“Bu konuda yalnız bırakılmamak önemli”

Mezopotamya

New member
On yaşında bir çocuk, arkadaşına cep telefonunun ekranında bir şey gösteriyor. “Tamamen utanç verici” diyor. “Utandırıcı!” diyor ikinci çocuk ve birkaç küfür daha ediyor. Ellerini ağızlarına kapatıyorlar, kıkırdayıp telefonu bir kıza veriyorlar. Çocuklar sadece rol yapıyorlar, sınıf arkadaşlarına pek gülmüyorlar.

Grup çalışması sırasında açıklayıcı Haberlar nedeniyle “Lena”nın alay edildiği bir hikaye ortaya attılar. Günlük okul yaşamındaki bir durumu yeniden canlandırmak, 20 yaşındaki Calogero Luciano tarafından hazırlanan ve Haberin Detaylarıda öğretmenin destek sağladığı dört günlük medya okuryazarlığı atölye çalışmasının bir parçası.

Bu Çarşamba öğleden sonra Reinickendorf’taki Kolumbus ilkokulunda dördüncü sınıftan altıncı sınıfa kadar on öğrenci siber zorbalık, nefret söylemi ve sosyal medyayla şakacı bir şekilde uğraşıyor. Gönüllü olarak katılırlar; grup genellikle okul gazetesi için “mahalle muhabiri” olarak yazıyor. Bu öğleden sonra öncelikle çevrimiçi zorbalıktan ve etkilenenlerin, arkadaşlarının veya faillerin buna nasıl tepki verebileceğinden bahsedecekler.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Bütün çocuklar sandalye çemberinin ortasındaki iskambil kartlarına atlarlar. İnternet ve zorbalıkla ilgili terimleri içerir: hakaret, taciz, engelleme, bildirme, şifre gücü. Başlangıçta bu bir hafıza oyunuydu, bir çocuk bir çift ortaya çıkardı ve terimleri grubun önünde açıkladı. Zaman kısıtlaması nedeniyle artık öğrencilerin kalabalığın içindeki son çiftleri bulmalarına izin verildi. Genç siyahi bir adam yakınlarda oturuyor ve gülümsüyor. Cevabını unutmuş ya da saçmalık yapıyor olsa bile, her zaman çocuğu olumlu şekilde güçlendirebilecek bir şeyler bulur.

Çocuklar şakacı bir şekilde terimleri ve siber zorbalığa karşı neler yapılabileceğini öğreniyorlar.Gerd Engelsmann

Charlottenburg-Wilmersdorf’ta dört küçük kardeşiyle büyüyen Calogero Luciano, “Çocuklarla iyi bir ilişkim var” diyor. Luciano çok fazla İngilizce ve gençlik argosu kullanıyor. Kendisinden büyük öğrencilerle ve gençlik kulüplerinde bir ağabey gibi “eşler arası” konuşabildiğini söylüyor. Öğretmenler ise çoğu zaman gençlerin sosyal medyayı nasıl kullandıklarını bile bilmiyorlar.

Luciano’nun kendisine verdiği adla “Caliimusik”in TikTok’ta 110.000’den fazla takipçisi var. “Atölyelerdeki deneyimlerimi paylaşmak istiyorum” diyor. Gençliğinde zorbalıktan ve nefret söyleminden etkilenmişti. TikTok’ta yamalardaki renk tonunun yalnızca beyaz tene uyarlandığını belirttiği bir Haber yayınladı ve nefret yorumları aldı. Bugün, kendisinin de söylediği gibi, zaman kısıtlaması nedeniyle artık platformda pek aktif değil. Atölyelere ve modelliğe yoğunlaşmak istiyor ve ayrıca düzenli ek gelir elde etmek için satıcı olarak da çalışıyor. Berlinli, atölyede çaldığı bir şarkıyla da tanındı.

İsrail ve Gazze’deki saldırılar göz önüne alındığında 2020’deki şarkı sözleri inanılmaz derecede zamanında görünüyor. “Buradaki insanlar evet birbirleriyle savaş halindeler. Caliimusik ilk dizenin başında “Huzur arıyorum ama sadece karanlık ışığı görüyorum” diyor. “Sünger Bob”un Almanca seslendirmesini yapan Santiago Ziesmer, “Biz bir aileyiz, Yahudiyiz, Müslümanız ve aynı zamanda Hıristiyanız” diyor. Ancak Luciano ilkokul öğrencilerine Orta Doğu’daki savaş ve bununla ilgili internetteki yorumlar hakkında konuşmak istemiyor. Ön röportajda “Onlar hala çok genç” diyor. “Çok eğlenceli.”

Oyunlar ve iki kısa oyun çocuklar tarafından en iyi şekilde karşılanır. Bazılarının zaten sosyal medya konusunda çok fazla deneyimi var. Hafıza oyunundaki tüm terimleri biliyorlar ve her türlü soruyu yanıtlamaya hazırlar. Ailelerin erişimi farklı şekilde ele aldıkları ortaya çıkıyor: Çocuklardan birinin cep telefonunda uygulama bulunmasına izin verilmiyor, on iki yaşındaki Kimi ise siber zorbalığa maruz kalıyor. “Bugün anneme söyleyecektim. O zamanlar bu işi kendi başıma halletmek istedim” diyor. Calogero Luciano başını salladı. “Bu konuda yalnız bırakılmamak önemli.” Hiç zorbalığa uğrayıp uğramadıkları sorulduğunda odadaki çocukların yarısından fazlası “evet” yanıtını verdi.

Bir sonraki çalıştay tarihinde öğrencilerin bilgisayar odasında buluşacakları ve cep telefonlarını da yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Çeşitli sağlayıcılar medya okuryazarlığı atölyelerini finanse ediyor, ancak okulların parası yok. Columbus İlköğretim Okulu’ndaki atölyenin masrafları Kulturhilfswerk eV Calogero tarafından karşılanıyor Luciano, daha yeni başladığını söylüyor. İhtiyaç çok büyük; bir noktada Almanya’nın her yerinde atölye çalışmaları düzenlemek ve belki de öğretmenler için seminerler düzenlemek istiyor.