Bir sendika açık sorular görüyor

Mezopotamya

New member
Berlin, kadın öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağına diğer federal eyaletlerden daha uzun süre bağlı kaldı. Bu öğretim yılından itibaren Müslüman öğretmenlerin de başkentte saçları örtülü olarak ders vermelerine izin verilecek. Yargı sonuçta galip geldi. Yılın başında, Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi, Berlin’in Federal İş Mahkemesi’nin 2020 tarihli kararına karşı yaptığı şikayeti kabul etmemişti. O dönemde Erfurt’taki en yüksek iş mahkemesi, Berlin’in kadınların kıyafet giymesini yasaklamaması gerektiğine hükmetmişti. öğretmenlikten başörtüsü.

2015 yılında Federal Anayasa Mahkemesi, kadın öğretmenlere yönelik genel başörtüsü yasağına karşı çığır açan bir kararla federal eyaletlerde reformun yolunu açtı. Berlin’in yanı sıra yedi federal eyalet daha öğretmenlerin peçe takmasını yasakladı. Yavaş yavaş okul yasalarını Federal Anayasa Mahkemesi kararına uyarladılar. Berlin, tarafsızlık yasasıyla öğretmenlere yönelik dini yasaklara uzun süre sadık kaldı. Pazartesi gününden bu yana Berlin’de kadın öğretmenlerin başörtüsüne karşı direniş tarih oldu.

Eğitim ve Bilim Birliği’ne (GEW) göre, tarafsızlık yasası ve başörtüsü yasağı konusunda Berlin derneği içinde farklı görüşler var. Sözcü Markus Hanisch, okulların hukuki durumunun net bir şekilde açıklığa kavuşturulmasının artık önemli olduğunu söyledi. GEW, sınıfta dini sembollerin ne zaman giyileceğine karar verme konusunda takdir yetkisinin okul barışını tehlikeye atmasından endişe duymaktadır.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Şüphe durumunda, okul denetim kurulu öğretmene yönelik iş veya disiplin sonuçları hakkında karar verir. “Ama okul barışı ne zaman tehlikeye girer?” GEW sözcüsü Hanisch’e soruyor. Berlin GEW, daha sonra tüm Berlin okullarına uygulanacak kesin kriterlerin belirlenmesinde ısrar ediyor. Hanisch, “Çelişkili içtihatlar, okulların açıklığa kavuşturmak konusunda kendilerini yalnız hissettikleri soruları gündeme getiriyor” diye eleştiriyor.

Almanya’da başörtülü öğretmenler izole vaka olarak kaldı

Federal Meclis’in araştırma servisi 2017 yılında federal eyaletlerdeki başörtülü öğretmenlerin durumunu inceledi. Araştırma, liberalleşmeden sonra bile öğretmenlerin başörtüsü taktığı yalnızca birkaç bireysel vakanın olduğunu ortaya çıkardı. Şu ana kadar federal eyaletler sınıfta kaç kadın öğretmenin başörtüsü taktığına dair herhangi bir istatistik kaydetmedi. Berlin’de kaç öğretmen veya stajyer öğretmenin Müslüman inancına sahip olduğunu tespit etmek de zordur. Dini bağlılığa ilişkin veriler Berlin’de merkezi olarak kaydedilmemektedir.

Göçmen kökenli öğretmenlerden oluşan federal ağdan (Lemi) Lavdijii Zidi, okullara, kolejlerin veya ebeveynlerin korku ve endişelerine eğitimle yanıt vermelerini tavsiye ediyor. Zidi, “Asıl mesele korkuları azaltmak ve tüm seslerin duyulabileceği bir alan yaratmak olmalı” diyor. “Yalnızca sesini duyuranlar kendi iç engellerini aşabilirler.”

Başörtüsü takmak isteyen öğretmenler de ilk veli akşamını açık tartışma için kullanabilirler. “Toplum olarak bizi etkileyen soru ve konulara yönelik tutum, eşarp takmaktan çok daha önemli.”