Alexei Ratmanskys 'Paquita', Rus emperyal stilini New York Balesi'ne getiriyor

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Alexei Ratmansky'nin “Paquita” için bir örneklemin başlangıcında, New York bale dansçıları, eşleşmeyen sweatshirt, aşağı yelek, tutuş ve bacak ısıtıcılarında sahneye damladı. Kaydediler ve daha sonra ince formalarda ve taytlarda yeniden ortaya çıktılar ve sahneyi Mazurka benzeri müziğe geçtiler. Yakında her şey bir saman balerin ve onun cavalier liderliğindeki büyük bir çapraz gerginlikte birleşir. Croached New Yorklular İmparatorluk St.Petersburg'un ihtişamını bulmuşlardı.

“Paquita” 6 Şubat'ta ilk çıkış, 19. yüzyılın Rus klasik balesinin bugünün şehir bale oyuncularıyla bir arada bulunabileceği bir tür ekokamber sunuyor.

Ratmansky, 1881'den Marius Petipa'nın Bale Klasik “Paquita” tarafından iki parçaya sahip: George Balanchine'nin 1951 sıralamasında restorasyonu Eşleştirildi: George Balanchines 1951 Pas de Trois, ardından Ratmansky'nin kendi restorasyonu Grandiose Son Act (Grand Pas Classic). Yani: Petipa, Balanchine'den, daha sonra Petipa'dan Ratmansky Lens'ten, hem bu genç dansçılardan hem de adımlarda yaşama yollarından.

Bir röportajda 57 yaşındaki Ratmansky, “Karşıt güçlerin bir araya geldiği bir bebek arabası gibi” dedi. Başka bir metafor teklif etti. Petipa üzerinde çalışarak şöyle dedi: “Bu Japon pastasını anlamaya başladım. Krepler hakkında krepler, balenin bu dokusu. “Tüm katmanlar yeni bir tada çarpıyor.

Ratmansky için olmasına rağmen Petipa'nın mirasıyla New York City Ballet-Wuchsen'den hem Ratmansky hem de Balanchine kurucu koreograf; Her ikisi de Petipa klasiklerinin versiyonlarını aldı (“The Sleeping Beauty”, “Swan Lake”, “Raymonda”). Her ikisi de Rus küresini genç bir dansçı koreografı olarak terk etti ve daha sonra yeni zamanlar ve yeni yerler için sanatlarını açıkladı.

Ancak 1968 doğumlu Ratmansky, Petipa'dan 1904 doğumlu Balanchine'den daha uzakta iki kuşak. Balanchine optimize edilmiş, bükülmüş, zayıflatılmış, hızlandırılmış, senkronize ve geliştirilmiş Petipas adımları ve her şeyi organik olarak yapıyor gibi görünen Petipa eğitim yöntemleri. Ratmansky, modern bir bale koreografı olarak saygın bir kariyerin ortasında Petipa'ya dönmek zorunda kaldı.

“Benim için Sergeyev'in gösterimleri temeldir,” dedi Ratmansky. Notasyonlar – Harvard'da bir balenin hareketleri, jestleri ve oluşumları.

“Bir arkeolog olarak bale tarihine girerseniz,” dedi Ratmansky, “Bale'deki klasisizmin en önemli olayına ulaşıyorsunuz.” Ve Ratmansky bunu 10 yıldır çeşitli şirketlerde yaptı, eski bale birçoğu orijinal formları gibi bir şey. Acade bir “uyuyan güzellik” de dahil olmak üzere bazıları, 13 yıldır ikametgahın yerinde olduğu Amerikan Bale Tiyatrosu içindi.

Ancak 2023'ten beri New York City Balesi'nin evinde bir sanatçı oldu. Şirket için “Yalnızlık” (2023) yaratılmasından sonra, Rusya'nın Ukrayna Dans Dansı'ndaki savaşı hakkında meditasyon yas tuttu.

Neden şimdi bu bale? “Daha önce yaptığım şehir balinden farklı bir şey yapmaktan her zaman keyif aldım,” dedi ve yeni bir “Paquita” “yalnızlık” ya da şirketin son 20 yılda yaptığı diğer altı baleden farklı olamazdı. Ve Grand PAS, Balerin'e odaklanan Petipa ve Balanchine tarafından paylaşılan Ratmansky'nin bir felsefesini gösteriyor. “Sadece onlara hayran değil,” dedi Ratmansky ve Petipa demekti, “bir sanatçı olma alanı veriyor.” Balanchine anlamına da gelebilirdi.

“Paquita” da sadece bir balerin ön ve orta değil. Petipa'nın ana dansçılardan dans etmekte ısrar ettiği şeytani karmaşık solo varyasyonları olan dört kadın daha var. “Balerin onun yanına yerleştirilir,” dedi Ratmansky. “Onu aşması gerekiyor.”

Ratmansky için bir başka ilham, Balanchine'nin “Paquita” Pas de Trois'in serbest form tedavisiydi. Ratmansky, “Daha eski bir konuyu alan ve çeviren modern bir besteci gibi.” Dedi. Bu sefer ve Petipa ile kendi derinleşen deneyimi, gösterimlerle daha hızlı ve daha rahat oynamasına izin verdi. “Paquita” örneklerinin şaşırtıcı derecede etkileşimli tonunda görebilirsiniz.

“Nasıl Sen “Ratmansky, Mira Nadon ve Joseph Gordon'a bir stüdyo örneğinde çalıştıklarında sordu.”

“Ne yapalım? Sen “Ratmansky, varyasyonunda belirli bir passé'yi tercih edip etmediğini sorduğunda bir Unity Phelan'a sordu – Yüksek veya düşük. Bunu seçti.

Ratmansky sık sık adımları göstermek için kelimelerden vazgeçti. Aniden bu mütevazı adam, sanki genç dansçınınkiyle kendi klasik erdemini birleştiriyormuş gibi bir hava yastığı gibi yerden sürdü, örneğin herkes geçmiş ve şimdiki arasında bir buluşma noktasını kalibre etmek için çalıştı.

Dansçılara, “Stilize veya canlandırılmayın,” dedi dansçılar. “Bul Sen içeri! “

Ve dansçılar? Ne yapalım O Vücudunuzu daha eski bir forma eklediğinizde hissediyor musunuz: bu petipa jestlerini ve formlarını çağdaş yolunuza entegre etmenin bir yolunu bulmak için?

Üç Balerin kaderinden biri olan Sara Mearns, Grand PA'ların en resmi konfigürasyonlarından birini taşırken provaya girdi. Biraz vahşi olma hakkını saklamak gibiydi: hissettiğinde adımlara ve müziğe ilham vermek.

Phelan dedi ki: “Her zaman cazip, korkak bir dansçı olarak hayal ettim” ve birçok Balanchine dansçısı onları tekrarlayacaktı. Ve henüz “Paquita” üzerinde çalışmaya “5 yaşındayken yaptığım gibi klasik stile aşık oldum” dedi.

Neden? “Saflık nedeniyle; Yol, doğru bir şey yaparsanız, zahmetsizce görünür. “

“Bu dünyaya adım atmayı seviyorum,” diye ekledi ve ona biraz kendi kendine getiriyor. “Varyasyonumda yumuşaklığı seviyorum. Ama herkesin düşündüğünden daha fazla güç gerektirir. “

Ayrıca dinamiklerle oynuyor ve “her zaman biraz farklı” adımlarını atıyor. Onların tavsiye edilen elastik varyasyonları üç kez tekrarlanan uzun bir cümle ile kapanır. Phelan, diziyi tekrarlar aracılığıyla genişletmeye çalışır. Ve son büyük Arabesk'e çarptığında, “bir kıvılcım – farklı bir doku” ekler. Burada da odak noktası bugünün genç kadına.

Kolordu da bale bile önemli bir rol oynar çünkü solistlerin müzikalitesini tekrarlar ve genişletirler. “Burada yapacak bir şey olmayacağından korktum!” Ve yine de çok şey üzerinde çalışılabilir. “Omuzlarınızı nasıl kullanabilirsiniz, épaulement. Saldırı ölçülmelidir. Tüm bunları keşfediyoruz. Hepimiz nereye gittiğimizi biliyoruz. “

Petipa adımları bile şirketi şirketin özel briosuna getiriyor. “Hala 'Paquita' tabağının dışında dans ediyoruz,” dedi Phelan, yerde oturur ve varyantının çalışmasından sonra ayak ayakkabılarını gevşetir. “Sadece bir kutu var.”

Bir gülümsemeyle baktı. “Aniden klasik bir dansçıyım – yol boyunca temiz hava nefes al.”