“Aktörler, yazarlar, SED'den insanlar konuştu.”

Mezopotamya

New member
Köy kilisesinde gözden kaçırılması neredeyse imkansız olan küçük bir poster asılıydı. Berlin Duvarı'nın yıkıldığı zamana ait fotoğrafları duyurdu. O zamanın demolarından. Menz'de, Rheinsberg'den pek de uzak olmayan güzel bir kiliseydi. Sadece dışarıdan bakmak istemiştim ama şimdi içeriye çekilmiştim.

89'un demoları. Rüya gibi hatırladığım bir dönem. Tek tek sahneler ve görüntüler kafamda canlanıyor ama bağlantılar bulanık ve o dönemi gerçekten yaşadığımı hayal etmek benim için zor.

4 Kasım 1989 gibi bir gün. Bu tarihi duyduğumda, benim için tarif etmesi zor bir şey hissediyorum. 9 Kasım kadar meşhur olmuş bir gün yoktur. Ama o zamanlar benim yılımda bu neredeyse daha önemliydi.

Aniden itiraz edebilirsin

4 Kasım 1989'da “Doğu Almanya tarihindeki devlet kontrolü dışındaki en büyük gösteri” düzenlendi. Vikipedi'de böyle yazıyor. Adının da “Alexanderplatz Gösterisi” olduğu söyleniyor ama ben bu ismi daha önce duymamıştım.

Bir tarih kitabına bakmadan, gösteriyi kimin organize ettiğini (girişim oyunculardan ve diğer tiyatroculardan geldi) ve tüm konuşmayı kimin yaptığını (Ulrich Bothe, Gregor Gysi, Günter Schabowski dahil yirmiden fazla kişi) söyleyemezdim. , Christa Wolf).

Yazar Christa Wolf Alexanderplatz'taki protesto mitinginde.Gueffroy/imago

Bu benim ilk gerçek demomdu. 14 yaşındaydım ve aslında annem gitmeme izin verdi. Hatta o gün sabah sekizde gelmem gereken okul için bana bir not bile verdi. “Kızım ders almıyor.” Notta buna benzer bir şey yazıyordu. Prenzlauer Berg'de bir Rus okuluna gittim; burada bulunmamak, özellikle de devlete karşı düzenlenen bir gösteriye katılmamak mümkün değildi.

Ancak 1989 sonbaharıydı ve genç sınıf öğretmenimiz sınıfın yarısının yaz tatilinde Macaristan üzerinden Batı'ya kaçmadığına seviniyordu. Ayrıca Ekim ayında Berlin'de gerçekleşen ve Halk Polisi ve Stasi tarafından vahşice sonlandırılan gösterilerden sonra başından ve boynundan söz ediyordu. Bize şiddet olmadığını söyledi ya da anlatmak zorunda kaldı. Ama orada bulunmuş insanları tanıyan insanları tanıyorduk. Ona karşı çıkmıştık. Bu bir anda oldu.

Fotoğraf galerisi

Yürüyüş Alexanderplatz S-Bahn istasyonunun batı ucunda başlıyor.

Yürüyüş Alexanderplatz S-Bahn istasyonunun batı ucunda başlıyor.Ralf Roletschek

Birçok gösterici pankart taşıyor

Birçok gösterici pankart taşıyorRolf Zöllner/imago

Güvenlik güçleri geride durup kenardan izliyor.

Güvenlik güçleri geride durup kenardan izliyor.Rolf Zöllner/imago

Berlin'in merkezindeki göstericilerin talepleri

Berlin'in merkezindeki göstericilerin taleplerirbb

Göstericiler basın kafesinde toplandı

Göstericiler basın kafesinde toplandıRolf Zöllner/imago

Yaklaşık bir milyon gösterici Alexanderplatz'ta toplandı

Yaklaşık bir milyon gösterici Alexanderplatz'ta toplandıdpa

Şiddete karşı ve anayasal haklar, basın özgürlüğü, ifade ve toplanma özgürlüğü için protesto gösterisi

Şiddete karşı ve anayasal haklar, basın özgürlüğü, ifade ve toplanma özgürlüğü için protesto gösterisiRolf Zöllner/imago

Protesto yürüyüşü Cumhuriyet Sarayı'ndan geçti

Protesto yürüyüşü Cumhuriyet Sarayı'ndan geçtiMichael Richter/dpa

Gösteriye katılanlar

Gösteriye katılanlarRolf Zöllner/imago

Sivil haklar aktivisti Bärbel Bohley mitingde konuşuyor

Sivil haklar aktivisti Bärbel Bohley mitingde konuşuyorJens Kalaene/dpa

Şiddete karşı ve anayasal haklar için protesto gösterisi,

Şiddete karşı ve anayasal haklar için protesto gösterisi,Rolf Zöllner/imago

Etkinliği muhalif gruplar ve sanatçılar düzenledi.

Etkinliği muhalif gruplar ve sanatçılar düzenledi.dpa

Korku gitmişti

Ve 4 Kasım Cumartesi günü, her Cumartesi olduğu gibi dört saatlik dersimiz varken, aniden bir mazeret notu sunabilirsiniz. Daha sonra demoya gidin. Daha fazla uyarı olmadan, itiraz etmeden, öğretmenleri aklamadan. Sınıfımda sadece üç dört çocuk okula notsuz gelip derse gitmek zorunda kalıyordu. Geri kalanımız Greifswalder'dan Alex'e doğru koştuk. “Biz”in kim olduğunu tam olarak hatırlamıyorum. Büyükbabası Protestan papaz olan ve ebeveynleri devleti büyük ölçüde reddeden arkadaşım Julia da oradaydı sanırım. Annemle babam kiliseye bağlı değildi ama devlete inandılar ve sonra alaycı oldular. Son yıllarda annem, artık sık sık deyimiyle bu “boktan durum”daki şansımı mahvetmemek için beni okulda şunu ya da bunu söylememem konusunda giderek daha sık uyarıyordu. Ama bu korku bile onun ve benim için çoktan ortadan kaybolmuştu.

Tamamen barışçıl: 4 Kasım 1989'daki gösteriye bir milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor

Tamamen barışçıl: 4 Kasım 1989'daki gösteriye bir milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyordpa

Berlin sokaklarını hiç 4 Kasım 1989'daki kadar kalabalık görmemiştim. Hiç bu kadar çok elle boyanmış tabela ve yazılı sayfa görmemiştim. Sonra rüya bulanıklaşıyor, artık neyin doğru olduğunu bilmiyorum. Gerçekten dünya saatine yaklaşmayı başardım mı? Yarım milyonun altında, belki bir milyon insan? Hoparlörlerden herhangi bir konuşma duydum mu? Yoksa tüm bunları daha sonra televizyonda ve belgesellerde mi gördüm?

Bir noktadan sonra belgeseller beni sıkmaya başladı. Sonbahardaki dönüm noktasından sanki gerçekten büyük olayların bir başlangıcıymış gibi bahsediyorlardı hep. Berlin Duvarı'nın yıkılması, yeniden birleşme. Batı Almanların devreye girip kontrolü ele geçirdiği olaylar.

2024 sonbaharında, 1989 sonbaharındaki gösterilerin resimlerini görmek için Menz'deki kiliseye girdim. Her birinin altında ve yanında altı siyah beyaz fotoğraf bulunan bölme duvarlarına asıldılar. Bunlar, Doğu Almanya'daki günlük yaşamı belgeleyen, ancak fotoğraflarının çoğunu ancak Berlin Duvarı'nın yıkılmasından çok sonra yayınlayan bir fotoğrafçı olan Jürgen Graetz'e ait. Neuglobsow am Stechlinsee'den geliyor ama bir süre Doğu Berlin'de yaşadı ve şehrin tüm fotoğrafçılık sahnesinde bağlantıları vardı.

Jürgen Graetz, Doğu Almanya'daki günlük yaşamı fotoğrafladı: Pazar günü, Berlin-Lichtenberg'deki prefabrik bir toplu konutta

Jürgen Graetz, Doğu Almanya'daki günlük yaşamı fotoğrafladı: Pazar günü, Berlin-Lichtenberg'deki prefabrik bir toplu konuttaJürgen Graetz/ Mitteldeutscher Verlag

Kilisede yalnızım. Jürgen Graetz'in bir fotoğrafında iki adamı görüyorsunuz, çok dimdik duruyorlar, biri bir Miss World gibi bere ve vücudunun üst kısmında bir kuşak takıyor. Kuşakta “Şiddet yok” yazıyor. Diğer adam ise üzerinde el yazısıyla yazan bir pankart tutuyor: “Yeni kelimeler, eski güç, peki o zaman – iyi geceler.” Bir çocuğun anorağının üzerindeki poster şunu talep ediyor: “Astrid Lindgren'i okumak istiyoruz!” Bir el üzerinde sadece iki kelime bulunan büyük bir kağıt veya karton tutuyor: “Temizle”. Fotoğrafların bazılarında hafif kar yağıyor, sonbaharda çekilmiş olmalılar.

İnsanlar gururlu ve dimdik görünüyorlar, ama hiç de daha sonra ve bazen bugüne kadar anlatıldığı gibi değiller. Ne kadar yaratıcı olduklarını, ne kadar çok dileği olduğunu, ne kadar çok fikri olduğunu görebiliyorsunuz. Ve her şeyi ne kadar ciddiye aldıklarını görebilirsiniz.

Sanırım o zamanlar böyle görünüyorduk. Yani sonuçta doğruydu. Ben de şunu düşünüyorum: Bunların hepsi 35 yıl değil, 100 yıl önceydi. Bu sefer bana çok farklı, çok uzak geliyor.

Aktörler Ulrich Bother (solda) ve Johanna Schall (sağda) final mitinginde konuşuyor.CC-BY-SA 3.0 de

Sivil haklar aktivistleri 4 Kasım 1989'da Alexanderplatz'ta konuştu. Aktörler, yazarlar. Ve SED'den adamlar. Devlet güvenliğinin yabancı başkanı bile. Geriye dönüp bakıldığında bu tam bir delilik gibi geliyor. Bu insanlara bir sahne vermek. Ancak bu, Alman tarihinde yalnızca bir kez meydana gelen, iki sistem arasındaki geçiş dönemiydi. Siyasi, ideolojik ve toplumsal olarak birbirlerinden, aynı sahnede aslında mümkün olmayacak kadar uzak insanlar birbiri ardına konuştu. Devlet temsilcileri yuhalandı, ancak bunun dışında her şey tamamen barışçıl kaldı.

35 yıl önce o gün evime nasıl döndüğümü hatırlamıyorum. Bir ayrılık, büyüme ve mutluluk hissini hatırlıyorum. 4 Kasım 1989'un tarihe geçeceğini sanıyordum. Altı gün boyunca bunu düşündüm. Sonra perşembe günü uyandım ve o gece duvar yıkılmıştı.

Jürgen Graetz'in 1989 sonbaharına ait resimlerle sergisinin son hali: 9 Kasım, saat 14:00, Menz Köyü Kilisesi, Kirchstraße 1, 16775 Stechlin. Andreas Domke ayrıca 1989 ve 1990 yıllarına ait şarkılar ve metinlerden oluşan “Frei Land” programını da orada sunacak.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler