Berlin polisi son kuşak aktivisti uzaklaştırıyor: “Ambulansa ihtiyacınız var mı?”

Mezopotamya

New member
73 yaşındaki Marion Fabian, yanağını kaldırıma dayayarak dakikalarca yüzüstü yatıyor. Elleri seğiriyor, dudaklarını birbirine bastırıyor. İki polis memuru onu kollarının üst kısmından yakalayıp sokağın dışına sürüklemişti. Tekrarlanan talepler üzerine bizzat caddeyi terk eden bir aktivist, şimdi ellerini Fabian’ın omuzlarına koyuyor ve onunla rahatlatıcı bir şekilde konuşuyor.

“Ambulansa ihtiyacınız var mı?” Polis memurlarından biri soruyor. Marion Fabian çok sessizce “Hayır” dedi. Ama o da kalkamadı. Polis ona yardım edeceğini söyleyerek onu yanına yatırır. Fabian yavaşça ayağa kalkıyor. Az önce yanında olan aktivist şimdi çöpe atılmış sırt çantasının üzerine çömelmiş, yüzü ellerinin arasına gizlenmiş ve hıçkırarak ağlıyordu. Daha sonra Marion Fabian’ın yanına döner ve ona uzun uzun sarılır.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Bu Pazartesi, Berlin’de yeni bir Son Nesil protesto dizisi başlıyor. Grup, “dönüm noktasının düşmesi” çağrısında bulundu ve başkentin sokaklarını en azından Aralık ayı başına kadar kapatmak istiyor. 600’den fazla kişi web sitelerine destekçi olarak kaydoldu. Bu sabah 21 abluka planlanıyor; Bir sözcüye göre insanlar gün boyunca “öz-örgütlü” bir şekilde sokaklara çıkacak.

Sabah 7:15 civarında, ikişerli gruplar halinde altı kişi Körnerstrasse ve Knausestrasse’deki otoyol çıkışına yaklaşıyor. İşler başlamadan önce mümkün olduğunca göze çarpmamak istiyorsunuz. Daha sonra görünürlüğü yüksek yelekler giydiler, yaya geçidinde durup pankart açtılar. Sürücülerin burada neler olduğunu anlaması biraz zaman alıyor. Daha sonra ikisi hızlanıyor.

Bir araba uzaklaşmaya çalışıyor. Sürücü çocuğunun yanına gitmesi gerektiğini söyleyince aktivistler onun geçmesine izin verdi.Maria Häussler

Marion Fabian bir minibüsün kaputuna yaslanıyor. Bir aktivist ona yardım ediyor, bir diğeri ise ikinci arabanın yarısı altında yatıyor. İkisi, Son Nesil basın ekibinin Berliner Zeitung’a sözcü olarak atadığı Marion Fabian’dan çok daha genç. Polis görünür görünmez dördü avuçlarına süper yapıştırıcı sürüyor. Fabian sıkışıp kalmıyor ve bu nedenle kurtarma şeridinin bir parçasını oluşturuyor.

Aktivistler her zaman hakarete uğradı ama son kuşakla ilgili yeni bir gerilime ulaşılmış gibi görünüyor. Prenzlauer Berg’de bu sabah bir sürücü bir aktiviste tahriş edici gaz sıktı. Friedenau’da da atmosfer agresif.

Arkadan bir sürücü, “Sürmeye devam edin, önemli değil” diye bağırıyor. “O zaman bir tane eksik!” Marion Fabian kaportaya bakıyor. “Ben de bu büyük arabadan korkuyorum” diyor. O sırada bir yaya geçerken bacaklarını tekmeliyor. Kısaca inliyor. Fabian, “Sık sık saldırıya uğradığım oluyor” diyor. “Gerçekten çok incindim.”

Zanaatkarlar minibüslerinden iniyor, bir aktivisti itiyor ve Marion Fabian’ı yoldan çekiyor. Daha sonra yaşlı kadını bırakıyorlar, o da arabanın aynasına tutunup tekrar arabanın tam önüne oturuyor. Marion Fabian’ın parlak sarı pantolonunun dizleri siyah, kararlılıkla dümdüz bakıyor ve kendisini bir pankarta sarıyor: “Fosil yakıtlardan uzak, adalete doğru” yazıyor. Aktivistler oturdukça durum sakinleşiyor; Fabian’ın önündeki araçtaki yolcu, aktivistlerin “taşma noktaları” ve 1,5 derece hedefi hakkında söylediklerini dinliyor. İlgiyle başını salladı.

Marion Fabian, muhtemelen bir iklim felaketi yaşamayacak olmasına rağmen şiddeti kabul ediyor. “Güzel dünyamızın yok edilmesini istemiyorum” diyor. Bir zamanlar radyo istasyonu kuran ses sanatçısı, uğruna sokağa çıkacak torunu ya da çocuğu olmadığını söylüyor. Marion Fabian’a göre protestosunun adaletle ve nesiller arası düşünmeyle ilgisi var. “Bunu hepimiz için yapıyorum” diyor. “Ayrıca beni ve çocuklarını tekmeleyen adam için de.”

Marion Fabian'ın ne çocuğu ne de torunu var.  “Nesiller arası adalet” ile ilgileniyor.

Marion Fabian’ın ne çocuğu ne de torunu var. “Nesiller arası adalet” ile ilgileniyor.Emmanuele Contini

Fabian feminist hareketten geliyor, her zaman “direnişçi” oldu ve artık bilgi birikimini son neslin sivil direnişine katabiliyor. “Bağlantılı” diyor. Last Generation’daki yemekler ona vejetaryen yerine vegan yaşama konusunda ilham verdi. Küresel ısınmanın doğrudan etkilerinin yanı sıra krizlere yol açabilecek “toplumsal taşma noktaları” konusunda da endişe duyuyor. Aynı zamanda Sağa Karşı Büyükanneler’de de aktif olarak yer alıyor. “AfD’nin iktidara gelmesinden korkuyorum” diyor. Ben de demokrasimizi korumak için burada oturuyorum” dedi. Ayrıca grubun buluşabileceği yerleri organize ediyor ve konuşmalar hazırlıyor.

Sadece birkaç dakika sonra polis arabaları tekrar otoyola yönlendirip çıkışı kapattı. Yoldan geçenlerin görüşleri bölünmüş durumda. Bir yaya Fabian’a, “Yaşlı kaltak,” diye sesleniyor. “Teşekkürler, böyle devam edin!” diyor kısa bir süre sonra arkasından geçen bir bisikletçi. Birçok ebeveyn çocuklarını okula bu şekilde getiriyor. Bir baba, “Çok güçlüsün,” diyor, “kaldırımda oturuyorsun!” diğeri diyor. Bisikletçi Tobias Schäfer bu kavşağın özellikle okula giden yol olarak çok tehlikeli olduğu görüşünde. “Burada araç trafiği bir önceliktir” diyor. “Arabalar şehrin dışına çıkmalı”

Görünüşe göre polis hala biraz uykulu. Aktivistlerden üçü birbirlerinin bantlı ellerini tutarak tekrar sokağa oturuyor. Memurlar bu sefer onu ilk sefere göre çok daha sert bir şekilde aşağıya çekiyorlar. Polis memurlarından biri bu davranışı “küstahça” olarak nitelendirdi.

Aktivistler duygusal olarak çok farklı tepkiler veriyorlar. Marion sol elini göğsüne koyup kendini sakinleştirmeye çalışırken, sokağa yeni oturmuş bir kadın yine çok rahatlamış görünüyor ve bir elmayı ısırıyor. Yoldan geçen biri eylemin nasıl gittiğini sorduğunda bugünün nispeten barışçıl olduğunu söylüyor: “Bağırışma olmadı” diyor.