Dolunayda uykusuzluk ve uyku doktorunun ipuçları

Mezopotamya

New member
Bu sütun uykuyla ilgilidir. Böyle heyecanlı bir dönemde böyle bir konu hakkında yazmanın tuhaf olduğunu biliyorum. Ancak meslektaşım Niklas bunun tam da bu yüzden önemli olduğunu düşünüyor. Hiçbir şey iyi bir gece uykusunun yerini tutamaz!

Yıllardır, hayır, onlarca yıldır kötü uyuyorum. Çocukken rüyalarımda kurtlar beni kovaladığı için çığlık atarak uyanırdım. Bir öğrenci olarak yurt odamdaki ranzada huzuru ancak ilk tramvayın gürültüsünü duyduğumda ve dışarısı aydınlandığında bulurdum. Bu güne kadar bu böyle. Bazen uyuyamıyorum, bazen 4.30'da uyanıyorum ve tekrar uykuya dalmakta zorlanıyorum. Beni sakinleştiren tek şey bu şekilde hisseden tek kişinin ben olmadığımı bilmekti.

Sekiz saat aralıksız uyumak mı? Bir yanlış anlama

Birkaç yıl önce arkadaşlarla Portekiz'de tatildeyken bir sabah, hepimizin önceki gece aynı saatte uyanık olduğumuzu öğrendik. Şaşkına dönmüştük, bir dahaki sefere mutfakta buluşacağımıza, konuşacağımıza, kağıt oynayacağımıza veya bu Berlin'de olursa birbirimizi arayacağımıza karar verdik. Uykusuzlar Kulübü. Harika bir fikir ama bir şekilde hepimiz bunun için çok yorulmuştuk.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

New York Times'ta Afrika yerlilerinin yaptığı şeyin bu olduğunu okudum: Gecenin bir yarısı kalkın, ateşin yanında oturun, tekrar uzanın ve tekrar uyuyun. Gazete, yatağa gidip sekiz saat uyuyabileceğinizi varsaymanın yanlış bir kanı olduğunu yazdı. Sanırım bu konuyla ilgili Almanca veya İngilizce yayınlanmış tüm önemli makaleleri biliyorum. Ve uzman tavsiyeleri: Çok geç saatte yemek yemeyin, çok geç saatte dizi izlemeyin, yatak odanıza cep telefonunuzu götürmeyin. Gece uyanırsanız ve tekrar uyuyamazsanız: kalkın, okuyun, ütüleyin ve tekrar deneyin.

Diğer uykusuzluk çekenlere koçluk yapmakta iyiyim ama bu ipuçlarının bana pek faydası olmuyor. Geceleri çamaşırları ütüleyemeyecek kadar yorgunum, uyumadan hemen önce ve sabah tekrar haberleri okuyamayacak kadar meraklıyım. Bu zamanlarda çok şey özleyebilirsiniz!

“Herkes uyuyabilir”

Birkaç hafta önce bir partide uyku tıbbı profesörüyle konuşuyordum. Ona sorunlarımı anlattım; dolunay sırasında en kötüsüydü. En azından durumun o kadar da kötü olmadığı bazı geceler var, dedi. Onu tuhaf buldum profesör. Uyku haplarının hayranıydı, terapiye inanmıyordu ve yatak odasındaki televizyonlara karşı hiçbir şeyi yoktu. Bir ara şu cümleyi söyledi: “Krizlerde de, savaşlarda da herkes uyuyabilir.” Şöyle geliyordu: Şimdi böyle hissetme!

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Hayal kırıklığına uğradım, eve gittim, yattım ve uyudum. Bu gece, ertesi gece ve ondan sonraki gece. Bugüne kadar bu böyle devam etti, her zaman olmasa da giderek daha sık. Sanki profesör bu sözleriyle bir büyüyü bozmuş gibiydi. Ve kendime şunu soruyorum: Uykusuzluğum öncelikle bir inanç meselesi miydi? Bir noktada bir eylem modeli haline gelen köklü bir inanç mı?

Coşkuyla hemen tam uyku programına geçiyorum: papatya çayı, meditasyon uygulaması, cep telefonu yerine çalar saat, uykuya dalmadan önce, bazen sabah kalkmadan önce kitap okuyorum ve ancak ondan sonra e-postalar ve mesajlar. Alışılmadık bir durum ama bunun benim için iyi olduğunu fark ediyorum ve yine de hiçbir şeyi kaçırmıyorum. Ancak bir belirsizlik devam ediyor: Bugün dolunay.