Dubai’de Dijital Okul inisiyatifi 1 milyon mülteci çocuğu okulla buluşturmayı planlıyor

Mezopotamya

New member
Mültecilere yönelik eğitim imkanlarında bir kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin son datalarına bakılırsa, mülteci çocukların neredeyse yarısı eğitim öğretime erişemiyor. Dünyadaki son gelişmelerle bu sayı artmaya devam ediyor.

Dubai’de yer alan Muhammed bin Raşid Global İnisiyatifi, bir fark yaratmak ve hayat değiştirmek için kararlı bir biçimde, Dijital Okul’u hayata geçirdi. Dijital okul projesi, önümüzdeki 5 yıl ortasında, 1 milyon mülteci ve toplumsal haklardan yoksun çocuğu okulla buluşturmayı planlıyor.

Dijital Okul’un pilot evresi 2020’de başladı. Resmi olarak birinci basamağı ise bu yıl Mısır, Ürdün, Irak, Moritanya ve Kolombiya olmak üzere 5 ülkede başlatıldı. Dijital Okul’a 20 binden çok öğrencinin kayıt olması bekleniyor. Ayrıyeten, birinci yılda 500 öğretmen eğitilecek. Önümüzdeki 5 yıl arasındayse 1 milyon öğrenciye ulaşılması öngörülüyor.

bununla birlikte Dijital Okul İdare Konseyi Lideri da olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapay zeka, dijital iktisat ve uzaktan çalışma uygulamalarından sorumlu Devlet Bakanı Ömer Bin Sultan El Olama, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Altyapı temeli olan yerleri seçiyoruz. ötürüsıyla elektriği ve geniş bant irtibatı olan yerler kullanılıyor. Bu imkanlar hayli yeterli olmasa bile en azından erişim ve hizmet verebiliyoruz. İçeriği bu tabletlere indiriyoruz ve tabletlere eğitim müfredatı sağlıyoruz.” tabirlerini kullanıyor.

Gelecek için iş birliğiDijital Okul, UNESCO, UNICEF, Harvard ve Arizona Üniversiteleri üzere 35’ten çok milletlerarası kuruluşla iş birliği yapıyor.

Dijital Okul Genel Sekreteri Dr. Walid el Ali, “İş birliğine inanıyoruz ve bu niçinle gayemiz dijital tahsilin geleceği için birlik oluşturmak, prosedürümüz ise eğitim, teknoloji, akademi, siyaset üzere farklı kesimlerden ortakları bir ortaya getirmek. Bunu her bölgede dijital okul için daha kapsamlı bir modelimiz olmasını sağlamak için yapıyoruz.” halinde konuşuyor.

İnisiyatif bununla birlikte Dubai Cares, Emirlikler Kızılayı üzere Dubai merkezli yetkililerle de iş birliği halinde. Bu kuruluşlar birlikte, mülteci kampları ya da kırsal alanlarda eğitim merkezleri kuruyor.

Hükümetlerle yapılan mutabakatlar, irtibat ve fiyatsız internet erişimi sağlayan mahallî telekom sağlayıcıları üzere imkanlarla, çeşitli zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı oldu.

• Dubai’de aileler, okullar ve şirketler haftada 4 buçuk gün çalışma sonucunı nasıl karşıladı?
  • Bilimsel araştırma yapan Arap bayanların karşılaştığı zorluklar neler?
Değişim için eğitimDijital Okul her ülkenin gereksinimlerine ve ulusal müfredatına uygun hale getiriliyor. Öğretmen ya da yardımcıların rehberliğinde dijital eğitim gereci yükleniyor ve tahsil kendi kendine ilerliyor.

Dijital Okul’un eğitim müdürü Dr. Lesley Snowball yaklaşımlarının, öğrencilere kuvvetli şartların en uygun biçimde üstesinden gelmek için gerekli esneklik ve ahenk sağlama hünerini kazanmada yardımcı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu onlara yakın ve uzun vadeli gelecekleri için temel bilgi ve hünerleri kazandırıyor. Onları, eğitim sistemi ortasında tutuyor. Dijital maharetlerle öğrenciler daha geniş bir topluluğa aidiyet hissedecek ve dünyanın aslında onları ve potansiyellerini önemsediğini fark edecek.”

Dr Walid el Ali, öğretmenlerin, öğrencilerin ve yardımcıların tahsil suratının onları şaşkına çevirdiğini söylüyor. El Ali, “Yetersiz hizmet aldıkları ve daha az şanslı oldukları için daha yavaş öğreneceklerini düşünüyorlar. Lakin epeyce akıllılar. Bunun tadını aldılar ve daha fazlası için daha da açlar.”

Suriyeli mülteciler için Buyrukluk Ürdün mülteci kampı, pilot basamağın bir kesimiydi. 2 yıl evvel birinci başladığında 60 öğrencisi vardı, bugün ise 750’den çok kayıtlı öğrenci var.

Kendisi de bir mülteci olan Fatima El Gabawy, okulda yardımcı olmak için 6 aylık bir eğitim programına katıldı. Tecrübesinin ona sorumluluk ve inisiyatif ruhu kazandırdığını söyleyen Fatima, Euronews’e şu biçimde konuştu: “Dijital okul bir evreden başkasına geçişlerinde çalışmalarına yardımcı oluyor ve onları güçlendiriyor. Ayrıyeten Dijital Okul tarafınca verilen ve dünyaca tanınan sertifikalar da var. Bu sertifikalar öğrencilere gelecekte üniversitelere yahut kolejlere girebilmek için nitelik kazandırıyor.”

Eğitim ve öğretime erişim hayat kurtarabilir. Bu alanda bir birinci olan Dijital Okul inisiyatifi ve potansiyel sonuçları, bu çocukların geleceğine ve ilişkin oldukları toplumun gelişmenine dair büyük bir umut kazandırdı.