Çok fazla stres, çok fazla sorumluluk ama ayda sadece 151 euro

Mezopotamya

New member
Tom Arenski, işinin “heyecan verici olmasına rağmen artık son derece itici” olduğunu söylüyor. 42 yaşındaki profesyonel bir bakıcıdır. Berlin-Mitte'deki küçük ofisinde, bunu yapamayacak durumda olan kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bir hastalık ya da sakatlık onu hareketsiz bıraktı.

Arenski'nin şu anda bakımı altında 82 kişi var. Tıbbi bakımı organize eder, konaklamayı ayarlar ve yetkililer ve alacaklılarla pazarlık yapar. Çaba ve sorumluluk açısından faaliyetin “tamamen yetersiz finanse edildiğini” açıklıyor.

Arensky on beş dakika içinde ayağa kalkmasına yardım ettiği bir müşterisini bekliyor: Andrei Ilin. Kendisine iyi haberleri var ve randevuyu sabırsızlıkla bekliyor.

Etkilenenlerin çoğu yalnız

Arenski, Mitte bölge ofisinden gelen bir telefonla Ilin'e geldi. Dosyanızı genişletirken genellikle bu şekilde çalışır: mahkeme tarafından bakımın gerekli olduğu ilan edilir ve ofis çalışanları olası bakıcıların listesine telefon eder.

Arenski, aramanın yetkililer için daha zor olacağını söylüyor. Bakım verilen insan sayısı sürekli artıyor ve maaşlar kötüleşiyor. Artık daha sık şunu duyuyor: “Aradığım ilk kişi sen değilsin, en azından bir tanesini daha elimden alabilir misin?”

Andrej Ilin'in davasında bir klinik, aramayı başlatan bakım mahkemesiyle temasa geçti. Ilin, felç geçirdikten sonra hastanede komadan uyandı ve neredeyse tamamen felçliydi.

Yasal temsilci olarak kabul edilecek yakın bir kişi yoktu. Arenski'nin söylediğine göre alışılmadık bir durum değil: “Bakım sağladığımda düzenli olarak son derece yalnız olan insanlarla tanışıyorum. Artık orada kimse yok, komşu yok, hiç kimse yok. Hastalandıklarında gerçekten tamamen yalnızdırlar.”

Kazakistan'dan alınan kamyon ehliyeti artık geçerli değildi

Bu izolasyon, Arenski'nin mütevazı ofisinin bulunduğu Mitte'nin şık köşesinde de mevcut. Zemin kattaki komşu bir Alman-Fransız hukuk firmasıdır ve yan binada reklam filmleri renklidir.

İyi haberi duymak için şimdi ofise oturan Andrej Ilin'in hayatta şansı yaver gitmedi. 20 yıl önce, ülkesine geri dönen eşiyle birlikte Kazakistan'dan Berlin'e geldi. O sırada 32 yaşındaydı ve kamyon şoförüydü. Ancak kamyon ehliyeti yalnızca altı ay geçerliydi ve yenisini alacak parası yoktu. Onu nasıl bulmaya çalıştı? “Bilmiyorum.”

“Lobimiz yok”: Müfettiş Tom Arenski ofisinin önünde.Ina Schoenenburg/Ostkreuz

Bu cümleyi sık sık söylüyor. Göz temasından kaçınıyor, ilgisiz görünüyor ve baskı altında güçlü görünüyor. Parçalı anlatımından, karısının aksine, Berlin'de hiçbir zaman gerçek anlamda bir yer edinemediği açıkça görülüyor. “Önlemlerden” ve “bir avroluk işlerden” bahsediyor. Evlilik sürdü mü? “HAYIR!” Keskin bir şikayet sesi. Daha sakin bir tavırla ekliyor: “Boşandık.”

Ayrılığın ardından Ilin evsiz kaldı, “çok sigara içti, çok içti” ve zar zor hareket etti. “Çok sayıda tromboz”, felçten sonra “birçok ameliyatı” gerekli kılıyordu. Arenski ona rehabilitasyon ve Reinickendorf'ta tek odalı bir daire ayarladı. Yetkililere ve alacaklılara mektup yazdı ve muhtemelen müşterinin hayatını kurtardı. Ilin neredeyse fısıltıyla, “Yardım olmasaydı bunu başaramazdım sanırım” diyor. “Devletimize çok teşekkür ediyorum”

1,3 milyon müşteriye 17.000 bakıcı

Yasal destek aylık sabit ücretle ödenir. Hesaplama karmaşıktır. Arenski şu anda Ilin'e baktığı için ayda 151 euro alıyor. Müşteriyi devraldığında 107 euro daha fazlaydı. Sabit oran yakında daha da düşecek.

Arenski, yalnızca ticari bir çıraklık eğitimini değil, aynı zamanda kimya veya sanat tarihi alanında da bir diplomayı tamamlamış olsaydı, biraz daha iyi maaş alacaktı. Tazminat kriterlerinden bazılarının “uygunsuz” olduğunu söylüyor.

Bakıcıların parası Federal Adalet Bakanlığı bütçesinden geliyor. Bakanlık en son 2016 yılında kime, neye, nasıl ödeme yapıldığını araştırmıştı. O dönemde 17.000 civarında profesyonel bakıcı vardı. Yaklaşık 1,3 milyon müşteriye baktılar. Bugün muhtemelen daha az bakıcı var. Ve daha fazla müşteri. Ancak daha yeni rakamlar yok.

Ofis kiraları enflasyon tazminatını tüketiyor

O dönemde yapılan araştırmaya göre, bakıcıya işi yapmak için harcadığı sürenin yalnızca dörtte üçü kadar ücret ödeniyor. Ayrıca, yeterli ödemenin sağlanması için sabit oranların dörtte bir oranında artırılması gerekecek. Bu çalışma sonuçlarının sunulmasından bu yana geçen yıllarda sabit oranlar sekizde bir oranında arttı. 2024 ve 2025 yılları için enflasyon tazminatı konusunda anlaşmaya varıldı: Müşteri başına aylık 7,50 Euro. Pek çok yerde ofis kiraları bile daha hızlı arttı.

Sanki bu yeterli bir bozulma değilmiş gibi, kariyere yeni girenler 2023'ten bu yana bir uzmanlık bilgi kursunu tamamlamak zorunda kalıyor. Maliyet: 8000 euro. Geçtiğimiz sonbaharda, Adalet Bakanlığı'ndan bakıcılara yönelik sabit ücretin ortalama yüzde 7,6 oranında daha da düşürülmesini öngören bir yasa tasarısı açıklandı.

Taslak yeniden revize ediliyor ancak Arenski'nin pek umudu yok. Küçük ofisinde “Lobimiz yok” diye iç çekiyor. Kendisi, 8.000 meslektaşın örgütlendiği Federal Bakıcılar Birliği'nin (BdB) Berlin eyalet sözcüsüdür, ancak BdB'nin şu ana kadar etkisi yoktur.

Arenski'nin arkasındaki duvarda büyük bir fotoğraf asılı. Sisin içindeki bir asma köprüyü gösteriyor. “Muhtemelen Ikea'dan” diyor: “Bir iplikle destek.”

Şef Arenski, müşteri Ilin ve Arenski'nin çalışanı Simone Schlesinger ofiste.

Şef Arenski, müşteri Ilin ve Arenski'nin çalışanı Simone Schlesinger ofiste.Ina Schoenenburg/Ostkreuz

Andrei Ilin gitmeden önce Arensky ona müjdeyi verdi: Bir alacaklı beş haneli bir meblağdan feragat etti. Ilin bunu kayıtsızlıkla kabul etti. Arenski daha sonra borç danışmanlığından randevu alınmasının hâlâ gerekli olduğunu açıkladı. Ancak aylardır kimse oraya yanıt vermedi. Ilin buna da yanıt vermedi.

Müşteri aceleyle veda etmeden önce, artık sigara içmediğini ancak hâlâ nefesinin kesildiğini belirtti. Artık neredeyse hiç alkol içmiyor ama yine de dengesini hızla kaybediyor. Şimdilik göreve başlaması beklenmiyor. Ilin'in de “hiçbir planı yok, hayır, bilmiyorum; önce bana gel”.

Bakım güçsüzleştirmemelidir

Arenski'ye göre Ilin davasında ana hedeflere ulaşıldı. Denetim yakında kaldırılacak. Ilin daha sonra “bireysel yardımlı yaşam” konusunda yardım alarak evraklarını kendisi halledecek.

Arenski'nin bakımın iş göremezlikle hiçbir ilgisi olmadığını belirtmesi de önemli. Müvekkillere sadece alacaklarını ve haklarını elde etme fırsatı verilmektedir. Taksitle bir şey satın alırsanız danışmanıza gerek yoktur. Yalnızca özel durumlarda, örneğin ilerlemiş demans durumunda, mahkeme tarafından bakım verilen kişilerin hakları kısıtlanır, ancak bu oldukça nadirdir. “Eğitici bir etki yaratma ihtimali yok.”

Dosyalar yetkililerde birikiyor

Çaba ve sorumluluk maaşla orantısız olduğu için giderek daha fazla bakım ofisi kapatılırsa ne olacağı sorusu hala geçerliliğini koruyor. Kağıt üzerinde Andrej Ilin gibi insanlara bakmak devletin zorunlu bir görevi olmaya devam ediyor ve bu kişilerin sayısının artmaya devam etmesi bekleniyor. Yaşlılık demansı daha fazla, genel olarak daha fazla akıl hastalıkları ve ayrıca daha fazla yalnızlık var.

Ofisler telefon listelerinde amir bulamazsa dosyalar kendilerinde kalıyor. Çoğu zaman zaten aşırı çalışan çalışanlar, dosyaları yetkililerde yüksek yığınlara koyuyor: yine de adaleti sağlayamadıkları başka bir vaka. Bu durumda bakım masrafları artık Federal Adalet Bakanlığı tarafından ödenmez. Bunun yerine sosyal bütçeye ek bir yük bindiriyor. Ve birçok kişi uzun süredir bunun kontrolden çıktığını düşünüyordu.

“Plan yok”: Müşteri Andrey Ilin ofisin önünde.

“Plan yok”: Müşteri Andrey Ilin ofisin önünde.Ina Schoenenburg/Ostkreuz

Ancak Medeni Kanun'da bakım hakkı yalnızca kağıt üzerinde mevcutsa, bunun geniş kapsamlı sonuçları vardır. Alacaklıların alacakları kaldı, hastanelerin acil tedavi masrafları kaldı. Ve eğer daha fazla manik depresif ya da şizofren hasta sokağa çıkarsa, herkes için tehdit durumu daha da artıyor.

Arenski konuyu abartmak istemiyor. “Alman sistemindeki refah kavramından” söz ediyor ve “toplumsal barışın bozulmasından” korkuyor.

O da Almanya'ya doğudan geldi. İlin gibi. Hafif aksanı bunu gösteriyor.

Arensky Moskova'da doğdu. 25 yıl önce ailesiyle birlikte Almanya'ya geldi. Ona göre hukukun üstünlüğü mutlak olarak kabul edilemez. Ve sosyal refaha çok önem veriyor.

Ticari eğitimi sırasında, sosyal yardım dairesindeki uygulamalı kısmında hukuki destekle karşılaştı. Gülümseyerek “Bu merakımı uyandırdı” dedi. “Artık bundan çıkardığım sonuç bu.”

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler