Berlin-Chemie'de katılım Doğu Almanya döneminden beri uygulanıyor

Mezopotamya

New member
Malik makinenin sorunsuz çalışmasını sağlıyor. Sonsuz gibi görünen bir kaseti tükürüyor. Üzerinde beyaz çıkartmalar görülüyor, etiketler, her yenisiyle birlikte mekanik bir ses geliyor, tak, tak, tak. Etiketlerde ilacın adı ve test numarası bulunur. Bir şeyler eksikse, bir şeyler ters gidiyorsa Malik müdahale ediyor.

Sabahın erken saatleri. Adlershof'taki Berlin-Chemie tesisinin üzerinde bir bulut örtüsü asılı ve keskin bir soğuk rüzgar esiyor. Burada, Berlin ilaç şirketinin korunan operasyonlar departmanı aydınlık ve sıcak. Yaklaşık 30 çalışan iş için geldi. Hepsinin şu anda bölüm başkanı Sebastian Jastram tarafından makinesinin başında ziyaret edilen Malik gibi bir engeli var. “Peki, iyi misin?” Malik gözlerini etiketlerden ayırmadan başını salladı. Jastram, “Biz itfaiye teşkilatıyız” diyor. “Ürünlerin hızlı bir şekilde gönderilmesi gerekiyorsa şirket bizimle doğrudan tesisimizde çalışabilir. Biz esnek olmaya eğilimliyiz.” Makine tak, tak, tak hareket ediyor.

Katılım burada her iş gününde gerçekleşen bir şeydir. Zihinsel veya fiziksel engelli kişilerin günlük hayata katılımı söz konusu olduğunda kamusal tartışmalarda gündeme gelen bir terim. Bu, toplumun her alanında bir gerçeklik haline gelmiş değil. Berlin-Chemie'de, terimin şu anki anlamıyla henüz var olmadığı bir zamanda, 45 yıldan fazla bir süre önce, Doğu Almanya'dan kalma bir gelenek olan dahil etme pratiğini yapıyorlardı.

Her şey 1973 yılında Jastram'ın rustik olarak tanımladığı bir binada yedi çalışan ve iki sosyal hizmet uzmanıyla başladı. Arka planda resimler, grup fotoğrafları ve bir nevi kışla var. Daha sonra şirket departmana daha fazla çalışan eklediğinde ikincisi eklendi. 2016 yılında nihayet modern ve yeni bir binaya taşındı. Üretim için dört oda, dinlenme odası, sosyal oda, soyunma odası; kompleksin tamamı engelsizdir. Şirketin doktorunun muayenehanesi hemen yan tarafta. İki sosyal hizmet uzmanı, artı bir koordinatör ve işi hazırlayan bir kişi dört kişi oldu. Ve şimdi başka bir bölgeye geçen patron Jastram.

İki çalışan bir terazide duruyor. Bir kişi bir paketi dairesel bir tabağa yerleştirir. Dijital ekranın altında sayılar beliriyor ve yeşil bir ışık yanıyor. Çok ağır ya da çok hafifse bir sinyal sesi duyulur, ışık kırmızıya döner ve paket ayıklanırdı. “Dört göz prensibi” diyor diğeri. Kafasına bir saç filesi takıyor ve beyaz koruyucu giysiler giyiyor. İlaçlarla çalıştıkları bölümün kıyafeti. İlaç endüstrisinde yüksek standartlar geçerlidir. Jastram, “Burada doğrudan müşteriye giden ilaçları paketlediğimizden büyük gurur duyuyorum” diyor: “Kliniklerde, muayenehanelerde ortada hiçbir otorite yok. Bu da çalışmalarımızın tanındığını ve değer verildiğini gösteriyor” dedi.

Tartıdaki iki kişi o gün altı saat çalışacak. Bu maksimumdur. Aksi takdirde çalışma saatleri esnek bir şekilde düzenlenir. Beş çalışan, iş yüklerini sınırlayan maluliyet maaşı aldıkları için yalnızca 2:45 saat çalışıyor. Her zaman aynı anda kahvaltı molası, içki molası ve öğle yemeği molası vardır. Çoğu kişi daha sonra birkaç yüz metre uzaktaki şirket restoranına gider. Sitedeki herkese açıktır. Jastram, “Ulaşmak istediğimiz karışım bu” diyor. Restoran dahili olarak iyi bir üne sahiptir; Berlin-Chemie, mutfağı açıkça etkileyen İtalyan ilaç şirketi Menarini'ye ait.

Engelli çalışanlara toplu iş sözleşmesine göre ödeme yapılıyor

Korunan operasyonlar departmanında vardiyalı çalışma bulunmamaktadır. Üretim sabah 7'de başlayıp öğleden sonra 3'te bitiyor. Çerçeve bu. Çalışanlar ellerinden geldiğince geliyorlar. Bir servis bazı insanları Adlershof'a götürür. 2'sinin ehliyeti var. Bazıları ortak bir dairede yaşıyor, bazıları ise evde ailesiyle birlikte yaşıyor. Bazıları ise yeterince bağımsız oldukları için kendi dört duvarı arasında yaşıyorlar. Çünkü kirayı karşılayabiliyorlar. Jastram, “Hepimiz tarifeye göre maaş alıyoruz ve Noel ikramiyeleri ve tatil ücreti alma hakkına sahibiz” diyor.

Bu, işin bu kısmının, çalışanların ayda ortalama 222 avro maaş aldığı, muhtemelen emekli maaşı veya sosyal yardımla desteklendiği engellilere yönelik bir atölyeden temel olarak farklı olduğu anlamına geliyor. Malik ve işgücünün geri kalanının yaptığı şey, şirketin imajını iyileştirmek için yaptığı mesleki terapi değil. Bu pazarlama değil, yeşil yıkama değil. Korunan departmanda olup bitenler üretim sürecinin vazgeçilmez bir bileşenidir.

Jastram, “Korunmalı bir çerçeve sunmamıza rağmen, katı ambalajın tam teşekküllü bir parçasıyız” diyor. “El ile paketliyoruz, paketleri paketliyoruz, kullanım talimatları ekliyoruz, katlanır kutuları değiştiriyoruz.” Bu şekilde, bu yıl halihazırda altı milyon sözde paketleme birimi çalışanların elinden geçmiş oldu. “Bu çok büyük bir rakam.”

İkisinin arkasında, terazideki bir masada, tablet kabarcıkları yeni bir kutuya konuluyor. Kiril harfleri tanınabilir. Berlin-Chemie yurt dışına da üretim yapıyor. İşler yerinde, buradaki herkes neyi, ne zaman, nerede ve nasıl yapması gerektiğini biliyor. Biten kutular bir rafa gidiyor ve oradan da bir noktada teslimata çıkıyor. Popüler bir iş: Malları nakliyeye hazırlamak.

Bir çalışan ilaç paketlerinin etiketlerini kontrol ediyor.Thomas Meyer/Ostkreuz

Bölüm girişinde, kilidin hemen arkasında, ziyaretçilere steril paketlenmiş tulumların teslim edildiği manyetik pano bulunmaktadır. Çalışanların adlarının yanında, çalışanlara o anda hangi göreve atandıklarını gösteren piktogramların yer aldığı pinler bulunmaktadır. Malların dağıtımı bir el arabası ile gerçekleştirilir. Herkes yapılması gereken görevlerin hepsini yapamaz. Jastram, “İki nokta önemlidir” diyor. “Çalışanlarımızın gerekli motor becerilere sahip olmaları gerekiyor. Ve denetçilerin talimatlarını takip edebilmeliler.”

Yan odada Cornelius Wiese ayakta duran bir masada bir planın üzerine eğiliyor. Sosyal hizmet görevlisi birkaç aydır Berlin-Chemie'de. Adlershof'taki korumalı operasyonlar departmanına geçmeden önce zihinsel engelli kişilere entegrasyon yardımında çalıştı. Wiese, “Şu anda hâlâ farmasötik konularda stajyerlik programındayım” diyor. “Başlangıçta çok yoğun bir eğitimdi, şimdi tamamen biliyorum.” Bu, sosyal hizmet ile bir ilaç şirketinde çalışmak arasında bir denge kurma eylemidir. Wiese, “Çalışanlarla konuşuyorum” diyor. “Örneğin özel sektördeki sorunlarla ilgili onlara yardım edip edemeyeceğimi ve nasıl yardımcı olabileceğimi görmek için. İlaç sektöründe ise iş süreçlerini çalışanlara anlatmak ve biraz da olaya bakmak gerekiyor.”

Diğerleri de yakın zamanda departmanda çalışmaya başladı. Sebastian Jastram “Yenileniyoruz” diyor. “Çalışanlar emekli oluyor, diğerleri devralıyor.” Daha geçen yıl başından beri orada olan emekli bir meslektaşına veda ettiler; neredeyse 46 yıl boyunca Berlin-Chemie işgücünün bir parçasıydı. Malik Nisan ayında başladı. Daha önce Neukölln'de engellilere yönelik bir atölyede temizlikçi olarak çalışıyordu. “Bu daha eğlenceli” diyor. “Meslektaşlar iyi ve rahat.”

Jastram, bir sonraki prodüksiyon odasına doğru ilerlerken ilgilenen tarafların “Berlin-Chemie kariyer portalı aracılığıyla doğrudan başvuru yapabileceklerini” belirtti. Bölüm başkanı, elinde bir kağıt parçası tutan Matthias'ı karşılıyor. Burada kullanım talimatları olarak adlandırılan bir paket broşürü. “Benim işim paketi açmak, ilaçla doldurmak ve yeni kullanım talimatları eklemek.” Kutunun tasarımı değişti. Korumalı operasyonlar departmanı için itfaiye departmanı için tipik bir görev olan bu değişimin nedeni budur.

Berlin-Chemie çalışanları üretim odalarından birinde çalışıyor.

Berlin-Chemie çalışanları üretim odalarından birinde çalışıyor.Thomas Meyer/Ostkreuz

Ancak stres ortaya çıkmamalıdır. Jastram, “Berlin-Chemie ünite sayısıyla ilgili hiçbir spesifikasyon yapmıyor” diyor. “Şirket bize bir siparişin yaklaşık olarak ne zaman tamamlanması gerektiğini söylüyor. Siparişleri iki ay önceden alıyoruz.” Bir zaman tamponu planlanıyor. “Parça çalışmamız yok, vardiyalı çalışmamız yok. Herkes yeteneğine ve ihtiyacına göre çalışır.” Bölüm başkanı dört üretim odasının açıldığı koridora geldi. Bütün kapılar açık, herkes engelsiz ileri geri gidebiliyor. Jastram'ın ofisi de kilit dışında herkese açıktır. Bunun onun için çok önemli olduğunu söylüyor. Açık ev, açık kulaklar, belki böyle tanımlayabilirsiniz. Koridorda asılı bir zil var. Klape bir kabloyla titreşecek şekilde yapılabilir. Saat 11'e yaklaşıyor. İçki molası başlamak üzere. Daha sonra zil çalınır. Binadan binaya geçti. Başlangıçtan geliyor. Dahil etme teriminin başkalarına hala yabancı bir kelime olduğu bir zamandan beri.