Afganistan’dan tahliye edilip İngiltere’ye getirilen mülteciler 7 aydır otelde bekliyor

Muhabir

New member
Rahmani ailesi 7 aydır otel odasında kalıyor

İngiltere, Ukrayna’dan gelen yeni bir mülteci dalgasına kucak açarken yedi aydan fazla bir süre evvel gelen Afganları desteklemek için kâfi gayret gösterilip gösterilmediği konusunda sorular artıyor.

Taliban geçen yıl Ağustos ayında Afganistan’ın denetimini ele geçirdiğinde, ülkeden kitlesel bir göç yaşandı. İngiltere, 15 bin’den çok insanın tahliyesine yardım etti.

Lakin yedi ay daha sonra bile bu insanların birçok İngiltere’nin farklı bölgelerindeki otellerde arafta kalmaya devam ediyor

Bunun İçişleri Bakanlığı’na günlük maliyetinin 1,2 milyon sterlin olduğu varsayım ediliyor.

Bir mülteci Afgan bayanın tabiriyle, “Bir ailenin yeni bir hayata başlamak için kendi meskeninin olması gerekiyor”.

‘Yük olmak istemiyorum’

Onlarca Afgan mülteciyi barındırmak için kullanılan bir oteli ziyaret ettik.

Lobinin yanında erkekler Afganistan’dan son haberler için, aileleri de İngiltere’deki ömürleri hakkında konuşmak için toplandılar.

Ebeveynler ve çocuklar otel odalarında yan yana yaşadıklarından, aile hayatının koşuşturması koridorlardan duyulabiliyor.

İngiltere’nin Kabil Büyükelçiliği’nde uzun müddet tercüman olarak çalışmış olan Farid Rahmani’nin eşi ve altı çocuğuyla birlikte bir otelde yaşantıya ahenk sağlaması gerekti.

Geçen Ağustos’ta Taliban Afganistan’da idaresi ele geçirdiğinde, Rahmani İngiltere için çalışmasından dolayı gaye alınacağından korkmuş, eşi ve kızlarının Taliban idaresi altında bir yaşantı sürmesini istememişti.

Kendisi ve ailesinin İngiltere’ye tahliyesi için davet aldığında, binlerce Afganın çaresiz bir biçimde toplandığı havaalanına gitmesi için 15 dakikaları vardı.

Ailesi dört otel odasına dağılmış durumda ve bunlardan birinde karısı ve iki kızıyla kalıyor. Hudutlu ulaşım imkanlarıyla, otelden nadiren, çocuklarından birini kreşe gdolayıp getirmek için ayrılıyor.

“Burada hiç bir şey yapmıyoruz. ömrüm epey sıkıcı” diyor: “Otelde dört haftadan hayli kalacağımızı düşünmedik; bu kadar uzun mühlet kalmak sahiden güç.”

Aile İngiltere’ye giydikleri kıyafetler haricinde epey az eşyayla gelmiş. Farid kendisine sunulan tüm dayanak için minnettar olduğunu söylüyor.

Otelde barınmaya ek olarak, aileye günlük yiyecekleri tedarik ediliyor ve çamaşırları yıkanıyor. Çocuklar okula kayıtlı ve aile günlük masrafları için devletten para yardımı alıyor.

“Devlete yük olmak istemiyorum”

Fakat konuştuğumuz başka Afganlar üzere Farid de bir işe girmek ve kendine ilişkin bir meskene sahip olmak istiyor. Çocuklarının istedikleri üzere oynayacakları, konut yemekleri yiyebilecekleri daha fazla alana sahip bir meskene ne vakit taşınacaklarını sorduğunu, lakin kendisinin buna yanıt veremediğini söylüyor.

“Burada ne kadar kalacağımız konusunda hiç bir fikrim yok, tahminen bir ay, iki ay, üç ay. İçişleri Bakanlığı çalışanı İngiltere’de konut bulmanın fazlaca sıkıntı olduğunu söylüyor” diyor.

İngiltere’de çalışma hakkı var fakat nerede yaşayacağını bilmeden iş bulmasının mümkün olmadığını söylüyor. “Ülkenin rastgele bir yerinde bana konut verirlerse bunu reddetmem. Rastgele bir işi de kabul ederim. Artık devlete yük olmak istemiyorum.”

Afganistan’dan binlerce kişi İngiltere’ye tahliye edilmişti

‘yaşamımıza bir daha başlamak istiyoruz’

Farid, İngiltere’de otellerde kalan yaklaşık 12 bin Afgandan biri. Öbür bir otelde, eski Afgan hükümetinde üst seviye bir bakılırsav yapmış olan öteki bir mülteciyle karşılaştık. Kocası ve çocuklarıyla tıpkı odada kalıyor.

“İngiltere hükümetine ömrümüzü kurtardığı için teşekkür ediyoruz. Burada olmamız Afgan halkının birçoklarının sahip olmadığı büyük bir talih. Lakin uzun mühlet otelde kalmak yorucu bir durum. Bir an evvel bize bir daha mesken verilse ömrümüze bir daha başlayabiliriz” diyor.

İngiliz ordusuna çalışan, tahliye sırasında gebe eşi ve çocuklarından ayrılmak zorunda kalıp şu anda bir otelde yalnız yaşayan diğer bir Afgan da BBC’ye, ailesine bir daha kavuşmayı ve bir dükkân işletmeyi hayal ettiğini söylüyor.

Şimdilik ömrü genel olarak bir odada geçiyor. Afganistan’daki ailesine telefon ederek, otelde öbür Afganlarla konuşarak ve YouTube görüntüleri sayesinde İngilizce öğrenerek günlerini geçiriyor.

Tüm eşyaları odasındaki tek bavula sığıyor; masanın üzerinde yenmemiş bir tabak yemek duruyor; ailesi Afganistan’dayken boğazından yemek geçmediğini söylüyor.

“Şu anda gereksinimim olan tek şey hükümetin ailemi tahliye etmemde bana takviye olması. Geçmişi gerimde bırakıp bir gelecek kurmak istiyorum” diyor gözyaşları ortasında, “Ailem buraya gelirse çocuklarımın hekim ve mühendis olmasını istiyorum.”

Afganistan’dan tahliyelere yardımcı olmak için İngiltere Kabil Havalimanı’na asker göndermişti

“Birçoğu akıl almaz travmalarla karşı karşıya kaldı”

Bakanlıktan BBC’ye yapılan açıklamada, şimdiye kadar Afgan mültecilere 4 bin’den çok konut sağlandığı ve “Afgan ailelere kalıcı meskenleri teminat altına almak ve hayatlarını bir daha kurmaları için” mahallî yetkililerle çalışmaya devam edildiği belirtiliyor.

Fakat Afganlara yönelik dayanağı artırması için hükümete davetler artıyor.

Milletvekilleri, mülteci yardım kuruluşları ve başka sivil toplum örgütleri tarafınca yazılan bir mektupta, Ukrayna’dan kaçanlara yapılan yardımlar hatırlatılarak hükümetin Afgan mültecilere de “onur borcu” olduğu ve bu insanların otellerde hayatlarını bir daha kurmalarının “imkansız” olduğu söz edildi.

Mektubu imzalayan Muhafazakar Milletvekili Damian Green, BBC’nin bir programında konuşurken, “Bazılarına iş teklif edildi, lakin kalıcı bir adresleri olmadığı için kabul edemiyorlar” dedi.

STK’lar, uzun vadede otellerde yaşayanların refahına ait tasalarını de lisana getirdiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İngiltere yöneticisi Yasmine Ahmed, “İngiltere’ye geldikten aylar daha sonra binlerce Afgan’ın hala küçük, ekseriyetle çok kalabalık otel odalarında mahsur kalması kabul edilemez” dedi:

“Birçoğu akıl almaz travmalarla karşı karşıya kaldı ve ruh sıhhati problemleriyle boğuşuyor. Ne vakit konutlarına kavuşacaklarını bilmemek bu yükü daha da artırıyor.”

Farid de artık kalıcı bir meskende konaklamak istiyor: “Otelde insanın canı sıkılıyor. Fakat bir daha bir meskene geçtiğimizde burada biroldukca fırsatımız olacak ve huzurlu bir hayat yaşayacağız.”