Allegra Kent “havadan ve atmosferden gelen mesajlar”ı çağrıştırıyor

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Bu ona anlamlı gelen ilk baleydi. Gizem, tutku, acı vardı. Vittorio Rieti’nin Bellini operalarından temalara dayanan müziği onu başka bir dünyaya taşıdı.

Allegra Kent, “11 yaşındaydım” dedi. “Kalbim kırıldı.”

New York Şehir Balesi’nin eski direktörü Kent, Los Angeles’ta Russe de Monte Carlo Balesi’nin gösterisine katıldığında henüz bir çocuktu. Programdaki son çalışma, George Balanchine’in 1946 tarihli balesi olan ve daha sonra “La Sonnambula” olarak anılacak olan “Gece Gölgesi”ydi.

Kent’in Balanchine’in kim olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu. Ancak sadece dört yıl sonra Lincoln Kirstein’la birlikte kurduğu New York City Ballet’e katıldı. Ve kısa bir süre sonra, 1960 yılında Balanchine baleyi yeniden canlandırdı ve Kent’i balenin gizemli uyurgezer rolüne soktu.

Bu sezon, şirketin 75. yıl dönümü kapsamında, 86 yaşındaki Kent, Çarşamba günü dört performansla geri dönen “La Sonnambula” ve “Ivesiana”nın sürükleyici ikinci bölümü “The Unanswered Question” için konuk koç olarak işe alındı. .”

Kent, 1948’deki kuruluşundan bu yana şirkette olmayabilir ama yine de şirketin ilk günlerinin bir parçasıydı ve Balanchine’in en önemli ilham perilerinden biriydi.

Şirketin bağlı Amerikan Bale Okulu’nda okumak için Kaliforniya’dan New York’a geldikten sadece bir yıl sonra, 15 yaşında City Ballet’e katıldı. Balanchine ona burs verdi ve kısa süre sonra gösterilere katılmaya başladı.

Manhattan’daki dairesinde verdiği bir röportajda Balanchine başyapıtına atıfta bulunarak, “İlk programda izlediğim ilk bale ‘Serenade’di” dedi. “Diğer baleleri hatırlayamıyorum çünkü ‘Serenat’ gibiydi; bütün dünya açık.”

Sonunda “La Sonnambula” büyüsü ve trajedisiyle karşılarına çıktı. Bu unutulmaz balede şairin kahramanı, maskeli baloda bir uyurgezeri keşfetmeden önce bir kadınla, koketle aşk yaşar. Uyurgezer, elinde bir mumla, danteller üzerinde ve dökümlü bir elbiseyle sahnede dar bourrée adımlarıyla süzülüyor. Transparan kolları, arkasından akarken kanatlar gibi havayı yakalıyor.

Koketin kıskançlığı, baloya ev sahipliği yapan Baron’un şairi bıçaklamasına neden olur; Uyurgezer onu harap bir halde alıp götürür. Doğru dansçılarla bale yürek parçalayıcıdır ama neredeyse doğaüstü duyumlardan gelen hayal gücü gerektirir. Kent, kahraman uyurgezer olabilir ama “ifadesiz değil” dedi. “Zombi gibi içeri giremezsin.”

Pas de deux’da uyurgezer, mumunun altına eğilen şairin yanından süzülerek geçer; uyanık olup olmadığını görmek için elini yüzünün önünde sallıyor; Yolda yere düşüyor ama kadın onun uzanmış vücudunun üzerinden hareket etmeden adım atıyor ve yoluna devam ediyor. Aynı zamanda cesur da olmalı: Moskova turnesinde Balanchine, Kent’e göre futbol sahasını andıran bir sahnede The Sleepwalker’ın geçişlerinden birini gösterdi.

“Mumu aldı ve çapraz olarak koştu” dedi. “O zamanlar ışıklar vardı. Spot ışığının üzerinden geçti ve hareketsiz kaldı. “Aman Tanrım, ölecek” diye düşündüm ve sahneden düştüm. “Ama ölmedi. Geri çekildi ve bana mumu verdi.”

Aslında ona uyurgezerin fazladan bir katmana sahip olduğunu gösterdi.Sduyusal algı; görülemeyenin hissedilebileceğini ve ani bir duraklamada bile -o sahnede kendisinin yaptığı gibi- fiziksel bir yankılanmanın olmaması gerektiğini söyledi.

Kent, “Balanchine tehlikeyi severdi” dedi. “’Cevapsız Soru’nun adımında, yavaşça geri yürürken” (yine beyaz giyinmiş ve havada tutulan balerin, karanlığın gizlediği dört adamın kollarına düşüyor) “seyirciyi bir anlığına şaşırtıyor. Balanchine’in dehası işte budur. Ah! Sahneden kaçacak! Geriye düşecek! Onu yakalayacak kimse var mı?”

Orijinal Uyurgezer – ve Kent’in yıllar önce ilk kez gördüğü kişi – büyük balerin Alexandra Danilova’ydı. Kent’in kendisi, stüdyoda değil, Broadway’de 104 numaralı otobüsü beklerken şans eseri bir toplantıda kısa bir süre Danilova tarafından çalıştırıldı. Kent, “Ayağa kalktı ve otobüs durağında gösteri yapmaya başladı” dedi. “Aman Tanrım, ne an.”

City Ballet’in stüdyolarında, The Sleepwalker and the Poet’i oyuncu kadrosunda canlandıracak olan Unity Phelan ve Taylor Stanley ile yapılan provalarda Kent son derece ruhani, son derece odaklanmış ve parmakları hayat doluydu. “Haberi havadan, atmosferden alırsınız” dedi.

Kent aynaya dönüp kendi yansımasına sanki bir tabloymuş gibi baktı. Dirseklerini kaldırıp parmak uçlarını göğsüne doğru kıvırarak mümkün olduğu kadar çok ayrıntı üzerinde çalıştı. Sanki teninin derinliklerine inmeye ve hareketin içine ham duygu katmaya çalışıyormuş gibi görünüyordu. Ayrıntılar, Balanchine için olduğu kadar Kent için de önemlidir. Sahne arkasına geldi ve “Ah, kafanın üst kısmı yarım santim geride” dedi. “‘Onu getirmek.’ Yani mesele saç bile değil, sadece taç. detaylar.”

Kent, bir kolu bükük haldeyken diğer kolu yana uzanarak mumu tutan Phelan’ın önünde duruyordu. Kent zarif parmaklarını Phelan’ın omuzlarına koydu (sadece hafif bir baskı) ve onun yansımasına baktı. “Başını kaldırma,” dedi ellerini bırakarak.

Kent, “Uyurgezersin ama bilincin yerinde” dedi. “Farklı bir alemdesin ama içinde bir şeyler oluyor. Açıklanamayan büyük bir trajedi.”

Önceki sezonda “Uyurgezer” dansını yapan Phelan, artık role farklı yaklaşıyor. Uyurgezeri göğsünden çok uzaklaştı ama Kent’in yardımıyla rahatlamaya ve yumuşamaya çalışıyor. Phelan daha sonra, “Hala aktif olabilirsiniz, ancak gerginlikler ortaya çıktığında, gerçek bir yerden gelmek yerine bir gösteri yapıyormuşsunuz gibi görünüyor” dedi. “Sadece kendim olduğumda ve aktif olarak bir şeyler yaptığımda her şeyi bedenimde hissetmiyorum. Onu geri getirmeye çalıştığım şey bu.

Phelan “Uyurgezer”i ilk kez dans ettiğinde ürkütücü, çocuksu ve hafif olabileceğini kanıtlamak istedi. “Allegra’da keşfettiğim şey, bu konuda çok ileri gitmiş olabileceğimdir” dedi. “Duygusal olarak dahil oluyorsunuz. Sanırım mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalıştım.”

Uyurgezer sahneye çıktığında sadece sivri ayakkabılarla hızlı yürüyüşler yapmaz. O bakıyor. Kent, “Bunun ne olduğunu bilmiyoruz; çocuk mu, aşk mı” dedi. “Fakat büyük bir şey eksik. Büyük bir aciliyet var. Ama bunun ötesinde çok fazla gizem var. Hayatlarında büyük bir eksiklik var.”

Stanley’nin, şairin uyurgezerin uyanık olup olmadığını görmek için yüzünün önünde elini salladığı anın provası çok dinamikti. Kent gösteri yapmak için devreye girdi. Phelan, “Gözlerimin üzerindeki küçük bir ileri geri harekette, eli yüzüme bu kadar yakınken tüm enerjiyi gördüm. Titremiyordu. Hiçbir şey olmadı. Ama elinde her şey canlıydı. Ben şöyleydim, yani ne demek istiyor?”

Kent’in söylediği “La Sonnambula”nın sıradan hiçbir yanı yok ve diğer Balanchine balelerine benzemiyor. Kent, “Bunu her gece oturma odamda, çaresizliği ve karmaşıklıkları hissederek yaptım” dedi. “Bu arama. Bu Balanchine tarzı bir “Uyuyan Güzel”. Öpücük onu uyandırmıyor.”

Kent, kendi “Sonnambula” deneyimini neşeli zekasıyla şöyle özetledi: “Şunu söylemek isterim: Teşekkür ederim Balanchine” dedi. “Çok teşekkür ederim Bayan Danilova. Ben de şehrin ulaşım acentası olan MTA’ya teşekkür ediyorum. Onun cömertliği ve otobüsün geç kalmasının cömertliği.”