Bolivya’da Che Guevera’yı öldüren asker hayatını yitirdi

Muhabir

New member
Bolivya’da yayın yapan El Deber’in haberine nazaran, Che Guevera’nın yakalandığı askeri operasyonu yöneten emekli General Gary Prado Salmon, Salazar’ın ölümcül bir hastalıktan muzdarip olduğunu ve ülkenin Santa Cruz eyaletinde bir müddetdir tedavi gördüğü hastanede öldüğünü doğruladı.

Salmon, ölen silah arkadaşı hakkında “Cesur bir adamdı. Onunla irtibat halindeydim. Onu en çok endişelendiren şey basının taciziydi, isminin kapalı kalmasını istiyordu zira o yalnızca başkanlıktan gelen buyruğu istekli bir biçimde yerine getirdi.” sözlerini kullandı.

Arjantinli komünist gerilla Che Guevera, Bolivya’da ordunun ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) ortak operasyonu ile 9 Ekim 1967’de yakalanmış ve La Paz’a yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta La Higuera kırsalındaki bir okulda infaz edilmişti.

CHE GUEVERA KİMDİR?

Che Guevera 14 Haziran 1928 tarihinde Arjantin Rosario’da dünyaya geldi. Che, tıp eğitimi aldığı esnada arkadaşı Albetro Granadas ile Latin Amerika’da motosiklet cinsine çıktı.

Seyahati esnasında Che, sosyalist fikirlerle tanıştı. Evvel Guatemala’da devrimci faaliyetler içerisinde bulunan Che, Guatemala’dan Meksika’ya geçtiğinde ise o esnada sürgünde bulunan Fidel Castro ve arkadaşlarıyla tanışarak Küba İhtilali’ne dahil oldu.

çabucak sonrasında Granma gemisiyle Küba’ya giden Che, Küba ihtilalinin başkanlarından biri haline geldi. İhtilalden daha sonra Küba’da La Cabana Kalesi Komutanlığı, Ulusal Tarım Islahatı Enstitüsü Başkanlığı, Küba Ulusal Bankası, Sanayi Bakanlığı üzere çeşitli misyonlar alan Che, daha sonraları ‘devrimin öbür ülkelere yayılması gerektiği’ fikriyle Küba’dan ayrılma hazırlıklarına başladı.

birinci vakit içinderda Kongo’ya giden Che, burada yaşanan başarısızlık sebebiyle, öldürüleceği yer olan Bolivya’ya geçti. Bolivya’da da çeşitli başarısızlıklarla karşılaşan Che, 9 Ekim 1967’de CIA ve Amerikan Ordusu’na bağlı Özel Harekat Birlikleri tarafınca yakalanarak yargısız infaz kararı öldürüldü.

Che’nin, öldürülmeden kısa müddet evvel, kendisini öldürmek için nazaranvlendirilen Bolivyalı askere söylemiş olduği “Buraya beni öldürmeye geldiğini biliyorum. Vur beni korkak, sırf bir adam öldürmüş olacaksın” sözleri, onun son kelamları oldu.

Vefatından daha sonra, Che’nin vücudu Küba’ya teslim edilmedi ve elleri kesilerek bilinmeyen bir yere gömüldü. Lakin, 1997 yılında, Guevara’nın vücudundan kalanlar Vallegrande yakınındaki bir uçak pistinin altından çıkarıldı ve yapılan DNA testinin akabinde Küba’ya teslim edildi.

Che’nin cenazesi ise, 17 Ekim 1997’de Santa Clara’da özel olarak hazırlanmış anıt mezara askeri merasimle gömüldü.