Bir işgücünün başarısı nasıl çalındı?

Mezopotamya

New member
Ev
Berlin
Paket servisi Oda: Bir iş gücü nasıl başarıdan mahrum kaldı?

Malte Nousch, Almanya’da yemek dağıtım hizmeti Oda’yı kurdu. Ancak dört ay sonra tekrar kapatmak zorunda kalır ve bir déjà vu yaşar.

Jochen Knoblach

Aslında işler çok iyi gidiyordu. Oda’ya yemek servisi Berlin’de Şubat ayı ortalarında başlasa da, şimdiden müşteri dosyasını yaklaşık 20.000 adres doldurdu. Şirketin Mittenwalde’deki kendi lojistik merkezi güvenilir bir şekilde çalıştı ve müşteriler çevrimiçi süpermarkete 5 üzerinden 4,8 yıldız verdi. Malte Nousch da memnundu.

Bir yıl içinde Kreuzberg’den aynı isimli Norveç ana şirketi için buradaki işi kurmuştu ve en son Brandenburg ve Aşağı Saksonya’ya teslimat hizmetini de getirmişti. Bochum’da, batının derinliklerinde yeni bir kiracının bulunması gereken başka bir lojistik merkez planlandı.

Çünkü Norveçliler şaşırtıcı bir şekilde sadece üç buçuk ay sonra Almanya’daki işlerini bıraktılar. Oda minibüsleri önümüzdeki Cuma son kez teslim edecek. Kalkış, kalkıştan önce iptal edildi.

Aslında Oda’nın Almanya patronu büyük hedeflerle başladı. Geçen yıl Ekim ayında Malte Nousch, “Buraya yüzde beş pazar payı ile yetinmek için gelmedik” dedi. Geçen hafta, şu anda yaklaşık 100 çalışana “üzücü haberlerle” hitap etmek zorunda kaldı ve onlara teşekkür etti. “Almanya’daki Oda’daki yetenekli ekibin bu kadar kısa sürede başardıklarından inanılmaz derecede gurur duyuyorum” dedi.

Malte Nousch

Malte NouschOda

43 yaşındaki, birçoğunu kendisi işe aldı ve onlara kendisinin inandığı ancak artık sunamayacağı bir bakış açısı vaat etti. Meslektaşlar, patronlarının gözle görülür şekilde etkilendiğini söylüyor. Kesinlikle beklenmedikti. Ana şirket Oda, dört haftadan daha kısa bir süre önce Finlandiya pazarından çekildiğini açıkladığında, Nousch ve ekibine sadakat sözü verdiler, ancak birkaç gün sonra Mittenwalde ve Berlin’i tasfiye ettiler.

Ne yazık ki bu Nousch için yeni bir deneyim değil. Çünkü yedi yıl önce, Lidl kardeş ve süpermarket zinciri Kaufland’da Berlin’de kendi yemek dağıtım hizmetini kurmada etkili olmuştu. Buradan, yeni hizmet ülke çapında kullanıma sunulmalıdır. Proje, o dönemde sektörde bir başarı olarak kabul edildi. Buna rağmen şaşırtıcı bir şekilde 15 ay sonra durduruldu ve değiştirilmeden iptal edildi. İşletme mezunu ve eski McKinsey danışmanı Nousch, Oda ile tekrar denemek istedi. Başlangıçta “Çevrimiçi yiyeceklere her zaman inandım” dedi.