Çok yönlülüğünü öne çıkaran bir dansçının İsviçre Çakısı

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Eğlence endüstrisinde birçok dans poliglotu var. Hip-hop ve çağdaş koreografiye hızla uyum sağlayabilecek ve belki de sivri ayakkabılarla performans sergileyebilecek bir dansçıya mı ihtiyacınız var? Los Angeles’taki çoğu dans seçmesinde sadece bir değil, birkaç tane vardır.

“Dans Edebileceğini Düşünüyorsun” adlı televizyon yarışması bu muhteşem çok yönlülüğe dayanıyor. (Son bir “Birçok Tarzda” ima ediliyor.) Gaby Diaz, 2015’te dizinin 12. sezonunu kazandığında, klasik bir “So You Think” başarı öyküsü gibi görünüyordu. Bir step dansçısı olarak seçmelere katıldıktan sonra, gösterinin yüksek standartlarına bile son derece uyumlu olduğunu kanıtladı ve çok çeşitli dans türlerine ışıltı ve canlı enerji getirdi. Son derece yetenekli vücudunda her şey doğal, hafif, uyumlu ve eğlenceli görünüyordu.

Diaz’la birkaç projede çalışmış olan koreograf-yönetmen Justin Peck, “O şimdiye kadar tanıştığım en konuşkan hareket eden kişi,” dedi. “Her türlü dans stili için İsviçre çakısı gibi.”

“So You Think”i kazandıktan sonra Diaz, gösterinin eski yarışmacılarının çoğu gibi Los Angeles’ın en başarılı dansçıları saflarına katılacağına inanıyordu. Ancak çok geçmeden, evrensel yeterlilik beklentisinin – ve bunu sürdürme taleplerinin – bir tür düzlüğe yol açabileceğini ve dansçıları performans gösteren robotlara dönüştürebileceğini fark etti.

Bunun onu düzleştirdiğini hissetti. Diaz, “Koreografiyi çok hızlı bir şekilde alabildim” dedi. “Ama nasıl olduğunu bilmiyordum dans Daha. Kendime ait hiçbir fikrim yoktu. Ne zaman bir seçim yapmam istense donup kalırdım.”

Bu ifşadan bu yana geçen yıllarda, 27 yaşındaki Diaz şaşırtıcı bir serbest kariyer inşa etti, İsviçre Çakısı dansçıları için yeni bir rol model türü. Ticari dans ve konser dansının normalde farklı dünyaları arasında köprü kurarak, teknik becerilerinin farklı kullanımlarını keşfetti ve sahne süresinden daha fazla prova süresi gerektiren işler aradı. Bunu yaparken, sadece farklı dans dillerinin konuşmacısı olmakla kalmayıp, aynı zamanda çeşitli stilleri sohbete dahil edebilen bir tercüman oldu. Çok yönlülüğü silmek yerine, kendini tanımlayan bir özellik haline getirmenin yollarını buldu.

Bugünlerde Diaz, koreografların yeni fikirler bulduklarında odada olmasını istedikleri kişi oluyor. Özellikle, Peck’in yerleşik koreograf ve sanat işbirlikçisi olduğu New York City Ballet’teki üssünün dışında işler geliştirirken düzenli olarak başvurduğu küçük bir ekibin parçası haline geldi. Bu ay Diaz, besteci Sufjan Stevens ve oyun yazarı Jackie Sibblies Drury ile birlikte Peck’in Bard College’daki Fisher Center’daki tür değiştiren müzikal tiyatro prömiyeri Illinois’de görünecek. Peck, melez dans dilini yaratmada etkili olduğunu söyledi.

Diaz, “Zamanla fark ettim ki, performanstan çok sürece önem veriyorum.” Birçok dans sunum içindir ve ben bunu yapabilirim. Ama içten dışa çalıştığımda daha da mutlu oluyorum.”

Bir Küba-Amerikalı olan Diaz, Miami’de büyüdü ve burada “evde çok fazla salsa müziği çalındı” dedi. Müzik yolunu dansta buldu, Roxy Theatre Group ve New World School of the Arts’ta çeşitli teknikler çalıştı, Miami City Ballet’in “Fındıkkıran” oyununda sahne aldı ve caz dansı yarışmalarına katıldı.

19 yaşında Diaz, öğrenciyken hevesle izlediği So You Think filmini kazanan ilk step dansçısı oldu. Gösteriye iki sezon boyunca “All Star” partneri olarak geri döndü ve diğer dans işlerini bulmak zor olmadı: Jennifer Lopez ile sahne aldı ve birkaç “So” içeren ticari odaklı bir dans grubu olan Shaping Sound ile turneye çıktı. Mezunları düşünüyorsun. Ancak bir enstrüman olarak değerinden emin ama bir sanatçı olarak bakış açısından emin olmadığından tükenmiş ve kafası karışmış hissetmeye başladı.

2017’de çağdaş şirket Hubbard Street Dance Chicago ile yeni bir profesyonel eğitim programına kaydoldu. Hem konser dans sahnesine doğru bir adımdı, hem de bir bakıma geriye doğru bir adımdı: Para almak yerine dans etmek için para ödeyen yeniden bir öğrenciydi.

Yine de, doğru yol gibi geldi. Eğlence dünyasının ezici hızının aksine, Hubbard Street’in programı uzun prova dönemleri içeriyordu. Diaz, “Bir şey üzerinde sekiz hafta çalışır ve ardından dört kez yaparsınız” dedi. “Harikaydı.” Koreograf Ohad Naharin’in aynasız bir dans olan ve hareketin fikir ve duygulardan doğduğu Gaga tekniğinde özel bir özgürlük buldu.

Diaz, Hubbard Caddesi’nde çırak olarak dans etti, ancak şirkette görev süresini garantileyemedi. “Hayır” cevabını duyduktan hemen sonra, bir çocukluk kahramanı olan eski Miami Şehir Balesi yönetmeni Patricia Delgado’dan bir e-posta aldı. Delgado, Steven Spielberg’in West Side Story film uyarlaması için koreograf yardımcılığına atanmıştı; Delgado’nun sahne dışındaki ortağı Peck, ana koreograftı. Diaz seçmelere katılmak ister mi?

Böylece Diaz yeniden yön değiştirdi ve uzun metrajlı film dünyasına girdi. “Batı Yakası” kadrosundaki olağanüstü dansçıların çoğuyla bağ kurdu – özellikle Patricia’nın aynı zamanda Miami Şehir Balesi’nin eski bir yıldızı ve Diaz’ın idollerinden biri olan ve Shark topluluğunda onunla birlikte dans eden kız kardeşi Jeanette Delgado. Peck’in kökleri baleye dayanan ancak genellikle farklı yönlere ayrılan koreografisinde kendini evinde hissetti.

Pandemi canlı performansları yok ederken, Diaz daha fazla film setinde çalıştı ve Tick, Tick…Boom!’un 2021 uyarlamasında ve 2022 Noel filmi Spirited’da dans etti. Hatta bir film motifini bile yaşadı: Saçlarını kısa kestirdi, devam eden sanatsal dönüşümünün bir sembolü.

“Kulağa çok aptalca geliyor, ama hepsini kestikten sonra, ‘ah, bu benim’ gibiydim. Buradadedi.

Tiyatrolar yeniden açıldığında, Diaz tekrar sağa döndü – bu sefer müzikal tiyatroya. Koreograf Andy Blankenbuehler onu ilk yönetmenlik denemesi olan Broadway dışı müzikal Only Gold’da oynaması için tuttu.

Diaz’ın çok az şarkı söyleme veya oyunculuk deneyimi olmasına rağmen, Blankenbuehler sonunda asi Prenses Tooba rolünü Diaz’ın “inanılmaz derecede keskin enerjisine” dayandırdığını söyledi. “Onunla tanıştıktan sonra bir rol üstlenmek istemedim, onu işe almak istedim. o(Diaz, performansıyla 2023 Chita Rivera Ödülü kazandı.)

Only Gold geçen sonbaharda tamamlanırken, Diaz en mutlu yerine geri döndü: Peck’in Illinois’i geliştirmesine yardımcı olmak için prova stüdyosu – Peck’in “canlı olarak sessiz bir film izlemek gibi” tanımladığı 12 oyuncu için bir dans hikayesi. Sufjan Steven’ın 2005 tarihli aynı adlı albümünde yer alan gösteri, Diaz’ın musluk deneyimini ve çağdaş şiirini hikaye anlatımının hizmetinde kullanarak kariyerindeki birçok konuyu birbirine bağlıyor.

“Sahnede insan olmakla sahnede dansçı olmak arasında bocaladığım en büyük şey bu” dedi. “Şu anda en çok ilgilendiğim yer orası.”

Hem Peck hem de Blankenbuehler, Diaz gibi dansçılar için daha iyi bir sanat evi yaratmak istediklerini söylediler. (“Illinois” kadrosunda bir başka “So You Think” kazananı Ricky Ubeda da var; “Only Gold”da birkaç eski oyuncu rol aldı.)

Peck, “İnanılmaz derecede yetenekli reklam ve tiyatro sanatçılarından oluşan bir nesil var ve sergiledikleri dans genellikle bir ifade biçiminden çok bir araç,” dedi. Onlara işlerini gerçekten yapma fırsatı veren ‘Illinois’ veya ‘Only Gold’ gibi dizileri hak ediyorlar.”

Diaz’ın geniş bilgi tabanı ve geniş ilişki ağı, onu provalarda ve atölyelerde Peck’in dediği gibi bir tür “bağ dokusu” haline getiriyor.

Illinois ekibinin bir parçası olan ve artık Diaz’ın bir arkadaşı olan Jeannette Delgado, “Şaşırtıcı derecede güzel bir oyuncu, bu yüzden onu zaten izliyoruz ama açık, meraklı ve herkese yardım etmeye hevesli.” dedi. her şeyi öğren.”

Diaz, bu nitelikleri sahne dışı rollerde kullanmaya başladı ve koreografların fikirlerini iyileştirmelerine ve çözmelerine yardımcı oldu. Yakın zamanda, yeni bir müzikal tiyatro projesinin erken gelişiminde Blankenbühler’e yardım etti.

Blankenbuehler, “Stüdyoda ortak olarak ona sahip olmak bir güvenlik battaniyesi gibidir,” dedi. “Senin vizyonunu görebilir ve kendini ona getirebilir. Bir yerde bir deliğe sıkışırsam beni kurtarabileceğini biliyorum.”

Diaz, kariyeri boyunca, tüm serbest dansçıların sahip olmadığı bir ayrıcalık olduğunu söylediği işleri seçerek kabul etti. Öyle Düşünüyorsun kazanmasıyla gelen kötü şöhret, dans stüdyolarının her zaman daha büyük görevler arasında gelirini desteklemek için onu bir öğretmen olarak işe almaya istekli olduğu anlamına gelir. Ama aynı zamanda doğru hissettiren sanatsal olasılıkları keşfetmeye de istekli.

Çok çalışan bir aileden geliyorum” dedi. “Sıkıntıya düştüğümde ve paraya ihtiyacım olduğunda hizmet sektöründe çalışıyorum. Kendimi tutmayı başaracağımı biliyorum.”

Diaz bir süre Ocak 2024’te Chicago Shakespeare Theatre’s Yard’da gösterime giren “Illinois” ile meşgul olacak. Ek olarak, kasıtlı olarak fazla bir plan yapmadı ve daha önce hayal bile edilemeyen olasılıklara yer bıraktı.

“Fikrimi değiştirmeye açık olmak gerçekten kariyerimdeki en önemli şey” dedi. “Dönme yeteneği için can atıyorum.”