Hesaplı bir hareketle 10 ülke büyükelçisi Viyana Sözleşmesi’ne uyduklarını açıklayan tabirler kullandı ve bu da Erdoğan tarafınca olumlu karşılandı” denildi.

WASHINGTON POST: ‘TEHDİDİ GERİ ÇEKTİ’

ABD medyasından Washington Post gazetesi ise “Erdoğan, büyükelçileri gönderme tehdidinden vazgeçerek ABD ve öteki Batı müttefikleriyle krizden kaçındı” başlığını attı.

WP, “Pazartesi günü hayli dikkatlice koreografisi yapılmış jestlerle bir arada ABD, Kanada ve öteki ülkeler tek cümlelik bir açıklama ile diplomatik normlara uyacaklarını duyurdular. Uzmanlara göre Erdoğan’ın Kavala konusundaki ani çıkışı, dış siyasette tansiyonu azaltmak yerine tırmandırması onun dikkati çözemediği ekonomik krizden diğer bir yere çekmek ve popülaritesini artırmak için telaşlı olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

FRANCE24: “U- DÖNÜŞÜ YAPTI”

Fransız merkezli medyadan France24 ise, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı diplomatları hudut dışı etme tehdidinde U-dönüşü yaptı” başlığını kullandı.

FT: ‘GERİ ADIM ATTI’

Financial Times da, “Erdoğan, batılı büyükelçiler krizinde geri adım attı” başlığını kullandı. Haberde, “Erdoğan, 10 Batılı büyükelçiyi hudut dışı etme tehdidinfrn geri adım atarak, Türkiye’yi on yıllardır ABD ve Avrupa ile yaşanan en makus krizin eşiğinden geri çekti. Lira, üstündeki baskıyı hafifçeletti”yorumu yapıldı.