Berlinliler her zaman yüzme havuzlarından mı şikayet eder? Tiflis’e kıyasla lüks

Mezopotamya

New member
Berlinlilerin şikayet etmekten hoşlandığı bir sır değil. Pahalı kiralar, tren gecikmeleri, genel ve özel olarak güvenlik hakkında. Berlin’in yüzme havuzlarındaki koşullar da -haklı olarak- eleştiriliyor. Ancak kalıpların dışında düşünürseniz banyo tartışmaları gerçek bir lükstür.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e geldiğimde, herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan geçen bir haftanın ardından bir yüzme havuzu aramaya çıkıyorum: Tiflis’in yoğun günlük yaşamında beden ve zihin için rahatlamak gerekiyor. Arama tek başına pek verimli olmuyor: İnternetteki tanınmış arama motorları, lüks sağlıklı yaşam ve spa otellerini, su sıçratmak için özel ve aynı zamanda aşırı fiyatlı mini banyoları ve Tiflis’in en kuzey eteklerinde olimpik bir havuzu gösteriyor. Aksi takdirde Gürcistan’daki meslektaşlarımız ve dostlarımız yardımcı olamaz; çok yorucu. Sonuçta Tiflis’in bir milyondan fazla nüfusu var. Kimse burada yüzmek istemiyor mu?

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Birkaç gün sonra, akşam karanlığında, Marschrutka’dan oldukça eski, dört katlı bir bina görüyorum; tipik Doğu Avrupa taksilerinden biri. Parlak ışık ilgimi çekiyor; bana Heidelberger Platz’daki halka açık yüzme havuzunu hatırlatıyor.

Ve aslında: 25 metrelik dört kulvarlı havuzu olan bir “eğlence merkezi”. Sonunda buldum! Ayrıca Tiflis’in merkezindeki konaklama yerime sadece çeyrek saat uzaklıkta; Şimdilik mutluyum.

Sınır kontrolü hissi

Gişeye geldiğimde huysuz görünüşlü Tamara ile karşılaşıyorum. Burada ödemenin nasıl yapıldığını sorduğumda kısaca ve talepkar bir şekilde “Pasaport” dedi. Kendimi Belarus ya da Rusya sınırındaymışım gibi hissediyorum ama Doğu Avrupa’dan gelen kimlik belgelerinin prosedürünü ve fetişini biliyorum.

Her ne kadar Gürcistan zihinsel olarak Sovyet mirasından git gide uzaklaşsa da (örneğin, dijitalleşme ve kartlı ödemeler konusunda Almanya’nın birkaç deniz mili ilerisinde yer alıyor), hâlâ çağımızdan önceki bir ülkede olduğu gibi anlar var: Atam Kayıttan sorumludur ve soyadı, muhtemelen 1500 satırlı sayfadan oluşan kalın bir deftere düzgün bir şekilde girilmiştir. Ayrıca telefon numaram, Gürcüce adresim ve satırın sonunda imzam var. Berlin’de yüzme bileti için de tüm bu bilgileri vermeniz gerekmektedir. Sadece dijital.

Kayıt olduktan sonra Tamara bana soyunma odasını, yüzme havuzunun girişini ve bodrumdaki sauna alanını gösteriyor. Yalnızca Landsberger Allee’de veya Schöneberg’de hayal edebileceğiniz bir hizmet; Ancak o akşam Tiflis’in güneyinde pek bir şey olmuyor. Artık nihayet: sporlar bedava!

Yazarımızın Tiflis’teki yüzme havuzu neredeyse kendisine ait.Berlin gazetesi

İlk bir saatlik yüzme seansım ve koca bir tur bana kaldı! Nihayet yeniden bir rutin, neredeyse unutulmuş klor kokusu, yeniden doğma hissi. Ayrıldığımda hemen önümüzdeki haftalar için bir abonelik almak istiyorum. Tamara, “Bunu internet üzerinden yapmalısın evlat” diyor.

Yazarımız gazetecilik bursu kapsamında önümüzdeki aylarda Kafkasya’da bulunuyor ve iki haftada bir Gürcistan ve çevre bölgelerden haber yapıyor.