Antisemitizm sadece Müslümanların sorunu değil

Mezopotamya

New member
“Utanmıyor musun?” Bir hafta önce cumartesi günü düşündüm. Herkes gibi ben de haberleri okuyorum, dehşeti kendi gözlerimle takip ediyorum, dairemde oturuyorum, akıp giden trafiği dinliyorum. Bu sene ilk defa kalorifer guruldamaya başladı ve kendimi hiçbir zaman o anki kadar güvende hissetmemiştim. Birkaç kilometre ileride: Sokakta dans eden insanlar, Berlinliler. Kendi insanlık dışılıklarını hamur işleri ve neşeyle kutlayan, Hamas’ın sivillere yönelik saldırısı karşısında sevinçle dans eden kardeşlerimiz. Tecavüze uğrayan gri pantolonlu kadına seviniyorlar, kafaları kesilen çocuklara, trans festivaline gelen ziyaretçilerin idam edilmesine seviniyorlar.

Ve kendimi bir anlığına, bir milisaniyeliğine ırkçı bir tiksinti içinde buluyorum. Düşünün: Nasıl yapabilirler? Bir an hangi ülkeden geldiğimi, hangi tarihten geldiğimi unutuyorum. Antisemitizmin toplumumuzun kalbinde ne kadar sulu ve doymuş olduğunu unutuyorum.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ceketimi alıyorum, yeni düşüncelere ihtiyacım var, İsrail’den gelen görüntülere, internetten huzura ihtiyacım var, terör saldırısının üzerinden on iki saatten az zaman geçtikten sonra insanlar bizim de karşı taraf için anlayış göstermemizi talep ediyor. Öfkelendiğimi hissediyorum ve öfkenin benim iş alanımda hiçbir faydası yok.

Bir arkadaşı “Neukölln’ü duydunuz mu?” diye yazıyor. “Sokakta dans ediyorlar ve ölü Yahudiler hakkında şarkı söylüyorlar.” Oyalanmalarım işe yaramıyor, hava erken kararıyor, solmuş akçaağaçların altında yürüyorum ve sokağımın bereketli güzelliğindeki sonbaharı özlüyorum.

Almanların yüzyıllar boyunca mayalanmış iğrenç Yahudi nefreti

Artık X olarak anılan Twitter’da daha fazla görecelileştirme, daha fazla nefret var. Aktivist Julian Reichelt ve onun aktivist platformu Neukölln’e doğru bağırıyor. Ve çok önemli bir şeyi unutuyorum, henüz farkına varamadığım bir şeyi. Sadece bu Cumartesi değil, dünyamızı bir kez daha değiştirecek.

Mahallemizde Yahudi karşıtlığını açık ve dizginsiz yaşayan az sayıdaki Müslümana dikkat çekiyoruz. Ve pek çok kişi, özellikle de sağcı popülist güçler, ucuz bir düşman imajı yaratmak için bunu yapıyor. Unuttuklarımız: 80 yıl değil, sadece bir buçuk yıl önce Brandenburg Kapısı’nda 50.000 kişi duruyordu ve nefretle aptallaştırılan Yahudi nefreti yüzlerinde de görülebiliyordu. Almanların yüzyıllardır mayalanmış Yahudilere karşı iğrenç nefreti. Toplumun ortasından fırladı. Neo-Naziler yok, radikal Müslümanlar yok, ergenler yok. Hayır, yumuşak kabuklu ceketlerinin içinde büyük sıfırlama konusunda uyarıda bulunan pankartlar taşıyan Ursulas ve Gerts. Eczacı Yahudilerine karşı uyarıda bulunmak için Yahudi karşıtı karikatürler taşıyanlar. Aslında toplumun ortasından gelen, bana Rothschild’i anlatan ve kamu televizyonunun “Yahudilerle dolu” olduğunu açıklayan insanlar.

Bana inanmıyorlar mı? YouTube’a gidin; Bu konuda film çeken ve rapor yazan tek kişi ben değildim. On binlerce insan sokaklarda tamamen özgürce antisemitizmlerini haykırıyor. Onbinlerce.

Bu dünyadaki çatışma hatları artık tüm dünyayı kaotik bir şekilde kaplıyor çünkü burada sıklıkla belirttiğimiz gibi, nefreti küreselleştirdik. İnsanlardan 7/24 nefret edebilir ve nefretimizi tüm dünyaya yayabiliriz. Hamas’ın terörü bir tırmandırma düzeyi değil, hayır, sadece başka bir ifade biçimi. En iğrenç olanı, en alçak olanı, alçakça cinayet, katliam. Ancak nefretin kökü aynı: Yahudi karşıtlığı.

Antisemitizme karşı net bir duruş sergilemeyen herkes suç ortağıdır

Korona karşıtı göstericiler aynı zamanda Yahudi düşmanıdır. Halle suikastçısı: Yahudi karşıtlığı. Antisemitizmi Müslümanların ve yalnızca Müslümanların üzerine yıkmak isteyen AfD: Yahudi karşıtlığı. Örnek? Baden-Württemberg eyaleti milletvekili Wolfgang Gedeon, kitaplarında gettodaki Yahudilerin Hıristiyan Batı’ya yönelik bir tehdit olduğunu söyleyerek gevezelik ediyor ve saçmalığı kanıtlanmış Yahudi karşıtı “Siyon Protokolleri”ni doğru olarak tanımlıyor.

Bu antisemitizm Almanya’daki Müslümanların sorunu değil, çoğu Almanın sorunu.

Corona salgını sırasında kadın düşmanı, antidemokratik, Yahudi karşıtı ve neo-Nazileri cezbeden bu tarif edilemez gösterilere katılan herkes suç ortağıdır. Bu gösterilerin yalanlarını yayan herkes suç ortağıdır. Antisemitizme karşı net bir duruş sergilemeyen herkes suç ortağıdır. Bir hafta önce Hamas bu insanları öldürdü, bu insanlara işkence yaptı, bu insanlara tecavüz etti, üzerlerine tükürdü, yaktı, taciz etti. O zamanlar Almanların yaptığı gibi yığınlar halinde yığılıyorlardı. Böyle zamanlarda sessiz kalan herkes suçludur. Bunun tekrar olmasına izin veremeyiz. Antisemitizmin birkaç kişinin sorunu olduğuna bir daha inanmayın.