Abdullah Avcı’dan ‘Rize ve Trabzon kardeşliği’ vurgusu

PeLe

New member
Abdullah Avcı’dan ‘Rize ve Trabzon kardeşliği’ vurgusu Harika Lig’de tepe koltuğunda yer alan Trabzonspor’da teknik direktör Abdullah Avcı, birebir çatı altında bir arada nazaranv yaptığı teknik yöneticiler Metin Bak ve Turgut Kural, 35 yıl evvel başlayan dostluklarının hikayesini TSYD Trabzon Dergisi’ne anlattı.

1986-87 döneminde Abdullah Avcı’nın santrfor olarak vazife aldığı Rizespor’un takımında birlikte muvaffakiyetler elde eden tecrübeli teknik adamlar, artık ise Trabzon’da, Trabzonspor’un başarısı için güç birliği yapıyor. Başarılı spor adamları, hiç kopmadan bugüne uzanan 35 yıllık dostluklarını anlatırken, Rize ve Trabzon kardeşliğine vurgu yaptı.

Perşembe günü yayımlanacak mecmuada 3 teknik adam, Karadeniz grupları için “El ele verince iki grup da kuvvetli olur, bunu tarih ispatlamıştır. Bu iki kent birbiriyle o denli kaynaşmış ki, bu bağı koparmak mümkün değil” dediler.

AVCI: BU İKİ KENT BAŞKA DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?

Rizespor’a transfer olduğunu periyodu hatırlatan Avcı mecmuada “1986 yazıydı Rizespor’a transfer oldum. Gelmedilk evvelden Metin ve Turgut’un isimlerini biliyordum ancak tanımıyordum, bana etrafımdan, “Merak etme biri sağ açık, biri sol açık leblebi üzere orta yapıyorlar” dediler. kimi vakit orta oldu, kimi vakit olmadı fakat en değerlisi şu oldu: 35 yıldır arkadaşlığımız dostluğumuz hiç kopmadan devam etti. Bugün buradayız tıpkı çatı altında, Trabzonspor çatısı altında. Burada kuruma ve Trabzonspor’a hizmet etmek tıpkı maksat uğrunda. 35 sene evvel başlayan dostluğun burada da bu biçimde devam etmesi, samimiyetin birinci günkü devam etmesi fazlaca hoş. Tabi ki kimi vakit aralıklar olur, kimi vakit altı ay görüşmezsin, telefonla görüşmezsin lakin güya bu biçimde altı aydır her gün görüşüyormuş üzere davranırsın. Bizimkisi de o denli bir durum şu anda. Rize’den başlayıp Trabzon’a uzanan, epey bedelli bir dostluk bizimki. aslına bakarsanız bu iki kent insanı içinde alakalar daima bu biçimde olmuştur, yan yana, omuz omuzadır daima. Tahminen ortaya küçük küskünlükler girmiştir ki bu aslına bakarsan fazlaca doğal, ancak daha sonrasında ne olursa olsun daima birlikte hareket etmişlerdir. Bu iki kent başka düşünülebilir mi?” dedi.

BAK: RİZE VE TRABZON EL ELE VERİNCE ŞAMPİYONLUKLAR GELDİ

Rizespor eski futbolcusu, TÜFAD Trabzon Şube Lideri, Trabzonspor Altyapı Koordinatör Yardımcısı Metin Bak da, “Ben Trabzonspor’dayken epey teklif vardı, lakin Rizespor’a kelam vermiştim. Transfer periyodunda daha yüksek sayılar verdiler fakat tereddütsüz Rize’ye gittim. O tarihten beri Rize’den hiç kopmadım. Oraya gidince hiç yabancılık çekmedim. Güya birebir ildeymiş üzereydim zira kültürü, tabiatı, her şeyi birebir. İnsanı da! Birden sonlanır lakin vefalı, sevinçli, yardımseverdir. Birbirinden gelin alıp vermiş, tek yürek olmuştur bu kentler, komşudan öte bana bakılırsa tek yürektir. Rizespor’un şampiyon olup 1. Lige (şimdiki Muhteşem Lig) yükseldiğinde Trabzonlu olarak ben, Turgut Kural ve Erol Tombul gruptaydık. Bizi evlatları üzere görür severlerdi, hala birebir dostluklar sürüyor. Şampiyonluk sürecinde Trabzon’dan taraftarlar gelirdi maçlara. Trabzonspor’un şampiyon olduğu periyotta de Rize’den otobüsler, minibüsler kalkardı. El ele verince iki ekip da kuvvetli olur, bunu tarih ispatlamıştır. Muvaffakiyet için bir daha o denli olmalı. Abdullah Avcı ve Turgut Kural’la bir arada 1986-87 döneminde birlikte oynadık. Kamplarda, idman haricinde daima birliktedik. Turgut Kural’la uzun yıllar her şeyi paylaştık. Abdullah Avcı daima paylaşımcı iştirakçi, bedelli bir kişilikti. 35 yıl geçti, o müddet ortasında birbirimizden hiç kopmadık. Her durumda birbirimize dayanak olduk. Turgut epey yetenekli, çalışkan bir oyuncuydu. Abdullah Avcı ise uygun bir golcüydü, bitiriciydi. Oyun zekâsı çok yüksek, yeterli durum alırdı. Baş hâkimiyeti de çok yüksekti” diye konuştu.

KURAL: RİZELİNİN BURNU KANASA TRABZONLU ÜZÜLÜR

Rizespor eski futbolcusu, Trabzonspor Futbol Departman Sorumlusu Turgut Kural ise, “Rizespor’la yollarımız 1984/85 döneminde kesişti ve 6 yıl süren, her tarafıyla özel yıllar yaşadım. İlk 4 yıl, Rizeli ve Trabzonlu atletlerin oluşturduğu takımlarla lige çıktık, önemli ve kuvvetli bir ekip kurduk. Abdullah Avcı santrfor, ben sağ açık, Metin Bak ise sol açık olarak oynarken, ligin en tesirli forvet çizgilerinden bir tanesiydik. O periyotlarda birlikte oynayan, yaş ortalaması 21 olan Rizeli ve Trabzonlu gençlerin sergiledikleri beraberlik, kurdukları bağ ve muvaffakiyetleri ile iki kentin kardeşliği uygunca perçinlenmişti. bir daha epey büyük çoğunluk tıpkı düşünüyor, farklı algıları da düzeltebiliriz. bir daha birebir beraberliği sağlayabiliriz. Yapılacak olan şey, o yılları bir daha modellemek olabilir. Gruplar içindeki oyuncu geçişleri çoğaltabiliriz, birlikte yapılacak tertipleri artırabiliriz. birlikte hareket ettikçe sıkıntıları epey rahatlıkla yok edebiliriz. Bu iki kent birbiriyle o denli kaynaşmış ki, bu bağı koparmak mümkün değil. Aile ortasında bile hengame olur, daha sonra biter. Rize ve Trabzon da bana bakılırsa bir aile üzeredir. Bir Rizelinin burnu kanasa Trabzonlu üzülür, bir Trabzonlu zorda kalsa ona birinci eli Rizeli atar. Yalnızca sporda farklı düşünenler var. O denli ki, tahminen maçta birbirine kızar fakat stat çıkışında bir daha kardeşçe yol alırlar. O niçinle bu iki kenti asla başka düşünemiyorum” formunda konuştu.

KAYNAK: DHA