Dil engeli her zaman sorundur

Mezopotamya

New member
Charlottenburg’daki Ludwig Erhard Evi gerçekten büyük ama yine de insanlarla dolu. Geniş salonun her tarafı, dönüşümlü olarak mavi ve beyaz örtülerle süslenmiş küçük yuvarlak masalarla kaplıdır. Hediyelik eşyalar ve kartvizitler üzerlerinde yatıyor. Masaların arkasında beklenti dolu, dost canlısı yüzler görülüyor. Ziyaretçilerini sabırsızlıkla bekliyorlar. Çünkü bu günde mültecilere yönelik bir iş fuarı var.

Ziyaretçiler merdivenlere doluşuyor, her yerde insanlar var. Bazıları çiftler veya küçük gruplar halinde gelir, ancak çoğu masaların arasında tek başına durur ve ilk adımın onları nereye atması gerektiğinden emin değildir. Bu çok dilli kalabalıkta dikkat çeken bir şey var: yeni profesyonel bakış açılarına dair umut. Ancak masaların önündeki ve arkasındaki insanlar arasında genellikle çok belirgin bir engel vardır: dil.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Dil engeli de çalışma dünyasının en önemli sorunlarından biridir. Son yıllarda Almanya’ya çok sayıda göçmen gelmesine rağmen, neredeyse her yerde vasıflı işçi sıkıntısı yaşanıyor. İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü’nün (IAB) verilerinin gösterdiği gibi, sığınmacılar arasında işsizlik oranı neredeyse yüzde 30, Ukrayna’dan gelen mülteciler arasında ise yüzde 50’den fazla. Ancak başarılar da var: Haziran 2023’te bir önceki yıla göre yaklaşık 57.000 daha fazla sığınmacı istihdam edildi.

Başlangıçta yalnızca yüzde yedisinin bir işi var

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, mültecilerin gelmesinden kısa bir süre sonra istihdam oranları genellikle çok düşük oluyor ancak istikrarlı bir şekilde artıyor. İstihdam oranı geldikten sonraki ilk yılda yüzde yedi, altı yıl sonra ise yüzde 54’tür.

Ludwig Erhard Evi’nde 90 şirket yaklaşık 3.000 mülteciyle buluşuyor. Berliner Zeitung’un konuştuğu çoğu işveren motivasyon kavramına odaklanıyor. Butter Lindner’ın işe alım sorumlusu Daniel Pall, deneyimin iyi olduğunu ancak motivasyonun çok önemli olduğunu söylüyor. Lindner şirketinden Sven Henschke de insanların neredeyse her alanda arandığını söylüyor. “İnsanların nereden geldiği önemli değil”. Mago kasap dükkanından Carmen Block-Ottomeier, kökeni ne olursa olsun çalışmak isteyen herkesin hoş karşılandığını söylüyor. O gün 15 kişiyi açık pozisyona yerleştirebilirdi.

Önemli sertifika

Daniel Pall mavi bir masanın arkasında duruyor ve B1 seviyesinde Almanca bilgisinin beklendiğini söylüyor. Gerisi adım adım öğrenilebilir. Fuarda neredeyse her zaman ve her yerde Almanca dil becerilerine, özellikle de B1 sertifikasına odaklanılıyor. Bu genellikle iş görüşmelerinin temel şartıdır. Beton & Rohrbau’nun yöneticisi Claudia Charrabé, özellikle kendi sektöründe Almanca bilgisi olmayan insanlarla çalışmanın çok zor olduğunu söylüyor. Teknik terimler anlaşılmalıdır. Aynı zamanda şirketi yıllardır umutsuzca stajyer arıyor. Dilin desteklenmesi konusunda politikacılardan daha fazla destek görmek istiyor.

Aswad Mako yarım saat içinde üç stantta üç kişiyle konuştu. Iraklı idari bir iş arıyor. Hayalindeki iş tercümanlıktı ama o da altı aydır işsiz. “Yüzlerce başvuru yazdım ama hiçbir geri dönüş alamadım.” Ticaret fuarı iyi bir fikir. Şimdi bu masalardan birinde iş bulmayı umuyor.

Dorota Fruzynska kalabalığın arasında duruyor ve bir broşürü dikkatle inceliyor. 2011 yılında Berlin’e geldi. Doğduğu ülke olan Polonya’da bir bankada çalıştı. Ofis yönetimi konusunda ileri eğitim aldıktan sonra bir yıldır iş arıyor. Hayali bir ofis işi olurdu. Tekrar bir bankada çalışabilmesi için B2’ye ihtiyacı olacak. Yine dil engeli en büyük engeldir. “İyi bir B1 konuşuyorum ama projelerim için daha fazlasına ihtiyacım var.” Açık bir hedefi var ve öğrenmek istiyor. Yan masaya geçmeden önce “Temizlikçi olarak çalışmak istemiyorum” diyor.