Bursa Barosu’ndan Döktaş’ın yatırımına dava

Mezopotamya

New member
Esra ÖZARFAT

BURSA – Döktaş fabrikasının mevcut tesisine planladığı ek bina yatırımı için Etraf ve Şehircilik Vilayet Müdürlüğü tarafınca verilen “ÇED kapsam dışı” sonucuna karşı çıkan Bursa Barosu, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde İznik Gölü’ne 550 metre uzaklıktaki mevcut tesise, kapasite artırımı için müsaade verilemeyeceği açıklandı. Bursa Barosu’ndan yapılan açıklamada, daha evvel de tıpkı fabrika alanı ortasında ve İznik Gölü yakın aralık muhafaza alanında yoğunluk artışı ve işlev değişikliğine müsaade verilemeyeceği istikametinde katılaşmış mahkeme kararları bulunduğu hatırlatıldı. Ek tesisin imalinin planlandığı alanın İznik Gölü Sulak Alanı Tampon Bölgesi’nde kaldığı, metal üretimi ve işlenmesinin de sulak alan müdafaa bölgelerinde yapılması yasak olan faaliyetler içinde yer aldığı vurgulanırken, “ÇED kapsam dışı” sonucunın yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Avrupa’nın 5’inci büyük döküm tesisi

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde üretim yapan Döktaş, kuracağı yeni sürece tesisi için Kamuyu Aydınlatma Plaformu’na (KAP) 6 Eylül’de şu açıklamayı yapmıştı: “Şirketimiz, Orhangazi Demir Döküm tesislerinde katma kıymetli işlenmiş döküm modül kapasitesini artırmak için mevcut sürece tesisi binasına ek yeni bina yatırımı yapma sonucu almış, yapı ruhsatı müracaatı ile ilgili doküman ve projeleri 03 Eylül 2021 tarihi itibariyle Orhangazi Belediyesi’ne teslim ederek ruhsat alınması sürecini başlatmıştır. Yapılması hedeflenen yeni sürece tesisi binasının kapalı alanının yaklaşık olarak 18 bin metrekarelik olması planlanmaktadır.” Çelik Holding’in sahip olduğu Döktaş halka açık bir şirket. 98 bini kapalı toplam 290 bin metrekarelik alanda üretim yapılan Orhangazi tesisinde bin 877 kişi istihdam ediliyor. Türkiye’de dalında değerli firmalar içinde yer alan Döktaş, Avrupa’nın 5’inci büyük döküm tesisi. Otomotiv, ağır ticari araçlar, iş ve tarım makinaları ve makina imalatı dalının kıymetli tedarikçilerden biri olan firmanın pik ve sfero döküm ve işlemeli modül imalatı yapılan Bursa Orhangazi Demir Döküm Tesisleri yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip.