Doğu Pres, otomotivdeki dönüşümle eser profilini çeşitlendirdi

Mezopotamya

New member
Esra ÖZARFAT

BURSA – Dünya otomotiv sanayisinde yaşanan dönüşüm tedarik endüstrini de dönüşüme zorluyor. Motor ve yakıt sistemlerinde yüksek hassasiyet gerektiren modüllere mikron düzeyinde üretim yapan Doğu Pres de yatırıma giderek hassas toleranslardaki eser profilini formlu pres kesimler ile çeşitlendirdi. Otomotivdeki dönüşüm ekseninde Doğu Pres’in gelecek stratejilerini DÜNYA’nın Bursa Bölge Temsilcisi Ömer Faruk Çiftçi ile paylaşan Doğu Pres Genel Müdürü Alper Uysal, hassas toleranslarda formlu pres modül üretim sınırı ve bu yatırımın tamamlayıcısı olarak da çinko fosfat- mangan fosfat kaplama sınırı kurduklarını söylemiş oldu. Dünyada elektrikli araçlara yanlışsız yaşanan dönüşümü pahalandıran Alper Uysal, “Bu bağlamda araç üretiminde mevcut sistemler yerini yeni eser kümelerine ve sistemlerine bırakıyor. bu vakitte batarya sistemleri, yeni aktarma organları ve şanzıman sistemleri büyük bir süratle ömrümüze giriyor. Bu trendler hassas kesim üretim kabiliyetine olan gereksinimi artırıyor. Bu kapsamda biz de pazarın yeni talepleri doğrultusunda eser gamımızda değişikliğe giderek ve üretim kabiliyetlerimizi geliştirerek pandemi devrini fırsata çevirdik, müşterilerimizin elektrifikasyon ve hibrit araç projelerinden yeni işler aldık. Hassas kesim yetkinliğimizi aktarma organları ve şanzıman mamüllerinde kullanmaya başladık. Eser profili olarak niş bir iş yapıyoruz ve mikron seviyesinde üretim yapabilen bir firma olduğumuz için müşterilerimizin tahlil aradığı sıkıntı modüllerde tahlil ortağı oluyoruz. Makine parkımız da süratli hareket etmeye epeyce uygun ve bu sayede yeni eser kümelerine epey süratli adapte olabiliyoruz. Bu yetkinliklerimiz ile, ikisi ana sanayi olmak üzere hizmet verdiğimiz küresel firma sayısını 2021 yılında 17’ye çıkardık” dedi.

Teknolojik yatırımlara orta vermedi

Yakıt sistemleri üretiminin toplam üretim hacmi ortasındaki hissesinin geçmişte yüzde 99 olduğunu belirten Uysal, önümüzdeki yıl ise yakıt sistemleri oranının yüzde 70 olmasını beklediklerini kaydetti. Üretimlerinin yüzde 80’ini direkt ihraç ettiklerini belirten Alper Uysal, iç pazara verdikleri mamüllerin de dolaylı olarak ihraç edildiğini lisana getirdi. 500 çalışanla yılda 180 milyon adet kesim ürettiklerini belirten Uysal, yapılan yeni yatırımlarla toplam üretim alanının 15 bin metrekareye ulaştığını aktardı. Teknolojik yatırımlarını pandemi sürecinde de sürdürdüklerini lisana getiren Uysal, “Hedefimiz firmamıza yeni trendler doğrultusunda katma bedeli yüksek eserler kazandırmak, inovatif, farklı eser kümelerine odaklanacağımız projelerle sahip olduğumuz “know-how”ı geliştirmek ve tasarlayacağımız rekabetçi üretim süreçleri ile bugün olduğu üzere gelecekte de sürdürülebilir muvaffakiyet elde etmektir. Öte yandan pandemi devri lokale en yakın yerden tedarik etme eğilimini artırdı. Tedarik zincirinin değer kazandığı bu vakitte Türkiye, fiyat, performans ve kalite sistemi ile öne çıkıyor. Türkiye otomotiv yan endüstrisi orta vadede bu trendlerden avantaj elde edecektir. Bizim de firma olarak yaptığımız niş üretim ve sahip olduğumuz yetkinliklerimizle bu süreçten yararlı çıkacağımızı öngörüyorum” diye konuştu.