Dövülmek birçok doktor ve hemşire için günlük yaşamın bir parçası

Mezopotamya

New member
Açıkça söylemek gerekirse morluklar, sıyrıklar ve ısırık yaraları, kırık kollar ve parmaklar: Yüzüne yumruk yemek artık Alman kliniklerindeki birçok doktor ve hemşire için günlük yaşamın bir parçası.

Konu kamuoyuna ulaşmadı, bunun nedeni kimsenin bahsetmemesi değil, çoğunlukla önemsizleştirildiği, konuşulduğu veya sessiz kaldığı için. “Kurtarma görevlilerine şiddet diye bir şey yoktur!” ya da şöyle diyorlar: “Polisler bazen daha iyisini hak etmiyor; Hastalar hasta ve buna engel olamıyorlar; Bunun hakkında konuşan herkes bu endüstrilerdeki vasıflı işçi eksikliğini daha da artırıyor çünkü daha da az insan orada çalışmak istiyor.”

Yılbaşı gecesi Sana Lichtenberg Kliniği'ndeki bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen ve Berliner Zeitung'a sızdırılan bir Haber şimdi yayınlandı. Üç genç adamın agresif ve tamamen çekinmeden bir doktor ve hemşirenin suratlarına birkaç kez nasıl vurduğunu gösteriyor. Sebebi: Tedaviyi beklemekten bıkmışlardı.

Olay, yılbaşı gecesi Berlin-Lichtenberg'deki Sana Kliniği'nin kurtarma merkezinde yaşandı: 25 yaşındaki bir genç ve kardeşleri o kadar uzun süre beklemek istemediler. Doktoru yere düşürdüler, hemşireyi yaraladılar. pic.twitter.com/CDPfbwNc1R

— Andreas Copytz (@KopietzAndreas) 3 Ocak 2024
Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Öfke büyük. Ve dürüst olmak gerekirse: Bundan mutluyum! Benim için bu Haber, görünüşe göre oradaki insanlara yalın gerçeği söylemekten başka ne yapacaklarını bilmeyen sağlık personeli açısından neredeyse bir nefsi müdafaa biçimi.

İki gün önce de aynı olay gazetede yer almıştı. Ama kimse bununla ilgilenmedi. Bu yüzden onlarca yıldır başımıza neler geldiğini dış dünyaya anlatmak için şok edici görüntüler gerekiyordu. Hastanemizde ve sokakta gerçeği yansıtan görüntüler. Gerçek acı, bir sonraki olayla ilgili gerçek korkular, gerçek travma.

İşten sonra bana pusu kurmak istedi

Yardım istemek için hastaneye gelen, 911'i arayan, sonra da kendilerini kurtarması gereken personeli döven bu insanlar nasıl insanlar? Hayatım boyunca kafalarından neler geçtiğini açıklayamam. Tek bildiğim, Haberdaki gibi durumların münferit vakalar olmadığı ve neredeyse her hemşirenin bu durumla ilgilenebileceği.

Şiddetle ilk karşılaşmam eğitimimin sonunda yine bir kurtarma merkezinde oldu: Orta yaşlı bir adam sırt ağrısıyla yanımıza geldi, yarım saat bekledikten sonra huzursuzlaştı ve kısa süre sonra saldırganlaştı. Çöp kutularını tekmeledi, yumruklarıyla duvarlara vurdu, çığlık attı ve küfretti. Onu evden çıkarmaya çalıştığımızda daha da sesini yükseltip bizi itmeye başladı. İşten sonra beni pusuya düşürmekle tehdit etti: “O zaman ne olacağını göreceksin.” Aynı acil serviste bir meslektaşımız bıçaklandı ve haftalarca yoğun bakımda kaldı.

Kaç kez acil serviste hastalar tarafından çizildiğim, ısırıldığım veya üzerime tükürüldüğüm için oturduğumu artık sayamıyorum; her seferinde hepatit veya HIV kaptığım korkusuyla. Meslektaşlarımın boğulduklarına, kol ve parmaklarının kırıldığına ya da hasta yüzlerine darağacıyla vurduğu için başlarında kanlar içinde sendeleyerek odadan çıktıklarına tanık oldum.

Bunlar aşırı, olağandışı durumlardır. Ancak hemen her vardiyada yanımızda olanların da göz ardı edilmemesi gerekiyor: Özellikle kadın meslektaşlarımıza yönelik hakaretler, tehditler, tükürme ve çimdiklemeler, ısırmalar, cinsel saldırılar, fiziksel şiddet. Bu aynı zamanda bize yönelik şiddettir ve kabul edilemez.

Ve aniden Karl Lauterbach konuyu ele almak için ortaya çıkıyor. Umarım bu Haber sonunda işe yarar ve sözlerin ardından eylemler gelir. Her klinikte güvenlik konseptinin, güvenlik personelinin, çatışma eğitiminin ve yaşadığımız travmayla baş etme konusunda desteğin olmasını isterim, çünkü bizim de korunma, fiziksel ve zihinsel bütünlük, asgari düzeyde onur hakkımız var.

Ağır cezalar öngören kanunlar olmalı. Ancak cezaların tüm yelpazesini kullanan bir adalet sisteminin de olması gerekir. Hastane bir şifa yeridir ve bu nedenle özellikle korunmaya değer bir yerdir. Kiliseye gidip rahibin yüzüne tüküremezsin.