Dansçılar, sudan ilham alan bir hareket geçit töreninde akışlarını bulurlar.

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Geçmiş heykeller ve resimler, vitrinlerdeki madeni paralar ve zırhlı atlar, 15 dansçı, uyluk hizasında mavi kuş tüyü giymiş bacaklar, Metropolitan Museum of Art’ta süzülüyor. Koridorlardan aşağı akıp galerilere dökülen yolları, uzuvları önden arkaya dönmelerine, yerinde dönmelerine ve hatta birkaç dakika içinde havaya sıçramalarına neden olan biçimlere açıldıkça doğrudan ve iticidir.

Şimdi suyun her yerde olduğunu hayal edin. Ve dansçıların içinden aktığı.

Haziran ayında Cumartesi geceleri müzede gerçekleştirilen “Hydro Parade”i yaratırken – bir gösteri kaldı – Madeline Hollander önemli bir keşif yaptı: Met’in altında, 2011’in başlarında New York City’de açılan su yolu olan Eski Croton Su Kemeri var. 19. yüzyılda su.

Gizli sistemleri keşfetmekten ve sonra yenilerini yaratmaktan hoşlanan bir koreograf olan Hollander rahatladı. Met, MetLiveArts performans serileri için bir çalışma yaratması için ona yaklaştığında, şaşkına döndü. “Bu bir ansiklopedik koleksiyon,” dedi. Müze hakkında “Orada olduğum her zaman kendimi kaybediyorum” dedi. “Tamam, bunu çözmem yıllarımı alacak gibiydim.”

Yıllar yerine müzeyi keşfetmek ve mühendislik, aydınlatma ve grafik alanlarında liderlerle buluşmak için iki hafta harcadı. “Kayıp eşya bürosu olan iki kadınla görüştüm” dedi. “Çatıda bir tur attım.”

Bodruma indiğinde, kendi deyimiyle, Croton Su Kemeri’nin müzenin içinden çapraz olarak geçtiğini öğrendi: “İçinden yürüyebilirdin, Bronx’un daha yukarılarında Croton Su Kemeri’nde gerçekten turlar yapabilirdin.” New York’taki bu gerçekten karmaşık ve inanılmaz su geçmişini ortaya çıkardım ve önceki çalışmalarıma çok yakından bağlandı.

Eski bir balerinden görsel sanatçıya dönüşen Hollander, koreografiye yeni bir yaklaşım getirdi. “Ouroboros: Gs”de, Whitney Museum of American Art’taki sel koruma sistemi, onun hareket araştırmasının konusu oldu; İnsan olmayan ilk sergisi olan Yazı/Yazı, trafik akışıyla ilgili unsurlara odaklandı. Ve Hydro Parade için, New York’ta suyun tarihini öğrenmek için tur rehberliği dersleri aldı.

Müzeyi keşfetmek için ne kadar uzun süre harcarsa, birçok çeşmeden Dendur Tapınağı’ndaki yansıtma havuzuna kadar dışarıda ne kadar su olduğunu o kadar çok fark etti.

Bazı galeriler kapatıldı, ancak “Hidro Geçit Töreni” müzenin su özelliklerinin birçoğunu kesintisiz bir hareketle çevreliyor. Bazen dansçılar yavaşlar; diğerleri için sanki su kayağı yapıyormuş gibi. Bir noktada parçalanacaklar. Geçen Cumartesi, 10 Haziran, bazı izleyiciler dansçıları gözden kaybetti ve biri “Trader Joe’nunki gibi bayrakları olmalı” yorumuna yol açtı.

Su üzerinde yapılan bir dansta kaybolmak çok uygun: su tutulamaz. Hydro Parade’de koreografi iki döngü halinde çalışır ve size onu tamamlamanız için ikinci bir şans verir. Buna değer. Dansçılar nihayet patlak verdiğinde – sonsuza doğru aktığında – her nasılsa eskisi kadar canlandırıcı ve neşeli. İçinde Su.

Hollander için bal likörüne ve bunun su ile olan ilişkisine olan ilgi, yalnızca Hydro Parade’e değil, aynı zamanda Walker Caddesi’ndeki Bortolami Galerisi’nde sergilenen 27 suluboyaya da yol açtı. Resimleri oluşturmak için müzenin altındaki doğal kaynaklardan birinden su kullandı.

Kostümlerin de temayı hayata geçirmesi gerekiyordu. “Nasıl aynı zamanda bir geçit töreni olan akan bir dansçı nehri oluruz?” dedi. Sonra Met’te kaç tane su taşıyan gemi olduğunu fark etti.

Saksıları, vazoları fotoğrafladı. “Biz kendimiz bu yürüyen su taşıyıcılarıyız, bu yüzden taşıyacağımız bu gemileri yaratmak istedim” dedi.

Kostüm tasarımcısı Andrew Jordan, damarların kulplarını kılavuz olarak kullandı; Bu şekiller, dansçıların omuzlarına iliştirilmiş ve ince silüetlerine süper kahraman sörfçülerinin görünümünü veriyor. Birbirlerini geçmek için düzleşmeleri gerekir.

Dansçılarla işbirliği içinde oluşturulan kesin sekansların su isimleri vardır: Splash, Water Waltz, Paddle Waltz, Dive, Carwash. Meditatif ve bağımlılık yapıcıdırlar, bazıları sosyal çizgi danslarını andırır. Araba yıkama, bir geri dönüş ve bir kalça itme ile ileriye doğru iki adımdan oluşur. Kanon kürek valsi, hemen diğer tarafa geçmeden önce yön değiştiren sıkı kıvrımları içerir. Ve “Yazı tura atma”da grup, ziyaretçilerin dilek tutmasını ve madeni paralarını müzenin çeşmelerine atmasını izledi.

Dansçılar büyük salona girerken, eski madeni paralarla dolu bir odadan geçerler ve sürekli savurma, savurma ve döndürme sırasında Dendur Tapınağı’na girmeden önce Mısır kanadından devam ederler. Hareketin inceliklerinin farkında olsanız da olmasanız da, dansçılar senkronize yüzücüler gibi havalanırken veya dalışa hazırlanır gibi oldukları yerde zıplayarak görüntüler oluştururlar.

İkinci performansta bu vücut akımında ince bir güç hissedildi. İlk turda, müze hala doluyken, dansçıların varlığı seyircileri, hatta neler olup bittiği hakkında hiçbir fikri olmayanları bile susturdu. Dansçıların etraflarındaki her şeyin farkında olmaya nasıl teşvik edildiği ile ilgili. Elbette birbirlerine dikkat etmeleri gerekiyor ama müze ziyaretçilerini, eserleri, bekçileri, ışığı da izliyorlar. Enerjiyi çekerler.

Hollander, “Bu, her zaman bu tür bir 360 derecelik görüşe sahip olmakla ilgili,” dedi ve her dizinin ileri ve geri işaret eden adımlarının olmasının nedenlerinden biri de budur. “Somut olarak, etrafınızdaki her şeyi iki saniyede bir görürsünüz.”

Hollander’ın istediği olsaydı, 100 dansçısı olurdu. “Başlangıcı ve sonu olmayacaktı çünkü tüm suyun fıskiyelerden akması gibi, müzede köpüren, sürekli bir akış hissini gerçekten istiyordum” dedi.

Ve ne kadar çok dansçı olursa, seyircinin hareketi o kadar çok özümseyebileceğini söyledi. Hollander, “Koreografinin sadece ayak çalışması, teknik, özveri veya dayanıklılıktan ibaret olmadığını öğrenmeye başlıyorsunuz” dedi. “Aynı zamanda müze için yaptığımız bu dev şekille ilgili.”