Bu prosedür Berlin adalet sisteminin durumunu gösteriyor

Mezopotamya

New member
Üç polis memuru, adaleti engellemek, göreve bedensel zarar vermek ve resmi sırları ihlal etmek gibi çeşitli suçlarla suçlandıkları için yargılanıyor. Sorun: Suçların yedi yıl önce, 2016’da meydana geldiği söyleniyor. Şu anda devam eden ceza davası, Berlin adalet sisteminin durumunu gösteriyor.

18 Ocak 2016’da polis memuru Gregor M.’nin Bayerischer Platz metro istasyonunda polis tarafından tanınan bir satıcının uyuşturucu sattığını gözlemlediği söyleniyor. Ancak meslektaşı Roger M. ile birlikte soruşturma başlatmayı başaramadı.

Aynı yılın Eylül ayında polis memurları Roger M. ve Sven W.’nin aynı metro istasyonunda eroin satan iki satıcıyı gözlemlediği söyleniyor. Adamları yere yatırıp bağladılar orası kesin. Ama sonra iddiaya göre ona vurup tekmelediler.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Berlin’deki sanık polis memurları 2017’den bu yana maaşlı olarak evde oturmak zorunda kalıyor

Memurlar 2017’den bu yana görevden uzaklaştırıldı ve maaşları düşürülerek evlerinde oturuyorlar. Resmi Suçlar Komiseri’nin Devlet Kriminal Dairesi ve savcılıktaki soruşturmaları bugüne kadar sürdü.

4 Eylül’de Tiergarten bölge mahkemesi üç polis memuruna karşı ana duruşmayı açtı. İlk tanıklar bu hafta Pazartesi günü dinlendi. Üç kişiden bir meslektaşı içeri giriyor. Parmak arası terlik, şort ve pantolonunun iç kısmı açık bir gömlek giyerek, bu saygıdeğer binada yargıcın karşısına oturuyor. Bayerischer Platz metro istasyonunun ne kadar kafa karıştırıcı olduğundan bahsediyor. Kendisi ve meslektaşları bir şüpheliyi kontrol etmeye karar verdiler. Hiçbir soruşturmanın başlatılmadığına dair hiçbir şey bilmiyor. “Çok uzun zaman oldu” diyor.

Parmak arası terlik giyen polis memuru hakime önemli bir ipucu veriyor: Memurlar her gün operasyonlarını iki nüsha halinde belgelemek zorundalar. “İstatistikler için” diyor. “Sonra bir bodrumda dosyalanıyorlar.” Dolayısıyla bu kullanım için belgelerin olması gerekir. Ancak Resmi Suçlar Komiserliği müfettişi bunu sormadı.

“Bana öyle bakma! Kocanız işini düzgün yapmalı!”

Bu nedenle hakim, savcıdan işini yapmasını ve polisten operasyonel belgeyi bulup mahkemeye sunmasını talep ediyor.

Bayerischer Platz metro istasyonundaki ofisinde bedensel zarara uğradığı iddia edilen adam yetkililer tarafından bulunamadı, bu nedenle ilk başta söylendiği gibi kendisine mahkeme celbi tebliğ edilemedi. Ama şimdi yargıcı şaşırtacak şekilde o oradadır. Muhtemelen bir yük almıştır.

O sırada 20 yaşında olan 27 yaşındaki genç, 2015 yılı başında Lübnan’dan sığınmacı olarak Almanya’ya gelmişti. Artık ekskavatör sürücüsü olarak çalıştığını söylüyor. Saçları yanlara doğru kesilmiş, boynunda ve sağ elinde altın zincirler var, tanık sandalyesinde şortla oturuyor, sağ bacağı sürekli sinirli bir şekilde sallanıyor. Polisin doğrudan ona doğru koştuğunu söylüyor. İçlerinden biri onu boynuna bağladı ve yüzüne ve sırtına yumruk attı. “Belki de yabancı göründüğüm için.” Başka bir şüpheli eroin satıcısı da etkisiz hale getirildi ve tutuklandı.

“Şikayette bulundunuz mu?” yargıç bilmek istiyor. “Hayır. 2016’da Almanya’da yeniydim ve bunu yapabileceğinizi bilmiyordum.” Tanık az önce tren istasyonunda olduğunu söyledi. “Taylanmaktan” geldi ve ardından bir atıştırmalık büfesine doğru yola çıktı. Hiç eroin satmadı. Tutuklanan diğer kişiyi tanıdığını da iddia etmiyor. Bayilerle ilişkileri vardı. “Ama sadece onları izlemek ama temiz kalmak istedim” diyor.

Kendisinin ve suç ortağı olduğu iddia edilen kişinin tutuklanmasının ardından, satıcıya “akılcı”lık yaptığı iddiasıyla hakkında dava açıldı. Cezanın ödenmesi üzerine işlemler durduruldu. Duruşmada tren istasyonundan eroin satın alan bir kadın da ifade verdi. Tanık, “Bu çılgın bir kadındı” dedi. “Onu nasıl tanık olarak kabul edebildiğini anlamıyorum.” 27 yaşındaki Lübnanlı, hakimin ve savunmanın sorularına giderek daha sinirli tepkiler veriyor.

Müzakerelere kısa bir ara verildi. Koridorda, suçlanan polis memurlarından birinin karısına, ona baktığı için bağırıyor. “Bana öyle bakma! Kocanız işini düzgün yapmalı!”

Avukat Jan Philipp Book: Duruşmalar Berlin yargısının aşırı yükünü gösteriyor

Daha önceki duruşmada kendisi ve satıcı hakkında ifade veren “deli kadın” da buraya davet ediliyor. Şimdi 38 yaşında olan kişi o sırada eroin bağımlısıydı. İki adamdan eroin aldığını söylüyor. Yan yana yürüdüler ve orta seviyeye kadar onları takip etmesi gerektiğini ona gösterdiler.

Adamlardan birinin ağzında bulunan bir top eroin karşılığında on avroyu teslim ettikten sonra, iki sivil polis memuru tarafından etkisiz hale getirildi. Kadın, “Beni üzen, kelepçelenmeleri, tekmelenmeleri ve ‘Almanya’da yeriniz yok’ gibi hakaretlere maruz kalmalarıydı” diyor. “Protesto ettiğimde beni tutuklamakla tehdit ettiler.” Hakim tam olarak ne olduğunu bilmek istiyor. Kadın, “Sorun şu ki, çok uzun zaman oldu” diyor. “Polis çok agresif davrandı. İfadeyi hatırlamıyorum.”

Bu prosedür savcılık tarafından ertelendi ve sanıklardan birini savunan avukat Jan Philipp Book’a göre iddia edilen eylemler zaman aşımına uğradı. “Bu kadar zaman geçtikten sonra bu tür iddiaları müzakere etmek neredeyse imkansız” diyor. “Bu, Berlin yargısının aşırı yükünü gösteren bir dava.” Aşırı yük söz konusu olduğunda Berlin Savcıları Birliği başkanı Ralph Knispel de aynı fikirde. Mevcut dava hakkında hiçbir şey söyleyemiyor ancak Knispel de yedi yılın şaşırtıcı derecede uzun olduğunu düşünüyor. “Fakat genel olarak personel eksikliğinin prosedürlerin uzun zaman alması anlamına geldiğini söyleyebiliriz.”

LKA’daki memur suçları soruşturmacısı uzun vadede “çalışamayacak durumda”

Duruşmanın bu ikinci gününün sonunda, o dönemde LKA 43’te uyuşturucuya bağlı suçların kovuşturulmasından sorumlu olan Devlet Kriminal Polis Dairesi’nden kıdemli bir müfettiş tanık olarak çağrıldı. Kısa bisiklet şortuyla tanık koltuğunda oturuyor. Diğer şeylerin yanı sıra, eroin topunu satın alan kadını da sorguladı.

Polis savunma avukatlarının ona sorular sormaya devam ettiğini pek hatırlamıyordu. Zanlının eroin satıcılarıyla gizli anlaşma yaptığına dair önceden bilgi sahibi olduğunu söyledi. “Sonra ne olacağını görmek için anteni uzattım.” Suçlamalardan biri de bu: Roger M. ve Sven W., iki tanınmış uyuşturucu satıcısına Kasım ayında yaklaşan bir baskın hakkında bilgi verdi. Eroini satın alan kadını sorgulamadan önce, ofise yönelik iddia edilen saldırı hakkında hiçbir şey bilmediğini söylüyor.

Gerçekten değil? Bir savunma avukatının sorusu üzerine tereddütle şunu ekledi: “Bu konuda hiçbir şey bilmediğim kanaatindeyim.” Kıdemli müfettiş, eroin alıcısına, içinde burada oturan polis memurlarının üç fotoğrafının bulunduğu bir A4 kağıdı verdi. Fotoğraflar gerekli fotoğraf şablonuna hiç uymuyordu. Bunu polis komiserinin ofisindeki soruşturma başkanından aldığı ve üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Savunma, üç memuru takip eden soruşturmacının onları olaya dahil edecek bir şeyler aradığı görüşünde.

Hakim soruşturmacıyı dinlemek istiyor. Ancak kendisinin uzun vadede “çalışamayacağını” ilan etti.