Biden, NATO’nun Mukabele Kuvveti’ni aktive etmesini memnuniyetle karşıladı

Muhabir

New member
ABD Lideri Joe Biden, NATO önderleri ile yaptığı tepe ve akabinde Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ait yazılı bir açıklama yayımladı.

NATO müttefikleri ile kolektif savunma ve transatlantik güvenliğe verdikleri ehemmiyeti vurgulamak için bir ortaya geldiklerini belirten Biden, “Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, milletlerarası barış ve güvenliğin temellerini tehdit ederken NATO bir defa daha özgürlük ve demokrasi için dik durduğunu gösteriyor” sözünü kullandı.

“MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM”

Biden, ABD’nin NATO’nun 5’inci kuralı gereği müttefiklerinin topraklarının her bir metresini savunacağının altını çizerek “NATO müttefiklerimize dayanak vermek ismine Avrupa’daki kapasitemizi artırmak için daha hayli askerin nazaranvlendirilmesini onaylamıştım. NATO’nun ortak duruşumuzu güçlendirmek için savunma planları ve NATO Mukabele Kuvveti’ni aktive etmesini ve müttefiklerimizin kuzeyden Akdeniz’e kadar deniz kuvvetlerinin, doğu kanadına hava güçleri ve kara güçleri harekete geçirmesini memnuniyetle karşılıyorum.” tabirini kullandı.

BİDEN’DAN “NATO’NUN KAPISI AÇIK” İLETİSİ

NATO toplantısında İsveç, Finlandiya ve Avrupa Birliği temsilcilerinin de bulunduğuna işaret eden Biden, “Putin’in Batı’yı bölme planı başarısız oldu. NATO her vakit olduğu üzere birlik ve azim ortasındadır. NATO’nun kapısı her vakit, ortak kıymetlerimizi paylaşan ve İttifakımıza katılmak isteyen Avrupa devletlerine açıktır” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, NATO doruğunun çabucak akabinde Zelenskiy ile de görüştüğünü belirterek “Ülkelerini savunmak için gayret veren Ukrayna halkının mert davranışlarına hürmetlerimi sundum. Ayrıyeten şu anda verilenle emsal ekonomik, insani ve güvenlik yardımını sürdüreceğimizi söylemiş oldum” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gün ortasında yaptığı açıklamada, “Dün NATO müttefikleri savunma planlarımızı harekete geçirmişti. Bunun kararı olarak havada, karada ve denizde duruşumuzu güçlendirmek ve olasılıklara süratlice karşılık verebilmek için NATO Mukabele Kuvveti ögelerini konuşlandırıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.