“BVG'nin talepleri meşrudur ve onları savunacağız”

Mezopotamya

New member
Wedding'den geldiği için gurur duyuyor. Ve meslektaşlarının savunmak istediği meşru talepleri olduğunu söylüyor. Janine Köhler, yaklaşık 16.000 çalışanıyla en büyük devlet şirketi olan Berliner Verkehrsbetriebe'nin (BVG) genelkurmay konseyinin başkanıdır. Berliner Zeitung'a verdiği röportajda 46 yaşındaki BVG'nin karşılaştığı zorlukları, yolcuları nelerin beklediğini ve sendikası Verdi'nin neden bazı bölgelerdeki personel konseyi seçimlerinde ikinci en güçlü güç haline geldiğini açıklıyor.

Genelkurmay Konseyi (GPR): Bitmek bilmeyen toplantılar, uzun konu listeleri, yorucu tartışmalar gibi gelmiyor mu size? Her durumda, bu işle ilgili. “Genellikle gündemde 20-30 konu var. Bu iş yükünü ancak disiplinle ve çatışmalara kapılmadığımız takdirde yönetebiliriz” diyor Köhler. Görevi Ekim ayında emekli olan Lothar Stephan'dan devraldı. Köhler'in görevi Kasım ortasında yapılan seçimlerde doğrulanmıştı. Altı liste yarıştı ve 14.578 uygun seçmenden 5.957'si geçerli oy kullandı; bu, seçmen katılımının yüzde 41,2 olduğu anlamına geliyor. Verdi 29 sandalyenin 16'sını kazandı.

“Çok şey başarabiliriz”

Janine Köhler, 16 yaşında ofis iletişim memuru olarak çıraklığa başlamak için BVG'ye geldi. Kısa bir süre sonra stajyer temsilciliğine üye oldu. “Ayar vidalarını ayarlayabilmek ve farklı şekilde ayarlayabilmek için büyük resmi bilmem gerektiğini erkenden fark ettim” diyor. Böylece devam etti. 2000 yılında Köhler, altyapıdan sorumlu personel konseyine seçildi. 2012 yılında genelkurmay başkanlığına geçti ve 2020 yılında başkan yardımcısı oldu.

Potsdamer Platz'da bir BVG otobüsü. BVG'nin bu alanında temerrütlerin sayısı da arttı. Janine Köhler, personel eksikliğinin büyük bir sorun olduğunu söylüyor. “Çalışma şartlarına gelince açığımız var. Çalışanların şirkette kendilerini rahat hissetmeleri için daha iyi tasarlanmaları gerekiyor.”Emanuele Contini/imago

Bu zorunlu bir olay değil; eğer isterse boş zamanının daha fazla tadını çıkarabilirdi. “Düğün'de büyüdüğüm için gurur duyuyorum. GPR başkanı, “Çocukluğumda ve gençliğimde yoksulluk, sosyal zayıflık ve göç sorunlarıyla çok ilgim vardı” dedi. “Bu konuları erkenden ele aldım. Bu süre zarfında insanlarla ilgili büyük bir anlayış geliştirdim. Bunlar çocukluk ve gençlikteki biçimlendirici yönlerdi.”

Köhler, BVG'de bir çalışan temsilcisi olarak deneyimini profesyonel hayatına taşımak için en büyük fırsat ve fırsatlara sahip olduğunu gördü. “Bu benim için başından beri bir gönül meselesiydi ve bir çağrıydı.” BVG'deki en yüksek personel temsilcileri oldukça çeşitlidir. “Bu seçim döneminde tüm yaş grupları, çok çeşitli milletlerden ve meslek grupları temsil ediliyor. Üyelerin büyük bir kısmı doğrudan tabandan geliyor, dolayısıyla çalışanların istekleri doğrudan bize ulaşabiliyor” diyor başkan. “Biz tüm şirketi çeşitliliğiyle temsil eden, farklı deneyim seviyelerine sahip 29 kişiyiz. Gerçekten çok şey başarabiliriz.”

BVG'de daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları söz konusu

Gündemde neler var? Bunlar aynı zamanda iptallerden, gecikmelerden ve otobüs ve trenlerin dolu olmasından giderek daha fazla şikayet eden BVG yolcularını da ilgilendiren konulardır. “BVG sadece finansal açıdan değil, zorluklarla da karşı karşıya. Personel eksikliği büyük sorun. Çalışma şartlarına gelince açığımız var. Çalışanların şirkette kendilerini rahat hissetmeleri için daha iyi tasarlanmaları gerekiyor.”

BVG'deki dalgalanma neden bu kadar yüksek? “İş piyasası o kadar değişti ki BVG'den ayrılmak artık eskisinden daha kolay. Yüksek dalgalanmanın nedenleri belirlendi ve BVG'de geniş bir çalışan anketi gerçekleştirildi. Bu, ücret ve çalışma koşullarıyla ilgili” diye açıklıyor Janine Köhler. “Dalgalanmanın tekrar aşağı inebilmesi için her iki konunun da odaklanılması gerekiyor. Ancak aramızdan ayrılan çalışanların da geri döndüğünü görüyoruz. Sadece sürüş hizmetlerinde değil, teknik alanlarda da.”

“İşveren düşman değildir. Biz bir şirketiz”

Üssünde bir gurultu var. Bazıları genelkurmay konseyini yönetim kurulunun bir uzantısı, bir yönetim komitesi olarak görüyor. Geçmişte bir GPR başkanının insan kaynakları direktörü haline gelmemiş miydi? Janine Köhler, bunun 1990'larda bir kez yaşandığını söylüyor.

Sırf yüzleşmek onların işi değil: “Sorunları şirket yönetimiyle birlikte ele almalıyız. Bizim işimiz bunları işverenle eşit şartlarda tartışmak, yapıcı öneriler geliştirmek ve ilgili rollere yönelik çözümler bulmaktır. Eğer işverenle anlaşmazlık yaşıyorsak bu mümkün değildir. Pek çok kişinin zihninde bir şeylerin değişmesi gerekiyor. İşveren rakip değil. Biz bir şirketiz.”

Kendisi ve diğer İK temsilcileri bir gösteri sırasında BVG patronlarıyla fotoğraf çektirdiğinde öfkeli bir tepki oluştu. Orada sarılıyorlar mı? Ancak Köhler bu demo ziyaretinin arkasında duruyor: “Eğer konu BVG için önemliyse, gelecekte de yönetim kuruluyla birlikte durduğum fotoğraflar olmaya devam edecek.”

Resimde ayrıca Verdi sendikasının personel konseyi seçimlerinde eskisinden daha kötü performans gösterdiği gerçeği de yer alıyor. Bu durum özellikle otobüs şoförleri arasında fark ediliyor. Güney otobüs bölgesinde geçerli 1.042 oydan yalnızca 337'si Verdi'ye verildi. Ancak 560 oy alan açık liste birinci sırada yer aldı. BO Kuzey olarak adlandırılan kuzey bölgesinde ise 1.023 geçerli oy sandıklara gitti. Kraft durch Basis 561 oy alırken, Verdi listesi sizinle birlikte 323 oy aldı.

Kraft durch Basis, 29 sandalyeden dördünü alarak genel personel konseyinde ikinci en güçlü grup oldu. Bu grup GPR seçimlerinde oyların neredeyse yüzde 14,2'sini aldı. Verdi yüzde 51,2 ile zirvedeki yerini korudu. Ancak büyük sendika bir önceki seçimden sonra hâlâ 21 sandalyeye sahipti. Köhler'in vurguladığı gibi, bundan önce bu seferki gibi sadece 16 tane vardı.

Büyük DGB sendikaları uzun vadede halk partilerinin şu anda yaşadığına benzer bir kaderle mi karşılaşacak? BVG'de de AfD sempatizanları var. Verdi'de yaşanan aksaklık şöyle anlatılıyor: Birkaç yerel personel konseyinde “anlaşmazlıklar” yaşandığını söylediler. Çalışanlar, personel konseyi üyelerinin bu işe karıştığı ve artık meslektaşlarının çıkarlarını gözetmediği izlenimine sahipti. Bir söz vardır: İki kişi tartıştığında üçüncüsü mutlu olur.

Janine Köhler, “Bence iç anlaşmazlıkların komitelerde yeri yoktur” diyor. “Konu her zaman konu ve çalışanlarla ilgili olmalı, komite olarak bizimle ilgili değil.” Seçimlerden sonra artık onun için herhangi bir grup veya listenin kalmadığını açıklıyor. Genelkurmay konseyinin yasal yetkisi vardır ve tarafsız kalmakla yükümlüdür. Ancak çalışan temsilcilerinin de yapması gereken ödevler var.

Daha yüksek ücretlerle ilgili toplu pazarlık anlaşmazlığı: Sendika, BVG'de uyarı grevi tehdidinde bulundu

Başkan, “Demografik gelişmelerle nasıl başa çıkacağımızı, dijitalleşme, bilgi aktarımı ve yapay zeka ile bundan sonra ne olacağını görmemiz gerekiyor” diye talep ediyor. “Değişimin hızına ayak uydurmak için kendi ön kapımızı temizlememiz gerekiyor.”

Akrabalar, arkadaşlar ve tanıdıklar BVG'den rahatsız olduklarında eleştiri hemen kendilerine geliyor. “Bana otobüsün gelmediğini ya da metronun dolu olduğunu sorarsanız bu benim için bir saldırı değil. Bunu daha çok neler olup bittiğini sormaya yönelik bir teşvik olarak görüyorum” diyor Janine Köhler.

“Bunun gibi sorular büyük resme bakış açımızı keskinleştiriyor. Sonuçta yolcuların bizimle seyahat etmeye devam edebilmeleri için onları mutlu etmek bizim görevimizdir. Benimle konuşulduğunda bu beni rahatsız etmiyor. Çünkü bu aynı zamanda bana bu şirkette ne kadar harika şeyler yaptığımızı gösterme fırsatı da veriyor.” Bununla ne demek istiyor? “Her zaman şunu söylüyorum: BVG için çalışmıyorum, BVG sakiniyim. Benim için BVG büyük bir aile. BVG üyesi olmaktan gurur duyuyorum.”

Bakalım Janine Köhler neler dinleyecek? BVG çalışanları için toplu sözleşme 2025 Ocak ayı ortasında başlayacak. Janine Köhler'in de üyesi olduğu Verdi tarife komisyonu talepler hakkında karar verdi. Ücret ve maaşların ayda 750 avro artması gerekecek. Listede ayrıca 300 avroluk sürüş/dönüşümlü vardiya ödeneği, 200 avroluk vardiya ödeneği ve Noel ikramiyesi olarak 13. ay maaşı da yer alıyor. Bunun göçü yavaşlatması gerektiğini söylüyorlar. Sendikanın müzakerecisi Jeremy AHaberlert, BVG'de uyarı grevi yapılması ihtimalini göz ardı etmiyor.

Janine Köhler, “BVG çalışanlarının talepleri meşrudur ve onları savunacağız” diyor. “Bunları uygulamak için elimizdeki gerekli araçları kullanacağız.” Ancak GPR başkanı şu anda iş kesintileri hakkında konuşmak istemiyor.

“Bu noktada bir çatışmadan bahsetmek için henüz çok erken” diyor. “Ocak 2025'in ortalarında başlayacak müzakereleri beklemek zorundayız. İşverenin talepler konusunda belli bir anlayışa sahip olduğunu görüyorum. Neye başvurmamız gerektiğini açık bırakmak istiyorum. Henüz müzakerelere başlamadık.”